— Vi har spurt rektorene og fått god respons, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Nå vil hun ha konkurranse om utslippskutt i sektoren. Foto: Kjetil Blom Haugstulen

Statsråden vil kutte utslipp: Nå skal universitetene konkurrere om å fly minst

Klima. Universitetsfolk flyr altfor mye, mener statsråd Iselin Nybø. Nå starter hun kappestrid mellom universitetene og høgskolene om å fly minst.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Initiativet kom i stand denne uken, da forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø møtte nybakt leder i Universitets- og høgskolerådet (UHR), Dag Rune Olsen, på Skype.

Det skriver VG.

Flyreiser utgjør 17-18 prosent ved utslippene ved Universitetet i Bergen. Av hundre prosent er det lite.

Dag Rune Olsen

— Vi har spurt rundt blant rektorene, og fått god respons. Dette er miljøer som er vant til å måle seg mot hverandre. De vet de må levere, for studentene er opptatt av dette. Jeg har jo også tenkt å ha en årlig kåring av de beste universitetene og høgskolene, sier Nybø til avisen.

Planen er at universitetene og høgskolene som er med på konkurransen skal tildeles en score knyttet til hvor mye de klarer å redusere klimagassutslippene.

Olsen: — Blir krevende

Dag Rune Olsen, som også er rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), har tidligere fått kritikk for selv å fly for mye. I fjor kom det frem i På Høyden at Olsens klimafotavtrykk knyttet til jobbreiser er fire ganger større enn nordmenns gjennomsnittlige avtrykk.

Han var med det klimaversting blant universitetsrektorene i Norge i 2018.

Reisevirksomheten avtok ikke de tre første månedene av 2019. Da besøkte han sju land på fire kontinenter, i tillegg til innenlandsreisen.

Han var på topp i Khronos reiseoversikt av rektorene, sammen med Anne Husebekk på UiT Norges arktiske universitet.

Til VG sier Olsen at «det er en del av samfunnsoppdraget til universitetene å gå foran og være forbilder».

Til Khrono understreker han at flyreisene bare utgjør «en mindre del» av utslippene, og at det er viktig å fokusere der potensialet for reduksjon er størst, i bygg og innkjøp.

— Flyreiser utgjør 17-18 prosent ved utslippene ved Universitetet i Bergen. Av hundre prosent er det lite, sier Olsen.

Han har likevel forpliktet seg til å redusere sine egne jobbreiser med 10 prosent i forhold til fjoråret. Det håper han å klare, selv om vervet som leder i Universitets- og høgskolerådet (UHR) nå fører til enda flere reiser.

— Jeg ser på dette nå. Det kommer til å bli krevende, sier Olsen.

Hett tema på universitetet

Kutt i klimagassutslipp er på relativt kort tid blitt et hett tema i universitets- og høgskolesektoren. Både Universitetet i Oslo, NTNU og Universitetet i Bergen har, eller i ferd med å innføre, omfattende planer og tiltak for utslippskutt. Regulering og begrensninger av reisevirksomhet er en sentral del av planene alle steder.

Flyreiser utgjør en betydelig del av institusjonenes indirekte klimagassutslipp. Universitet i Oslos ferske klimaregnskap viser at en tredel av utslippene kommer fra transport, og 20 prosent fra flyreiser. Tallene er noenlunde like ved NTNU og UiB. Det er de internasjonale reisene som setter det største avtrykket.

Universitetsansatte og profilerte professorer har kritisert institusjonene og universitetslederne for ikke å gjøre nok.

— Bør bli grønnest

— Vi har sviktet fundamentalt. Det handler om troverdighetene til universitetet og oss som forskere, uttalte klimaforsker ved Bjerknessenteret ved UiB, Helge Drange, i mars.

Opprop for å halvere utslippene fra flyreiser har fått flere hundre underskrifter både i Oslo og Bergen. På UiB har også den største fagforeningen gått inn for at universitetet skal kutte ut unødvendige seminar og ekskursjoner til utlandet.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, har slått fast at det nå er slutt på at universitetsstyret drar til utlandet på seminarer, slik det er blitt gjort tidligere.

Nybø sier til VG at hun vil ha studentene med på utarbeide kriterier for konkurransen. I tillegg skal institusjonene kappes om smart energibruk, krav til innkjøp og mindre kasting av mat. Konkurransen kan også gi en markedsføringseffekt for universitetene, ifølge statsråden.

— Vi bør bli den grønneste sektoren av alle. Nå skal vi bruke høsten på å lage disse kriteriene ferdig. Så går vi i gang for fullt med konkurransen på nyåret 2020, sier Nybø.

Les også: Greta Thunberg vekket en hel verden, men ikke universitetene og høgskolene

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS