NTNU-rektor valgte kjærligheten
Går av. Gunnar Bovim går av to år før åremålet går ut, og trer til side for at hans nye kjæreste, Merete Kvidal, skal kunne fortsette i NTNU-ledelsen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Dagens store nyhet i kunnskapssektoren er den overraskende avgangen til rektor Gunnar Bovim ved NTNU. Bovim valgte å prioritere kjæresteforholdet til direktør for campus-utviklingen på NTNU, Merete Kvidal, framfor å fullføre de to siste årene av rektorperioden sin. Hun har vært en del av rektor Bovims ledergruppe.
— Så, du velger kjærligheten foran de siste to årene i rektorstolen, Bovim?
— Vel vel, jeg velger å bidra til at NTNU får en ledelse som har både autoritet og integritet.
— Har dere ikke hatt det?
— Jo. Men så har jeg og Merete Kvidal utviklet et kjæresteforhold og da kommer det noen dilemmaer, og der ønsker vi å ta tyren ved hornene, sier han.
Ekstern juridisk vurdering ikke ferdig
Det var i begynnelsen av juli i år at ryktene om forholdet mellom Bovim og Kvidal ble så sterke at rektoren måtte orientere styrelederen om dette. Både Universitetsavisa og Adressa omtalte saken om endringer i NTNUs ledelse. Det ble også 12.juli sendt en orientering til ansatte fra kommunikasjonsavdelingen:
«Rektor Gunnar Bovim og prosjektdirektør for campusutvikling Merete Kvidal har orientert styreleder om at de har et vennskap som de nå erkjenner er i ferd med å utvikle seg til noe mer».
De to hadde ifølge meldingen selv bedt styreleder om å innhente en ekstern juridisk vurdering av hvordan habilitet og viktige prosesser rundt institusjonen skal ivaretas «dersom det legges til grunn at de utgjør et par». Den juridiske vurderingen skulle vært klar i starten av august.
I mellomtiden skulle Merete Kvidal verken møte i rektoratmøter eller dekanmøter.
Er et offisielt par
Nå, vel en måned senere er altså Bovim og Kvidal et offisielt par, og de valgte å ikke vente på den juridiske vurderingen, som ennå ikke er ferdig.
Vi er to likeverdige parter og to likeverdige mennesker. For vår del var det ene like tungt som det andre.
Merete Kvidal
— Men mens jussen vil svare på hva som er formelt riktig, valgte vi likevel denne løsningen. Anseelsen og omdømmet til NTNU kan oppfattes bredere enn hva jussen tilsier, sier Bovim til Khrono.
Han legger til at de har vurdert det slik at med hans to år igjen av rektorperioden, og der bare en av dem kunne ha en posisjon i NTNUs ledelse, var det naturlig at han sluttet.
— Det er også slik at jeg har vært toppleder i 20 år, som er lang tid, så jeg har gjort en ganske stor del av dugnaden i toppledelse.
— Er det ikke uvanlig at det er toppleder som trer til side i situasjoner som dette?
— Jeg har ingen statistikk på det.
— Ingen hjernesyke bør legges i mine hender
Bovim har ikke kjent på lame duck-fenomenet, der toppledere i åremål gjerne mister autoritet og gjennomslagskraft i siste del av perioden.
— Men det ville vel kanskje komme om et år eller halvannet. Jeg ser at det kommer og det vil ikke være en ønskesituasjon.
Nå skal den avtroppende rektoren til en stilling som rådgiver for en ny rektor, innen utdannings- og forskningspolitikk, i den grad ny rektor ønsker det.
Opprinnelig har medisineren Bovim permisjon fra en stilling som professor i nevrologi.
— Men ingen hjernesyke bør legges i mine hender nå. Jeg har ikke kompetansen lenger.
— Det er to år til stortingsvalg, du har ikke politiske ambisjoner?
— Nei, det har jeg ikke, svarer Bovim kontant, og fortsetter:
— Det beste jeg kan bidra med for samfunnet fremover er i en støttefunksjon for aktiv ledelse. Jeg har vært 20 år i primærledelse og det beste jeg nok kan bidra med er råd og vink til aktiv ledelse.
Bovim har også to tunge styreleder verv - i Innovasjon Norge og Oslo universitetssykehus, i tillegg til noen flere.
— Noe kunne gått bedre
Etter seks år i rektorstolen er han mest fornøyd med at NTNU gir et bedre utdanningstilbud, vinner flere forskningskonkurranser og har bedre struktur på innovasjonsarbeidet.
— Og opplevelsen det var å være med når vi fikk en nobelpris. Men, det harde daglige arbeidet gir meg tilfredsstillelse og glede. Det å vandre rundt i NTNU-systemet og treffe de som skikkelig brenner for det de holder på med er et virkelig privilegium.
— Hva skulle du ønske du hadde gjort annerledes?
— Jeg tror kanskje at vi kunne vært tidligere og tydeligere i noen personalkonfliktsaker. Og kanskje at vi under fusjonen skulle ivaretatt partene i Trondheim enda bedre. Vi hadde en fusjon mellom fire institusjoner, men den mest kompliserte fusjonen skjedde i Trondheim, sier han, og avslutter:
— Mye har blitt veldig bra, noe kunne gått bedre. Men om jeg kunne spolt tilbake og begynt på nytt så ville det vært de to tingene.
De to sakene han nevner er noe av de han også har fått mest kritikk for.
- Les også: Samlesider om Steinnes-saken ved NTNU
Likeverdige parter
Merete Kvidal er prosjektdirektør for campus ved NTNU, et prosjekt som er satt til ut 2027.
— Jeg trakk meg ut av ledergruppen for å forhindre tvil om autoritet og legitimitet, og den begrunnelsen faller jo bort når han slutter som rektor. Jeg har fått beskjed av ny rektor at jeg nå trer inn i igjen, sier Kidal til Khrono.
— Det er ikke litt uvanlig at det er toppene som gir seg i slike saker?
— Jeg har ikke erfaring med slike saker tidligere. Vi er to likeverdige parter og to likeverdige mennesker. For vår del var det ene like tungt som det andre. Men kanskje det står stor respekt av den beslutningen, sier hun.
— Vurderte du om du heller skulle finne deg en annen jobb?
— I en sånn situasjon og modningsprosess så tror jeg at jeg er vant til både i jobb og ellers at man vurderer bredt før man beslutter, og prøver å vurdere alle muligheter. Vi har tenkt bredt og nå har Gunnar konkludert, og på NTNU er det full tilslutning til det. Slik jeg forstår har Gunnar vært en fabelaktig leder fir NTNU, og det står for seg, sier Kvidal, og legger til:
— Dette har vært en dialog mellom Gunnar og styreleder.
- Les også Khronos aller første intervju med Gunnar Bovim 2015: Tilsatt rektor står støtt
- Les også: Khronos samlesider om Gunnar Bovim
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!