Det aller viktigste for å få til å fly mindre i universitets- og høgskolesektoren er ikke teknologien, men møtekulturen, skriver NTNUs prorektor, Bjarne Foss. Foto: Tove Lie

Klima-fotavtrykket - en utfordring

CO2-kutt. Vi som holder til rundt om i landet vil svare på utfordringen fra statsråden om å reise mindre. Men mon tro om ikke en vel så stor utfordring ligger i maktens korridorer i Oslo, skriver prorektor ved NTNU, Bjarne Foss.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø ,vil starte en konkurranse mellom universitetene og høgskolene om å fly mindre. Det er fint. Det er på høy tid at det tas aktive grep for å redusere reiser, spesielt flyreiser, i universitets- og høgskolesektoren som ikke strengt tatt er nødvendige.

Det vanlige (default), også i departement og Forskningsrådet, må bli videomøter.

Bjarne Foss

I likhet med andre flercampusuniversiteter har vi noen erfaringer å dele med statsråden med tanke på reising. I vår organisasjon har vi ikke mulighet til å være fysisk tilstede på alle møter. Vi har fakulteter og institutter på tvers av byer og kan ikke reise mellom Gjøvik, Ålesund og Trondheim for et par timers møte.

Vi må bruke teknologi, og det har vi investert mye i. Men det aller viktigste for å få dette til å fungere er ikke teknologien, men møtekulturen. Det krever oppmerksomhet og raushet for å få et møte der ikke alle er fysisk tilstede i samme rom til å fungere. Der har vi fortsatt en del å gå på også i vår organisasjon, men vi blir stadig bedre.

Vi som holder til rundt om i landet vil svare på utfordringen fra Nybø om å reise mindre. Men mon tro om ikke en vel så stor utfordring ligger i maktens korridorer i Oslo? Det arrangeres et stort antall møter i departementer, Forskningsrådet, Universitets- og høgskolerådet, etc som det for institusjonene rundt om i landet er helt nødvendig å delta i. Det forventes også ofte at vi er fysisk tilstede. Noen kan ta t-banen – andre må fly.

Løsningen er åpenbar: Det vanlige (default) også i departement og Forskningsrådet må bli videomøter. Som nevnt her har NTNU og andre institusjoner med flere campuser spredt utover nyttige erfaringer å dele. Bare spør. Vi «skypes».

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS