Det bør aldri legges til rette for diskriminerende holdninger
Mangfold. Studentene ved NLA Høgskolen reagerer kraftig, og tar sterk avstand fra at NLA Høgskolen tillater arrangementer som konversjonsterapi-seminaret tirsdag.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tirsdag kveld ble det arrangert et omstridt seminar hos NLA Høgskolen i Bergen om seksualitet, kjønn og identitet. Seminaret ble holdt av de eksterne aktørene Frimodig Kirke og Til Helhet – der Til Helhet skriver på sine nettsider at deres formål er å bistå de som har en uønsket seksuell orientering eller følelser, og som selv ønsker hjelp i prosessen med å finne en annen vei i dette. Det melder TV2.
NLA Høgskolen støtter meningsbrytning i akademia og skriver blant annet på sine nettsider:
Herfra og ut må vi ta ansvar for studentene våre og vise at NLA Høgskolen står for åpenhet, likeverd og respekt.
Studentlederne ved NLA i Oslo og Bergen, samt Pedagogstudentene
Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, sa for en tid tilbake til Universitetsavisa vedrørende en annen sak: «For universitetene er meningsbrytning nødvendig for å skaffe ny innsikt.» Olsen sier også: «Amerikanske studenter skal ha seg frabedt ubehagelige, politisk ukorrekte & kontroversielle meninger, og krever at univ. skal være såkalte ‘safe spaces’. Men hva skal vi med univ. dersom vi ikke tillater meningsbryting?» Dette er også NLA Høgskolens holdning.
Verdt å merke seg er at Dag Rune Olsen har uttalt i det samme intervjuet med Universitetsavisa at det «(…) er heller ikke sånn at vi tilbyr alle en talerstol helt fritt. Er de ikke villige til å delta i debatt og få kritiske spørsmål, er svaret nei.» Hadde det ikke vært for studentenes eget initiativ, ville dette seminaret med stor sannsynlighet vist lite motstand, som Uthaug i Frimodig Kirke selv peker på til Khrono.
Lojaliteten bør ligge hos NLAs egne studenter fremfor eksterne aktører. I denne saken mener vi det er kritikkverdig at NLA Høgskolen tilbyr institusjonen sin som arrangementssted – når vi vet at det går studenter på høgskolen som opplever det som ekstra vanskelig og påkjennende. Dette er heller ikke en debatt om ‘safe spaces’, men motmæle til diskriminerende holdninger.
Våre studenter reagerer kraftig og tar sterk avstand fra at en høgskole skal tillate arrangementer som dette. NLA Høgskolens lojalitet bør først og fremst ligge hos studentene, ikke eksterne aktører. Det bør aldri legges til rette for diskriminerende holdninger.
Hvis akademia skal tilby eksterne aktører en plattform for hva som helst, uten videre – bør vi ta en skikkelig oppvask hva statlig støtte angår. Kommunikasjonsleder ved NLA Høgskolen, Solfrid Ebbestad, sier til TV 2 at den akademiske kulturen er med på å åpne dialogen. Dette blir et problem når kulturen holder skeive nede og får mennesker til å føle seg mindre verdt fordi de elsker noen av samme kjønn eller identifiserer seg som noe annet enn sitt biologiske kjønn.
NLA Høgskolen trenger tydeligere retningslinjer. Vi mener det må trekkes tydelige grenser for hva en utdanningsinstitusjon kan akseptere og hva studentene kan forvente av sitt studiested. Universitetene og høgskolene har flere oppgaver, et av dem er å ivareta studentene.
Vi inviterer NLA Høgskolen til dialog om å lage tydelige retningslinjer for eksterne aktører i tråd med høgskolens verdigrunnlag, samt å bli med oss på å arrangere et eget seminar om seksualitet, kjønn og identitet i samarbeid med organisasjoner som Fri eller Amnesty International Norge. Herfra og ut må vi ta ansvar for studentene våre og vise at NLA Høgskolen står for åpenhet, likeverd og respekt.
- Les også: Raud ungdom stilte med stort banner under homofili-arrangementet på NLA Høgskolen i Bergen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!