byggekutt

Borten Moe om bygge­prosjekt: — Festen er over

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe varslet i spørretimen at «det er slutt med å hive penger på ting som ikke virker, helt til det før eller siden blir ferdig». Adressen var byggeprosjekter i hans egen sektor.

— Det er ansvarlig og riktig å gå inn og utfordre på enhetskostnad, på rammer og omfang når vi ser at det ene byggeprosjektet etter det andre går over stokk og stein, sa forsknings- og høyrere utdanningsminister Ola Borten Moe i Stortingets spørretime onsdag.
Publisert Sist oppdatert

Kraftsalven kom under Stortinget muntlige spørretime onsdag.

Det var Høyres utdanningspolitiske talsperson, Kari-Anne Jønnes, som først tok utgangspunkt i justiminister Emilie Enger Mehls uttalelser om eksperter i VG og finansminister Trygve Slagsvold Vedums uttalelser om å lytte mer til folket enn eksperter tidligere.

Ansvarlig forvaltning

«Står hele regjeringen bak dette synet på faglig ekspertise og er det dette kunnskapssynet som ligger til grunn for statsrådens kutt og nedprioritering av sektoren», spurte Jønnes i den muntlige spørretimen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe startet med å gi kudos for spørsmålsstillingen som at det handlet om regjeringen og hans departementet driver kunnskapsbasert forvaltning av sektoren vi har ansvaret for.

— Selvsagt er svaret ja, herr president, og det vil vi fortsette med, sa Borten Moe.

— Det andre premisset om at dette skulle være en nedprioritering av sektoren, så er det ikke et virkelighetsbilde jeg kjenner meg igjen i, sa statsråden. Han viste til at det aldri har vært flere studenter eller blitt brukt mer penger på universiteter og høyere utdanningsinstitusjoner og aldri brukt mer penger på forskning.

Kald skulder

Jønnes fulgte opp med å påstå at forsknings- og utdanningssektoren sjelden har blitt møtt med en kaldere skulder enn når den nye regjeringen kom til makten.

— Statsrådens seneste signaler om kutt i byggeprosjekter har gitt stor uro, sa Gjønnes. Hun viste til veksten den forrige regjeringen hadde stått for som en kontrast. Samtidig som Jønnes også nevnte likestillingsminister Anette Trettebergstuens Instagram-oppdatering der hun spøkte med at forsknings- og høyere utdanningsministeren var blitt budsjett-taperen i regjeringen.

— Må sektoren forvente et nytt hvileskjær?, spurte hun statsråden.

Festen over

Borten Moe ladet den verbale kanonen og viste til at han og departementet driver det han kalte en ansvarlig, kunnskapsbasert forvaltning.

— Men det er ikke til å stikke under en stol at når vi kom inn i departementet var det en del skjeletter som kom ut av skapet. Når det gjelder de store byggeprosjektene i staten i min sektor så er det viktig å understreke at festen er over. I den forstand at det er slutt med å hive penger på ting som ikke virker helt til det før eller siden blir ferdig.

Han viste til at det å varsle kutt er ansvarlig forvaltning.

— Det er ansvarlig og riktig å gå inn og utfordre på enhetskostnad, på rammer og omfang når vi ser at det ene byggeprosjektet etter det andre går over stokk og stein. Og vi får ikke mer kunnskap av å kaste bort penger, men mindre handlingsrom til å satse på det som virkelig virker, sa Borten Moe.

Nedprioritering

Jønnes var fortsatt ikke fornøyd og viste til campus-samlingen ved NTNU har fått varsler om kutt.

— Er dette et signal til sektoren om at det blir mindre investeringer fremover og at den blir nedprioritert som sådan?, spurte Jønnes.

Statsråden viste til at selv om et prosjekt vedtar en kostnadsramme så er ikke det ensbetydende at sluttsummen blir slik.

— Det er åpenbart at det er massevis å tak i når det gjelder byggeprosjekt i offentlig sektor. Det bygges for dyrt og for stort. Min ambisjon er å fortsette et ambisiøst løp for bygg, laboratorier og infrastruktur i universitets- og høgskolesektoren. Men det skal ikke koste mer enn det som trengs, sa statsråden.

«Tar en Nesna» på Romerike?

Høyre fortsatte med spørsmål til Borten Moe. Med henvisning til overstyringen av Nord universitet i saken om videre studiested på Nesna, spurt Turid Kristensen fra Høyre om Borten Moe også ville overprøve OsloMet-styret i saken om deres nye campus på Lillestrøm

Hun viste til at ledelsen i Ullensaker kommune hadde vært på besøk i departementet og var svært opprømte etterpå.

— Er det aktuelt å ta en Nesna overfor OsloMet?, spurte Kristensen.

Ola Borten Moe svarte at konklusjonen om campus på Romerike er i ferd med å bli trukket og at svaret blir meddelt på habilt vis.

— Det er svært viktig hvordan campus på Romerike blir plassert, bygges og dimensjoneres, sa Borten Moe og forsikret om at han hadde vært i kontakt med alle kommunene som har sett for seg å bli hjemsted for OsloMets nye hovedkvarter.

Powered by Labrador CMS