Institutt for sosialt arbeid er samlet til møte om etterspillet etter Eikrem-saken. Rektor Gunnar Bovim er til stede. Foto: Torkjell Trædal

Direkte: NTNU-rektor Bovim møter Eikrems institutt bak lukkede dører. Få reaksjonene fra klokken 11.00.

Eikrem-saken. Fredag møter NTNU-rektor Gunnar Bovim de ansatte ved Institutt for sosialt arbeid. Temaet er erfaringer etter blant annet behandlingen av Eikrem-saken. Møtet holdes stengt for pressen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken oppdateres etter møtet. Se intervju med blant annet rektor Gunnar Bovim i videovinduet under.)

(Høyreklikk på videoen og skru på lyd)

Møtet ved Institutt for sosialt arbeid, der rektor Gunnar Bovim, dekan Marit Reitan, instituttstyreleder Siri Forsmo og instituttleder Riina Kiik — og Øyvind Eikrem selv — deltar, er i gang.

Litt over klokken 10.00 møttes rundt 50 ansatte og ledelsen for å snakke ut om håndteringen av Eikrem-saken, og med det også hvor terskelen for forskeres ytringsfrihet ligger.

Møtet er lukket for pressen. På møtet som ble åpnet av instituttleder Riina Kiik, kommer det etter det Khrono erfarer fram at arbeidsmiljøet ved instituttet hadde forverret seg etter at Eikrem-saken ble en mediesak.

Marit Berg, en av Eikrems mest kritiske kolleger, har tatt ordet under møtet. Også Eikrem selv uttalte seg, og man kunne høre at han ble irritert over avbrytelser etter kort tid.

NTNU-rektor Gunnar Bovim står hele tiden oppe ved talerstolen og lytter til de ansatte som ytrer seg.

Bakgrunnen for møtet

Like over nyttår fortalte NTNU-rektor Gunnar Bovim at han ville kalle inn til et allmøte ved Institutt for sosialt arbeid ved NTNU. Bakgrunnen var at styret ved instituttet vedtok en uttalelse, der de etterlyste mer støtte fra rektoren etter Eikrem-saken, som har rullet og gått siden september i fjor.

Etter at førsteamanuensis Øyvind Eikrem den 18. september uttalte seg til nettstedet Resett, opplevde han å bli kalt inn på teppet av instituttledelsen. Instituttleder Riina Kiik mente hele instituttets omdømme var blitt skadet.

Senere erkjente NTNU-rektor Bovim at håndteringen av saken ikke var god nok og slo fast at ytringsfriheten var ufravikelig ved NTNU. Men 4. desember vedtok altså styret ved instituttet uttalelsen der de beklager vinklingen saken fikk i mediene og etterlyste rektors tydelige støtte til instituttledelsen.

Vi hadde et instituttseminar mandag til tirsdag, og der var den tydelige beskjeden fra de ansatte at de ville ha en god dialog med rektor og et internt møte. Det håper jeg pressen respekterer.

Riina Kiik

— Etter at vi fikk instituttstyrets uttalelse har vi også sagt at vi skal ha et allmøte på instituttet der jeg vil være tilstede, fortalte rektor Bovim senere til Khrono den gang.

Og fredag formiddag skjer det altså. Klokken 10 møtes de ansatte og rektoren. Det skal dreie seg om «etterrefleksjoner».

Fakta

Dette er Eikrem-saken

Førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved Institt for sosialt arbeid ved NTNU ble i september intervjuet av nettstedet Resett i forbindelse med drapet på to afghanske mindreårige asylsøkere i Trondheim.

I etterkant av intervjuet ble Eikrem kalt inn på instituttlederens kontor hvor han ble kritisert for uttalelsene til nettstedet, både av leder og nestleder ved instituttet.

Intervjuet førte til en diskusjon om akademisk ytringsfrihet ved NTNU. Rektor Gunnar Bovim var var tydelig på at ytringsfriheten ved NTNU er absolutt.

To måneder etter intervjuet med Resett avslører Khrono at 44 studenter har signert et opprop mot Eikrem i forbindelse med uttalelsene. Eikrem fikk beskjed om å behandle brevet konfidensielt for å verne studentene og arbeidsmiljøet ved NTNU. Og med denne «munnkurven» ble diskusjonen om ytringsfrihet aktuell igjen.

Rektor Gunnar Bovim gikk kort tid etter at denne saken ble kjent ut og sa at det var betimelig å gi NTNU kritikk for håndteringen av Eikrem-saken.

Tidlig i januar kommer det fram at ledelsen ved instituttet etterlyser tydeligere støtte fra rektor Bovim for instituttledelsens håndteringen av saken, samt at det samme styret mener saken er feil framstilt i media.

Fredag møtes de ansatte og rektor Bovim for å snakke om «etterrefleksjoner» etter Eikrem-saken som har versert i over fire måneder.

Pressen må stå på gangen

På agendaen står etterrefleksjoner etter høstens «medietrykk» . Medietrykket er utvilsomt forbundet med Eikrem-saken. I tillegg skal instituttet og rektor diskutere campus-utvikling.

Men det som først skulle være et «allmøte» karakteriseres nå som et «internt personalmøte».

— Rektor, dekan og jeg har blitt enige om å holde dette som et internt personalmøte, det vil si som et lukket møte, sier instituttleder Riina Kiik til Khrono.

Bakgrunnen for dette skal være ønsker fra de ansatte.

— Vi har kommunisert oppover at vi ønsker et internt møte med rektor til stede. Det har skjedd før også, og betyr at det ikke er åpent for gjester. Gjester kan ikke være til stede inne på møtet. Vi hadde et instituttseminar fra mandag til tirsdag, og der var den tydelige beskjeden fra de ansatte at de ville ha en god dialog med rektor og et internt møte. Det håper jeg pressen respekterer, sier Kiik til Khrono.

Ifølge Kiik er interne møter med rektor til stede noe de har hatt flere ganger de siste årene. I tillegg til Kiik selv, vil institutstyreleder Siri Forsmo og dekan Marit Reitan være til stede.

Selv om ikke pressen får være til stede inne på møtet, vil Khrono være til stede og dekke reaksjonene fra møtet fredag formiddag.

— Forventer at rektor står ved ytringsfriheten

Øyvind Eikrem selv bedyrer at han ikke er så veldig spent før det interne instituttmøtet.

— Innkallingen er så minimalistisk at jeg ikke helt vet hva som kommer. Men jeg blir overrasket om det kommer noe nevneverdig nytt og hvis rektor ikke fortsatt slår fast at det skal være full ytringsfrihet ved NTNU. Noe annet ville være høyst merkelig.

Han sier han forventer at rektor står på samme linje som ved tidligere uttalelser.

Jeg forstår også at Bovim er i en salgs skvis.

Øyvind Eikrem

— Jeg forstår også at Bovim er i en salgs skvis, mellom prinsipper og den offentlige debatten som har vært ført på den ene siden, og interne forhold på instituttet på den andre. Men det er hans lederansvar som rektor å finne en løsning på det.

— Er du selv spent før møtet?

— Jeg er ikke veldig spent, for jeg tror ikke det er så mye mer for rektor å si til meg. Jeg opplever ikke at det er nevneverdig uenighet mellom meg og toppledelsen ved NTNU om synet på disse prinsippene. Spørsmålet er heller om de andre ledernivåene, og her tenker jeg spesielt på instituttet, forstår hva saken handler om. Som jeg sa til Khrono tidligere, så lukter det jo omkamp av styrevedtaket de gjorde.

Stor debatt

Eikrem-saken har ført til stor debatt i Khronos spalter, og gjør det fortsatt. Kritikere, blant annet UiO-professorene Kristian Gundersen og Kjell Lars Berge har sterkt kritisert instiituttledelsen ved NTNU for ikke å forstå ytringsfrihetsprinsippet. Mens andre igjen, som Sørøst-professor Tony Burner og Olav Gjelsvik har stilt spørsmål om ytringsansvar og forskjellene mellom akademisk frihet og ytringsfrihet for akademikere.

Khrono vil dekke reaksjonene etter møtet fredag. Du kan følge dekningen på Khrono.no og på våre Facebook-sider.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS