Universitetet i Oslo

Ble avskjediget for å ha stjålet og solgt forsterker på Finn.no

En ansatt ved Universitetet i Oslo stjal en forsterker og la den ut på Finn.no for 6000 kroner. Nå er vedkommende sagt opp av universitetet.

Tyveriet skal ha skjedd her i Fysikkbygningen på Blindern.

18. september ble en klage behandlet bak lukkede dører i styret ved Universitetet i Oslo (UiO). En ansatt i Eiendomsavdelingen på universitetet hadde klaget inn sin avskjedigelse og ba styret om å vurdere saken på nytt.

Ifølge sladdede dokumenter, som Khrono har fått innsyn i, er grunnen til avskjedigelsen at det er «overveiende sannsynlig» at den ansatte har stjålet en forsterker fra et musikkrom i Fysikkbygningen, for deretter å ha solgt den for 6000 kroner på Finn.no. 

Det sentrale ansettelsesrådet for teknisk-administrative stillinger ved UiO konkludert i slutten av april med at tyveriet var så alvorlig at den ansatte hadde «grovt krenket sine tjenesteplikter». 

Den ansatte klagen på vedtaket, men ansettelsesrådet sto på sitt. Saken ble deretter klaget inn for universitetsstyret, som i møtet i september besluttet å avvise klagen. 

Det betyr at den ansatte har blitt avskjediget.

Saken er politianmeldt

Khrono har stilt universitetsdirektør Arne Benjaminsen flere spørsmål i saken. 

  • Tyveri virker å ikke være så stort i omfang og avskjedigelse er den strengeste reaksjon en ansatt kan få. Hvorfor måtte vedkommende gå på dagen?
  • Er det andre forhold som spilte inn i avgjørelsen om avskjedigelse enn tyveriet på 6000 kroner?
  • Ble saken politianmeldt?

Benjaminsen svarer i en skriftlig kommentar at han bekrefter at vedkommende har blitt avskjediget og at tyveri er politianmeldt. 

— Utover det kommenterer vi ikke personalsaker, sier Benjaminsen. 

Khrono har vært i kontakt med flere fagforeninger ved UiO for å komme i kontakt med den avskjedigede personen, uten å lykkes. Khrono har også vært i kontakt med eiendomsavdelingen for å få en kommentar. 

Flere profilerte saker

En statsansatt kan enten sies opp eller avskjediges. Avskjedigelse er mest alvorlig, da må man gå på dagen. Ifølge Statsansatteloven skjer dette når vedkommende:

  • a) har vist grov uforstand i tjenesten
  • b) grovt har krenket sine tjenesteplikter
  • c) på tross av skriftlig advarsel gjentatt har krenket sine tjenesteplikter, eller
  • d) ved utilbørlig adferd i eller utenfor tjenesten viser seg uverdig til sin stilling eller bryter ned den aktelsen eller tilliten som er nødvendig for stillingen eller tjenesten.

Det er punkt b som er gjeldende i denne saken. 

Avskjedigelse er ikke hverdagskost i akademia. En gjennomgang Khrono gjorde i 2021 viste at det hadde vært fire avskjedigelser før 2017, men flere etter det, blant annet i forbindelse med Metoo-saker. 

I senere tid har Øyvind Eikrem-saken ved NTNU vært den mest profilerte. 

I 2021 ønsket universitetets ledelse å avskjedige Eikrem, blant annet for grove brudd på tjenesteplikter og brudd på lojalitetsplikten.

Men han ble ikke avskjediget. Som kjent endte saken med et forlik mellom Eikrem og NTNU som innebar at han frivillig fratrådte stillingen sin etter 1. august 2026.

Powered by Labrador CMS