usa

Akademia holder pusten: Professor fikk sparken etter e-post om Trump

Da Trump vant valget, avlyste professor James Bowley undervisningen og skrev at USA var et «fascistisk land». Med det mistet han jobben. Mandag blir Donald Trump innsatt som USAs 47. president. 

Deportere studenter og legge ned utdanningsdepartementet. Det er bare to av tingene Donald Trump har sagt at han vil gjøre som president. 20. januar settes han inn som USAs 47. president.
Publisert Sist oppdatert

Brussel/Bergen (Khrono): Religionsviteren James Bowley var fast ansatt som professor ved et lite privat universitet i Mississippi da Donald Trump vant valget i november. Morgenen etter Trumps valgseier, sendte professoren ut en e-post til sine tre studenter i emnet «Abort og religion», der han avlyste undervisningen på grunn av valgresultatet.

Millsaps College svarte med å stenge professoren ute fra campus, og tirsdag denne uken ga de ham sparken.

 — Dette fremstår som selve definisjonen på sensur, sier Bowley til avisen Inside Higher Ed, som har omtalt saken hans

— Fullstendig absurd, sier ytringsfrihetsorgan i USA.

Mandag blir Donald Trump innsatt som USAs 47. president. Ansatte og studenter ved amerikanske universiteter holder pusten for hva som vil komme.

Amerika holder pusten

I løpet av valgkampen har Donald Trump kommet med en rekke radikale forslag om hva han vil gjøre med høyere utdanning. Han har blant annet sagt at han vil:

  • Starte et gratis anti-woke onlineuniversitet «The American Academy» finansiert av å saksøke private universiteter
  • Legge ned utdanningsdepartementet og overføre ansvaret til delstatene
  • Slå hardt ned på campusprotester og deportere studenter
  • Få slutt på alle likestillings- og mangfoldsordninger og kutte finansiering til institusjoner som underviser om rasisme-kritisk teori eller kjønnsforskning om transseksualitet
  • Gjøre det vanskeligere for ikke-amerikanske borgere å studere i USA

I valget av ny utdanningsminister landet han på milliardær og gründer av wrestlingimperiumet World Wrestling Entertainment (WWE) Linda McMahon. Hun er blant støttespillerne som har bidratt rikelig til Trumps valgkamp.

Fikk sparken etter kritiske uttalelser

Religionprofessor James Bowley fikk sparken for å kalle USA for et «fascistisk land»

«Ingen undervisning i dag», sto det i emnefeltet fra professor James Bowley, før han fulgte opp med: «Trenger tid til å sørge og prosessere (valgresultatet, journ.anm.) i dette rasistiske, fascistiske landet.»

En av studentene la en skjermdump av e-posten ut på Instagram, og det ble fanget opp av en annen student som ikke tok emnet. Studenten varslet ledelsen om Bowleys e-post, skriver Inside Higher Ed.

Universitetet begrunner utestengelsen med at professoren brukte universitetets e-postkonto til å dele personlige meninger med studentene. Bowley mener dette er sensur av hans personlige meninger. Han frykter at det vil føre til at andre ansatte ikke tør å ytre seg åpent. Han mener heller ikke at han skrev noe feil i e-posten:

— Det er hundrevis av historikere som vil hevde at valget var en seier for fascisme og rasisme, sier han.

Ytringsfrihetsorganisasjon reagerer

Ytringsfrihetsorganisasjonen Foundation for Individual Rights and Expression (FIRE) har engasjert seg i saken, og jobber for å få Bowley gjeninnsatt.

— Dette er fullstendig absurd, sier en talsperson i FIRE.

De mener at Bowley har blitt anklaget for noe som ikke er nevnt i noen regler for de ansatte. I en artikkel på nettsidene sine, skriver FIRE at Bowley hadde blitt anklaget for at han «ikke klargjorde at hans egne meninger ikke var sammenfallende med universitetets offisielle syn».

Bowley og FIRE fikk støtte fra et klageorgan ved universitetet. Men universitetspresident Frank Neville valgte å se bort fra klageorganets rapport.

Millsaps College har blitt kontaktet, men vil ikke uttale seg, skriver avisen. 

Inspirert av Ungarn

Flere medier, deriblant The Chronicle of Higher Education og Higher Education Today mener Donald Trumps politikk for å endre høyere utdanning er inspirert av den høyrepopulistiske statsministeren Victor Orbán i Ungarn. 

Orbán og Trump legger ikke skjul på sin begeistring for hverandre og i desember var de to og Elon Musk sammen i Trumps hjem i Mar-a-Lago i Florida, ifølge Reuters.

Under en debatt på PBS News har Donald Trump uttalt om Viktor Orbán at han er en av de mest respekterte lederne i verden. 

— De kaller ham en sterk mann. Han er en tøff person, smart, sier han i intervjuet. 

Visepresident JD Vance, som tidligere har kalt professorer for fiender, har åpent rost Orbáns nedslåing av studentprotester.

— Det er det nærmeste konservative noen gang har kommet til å håndtere venstresidens dominans ved universitetene på en vellykket måte, sier han i et intervju med The European Conservative.

Visepresident elect Vance følger opp med å si at USA bør lære av Ungarn:

— Victor Orbán har ikke eliminert universitetene, men gitt dem valget mellom å overleve eller å ta en mye mindre partisk tilnærming til undervisning.

Han har senere forsvart uttalelsene på CBS News.

Halvportrett der Orban står ikledd blå dress foran blå bakgrunn
Ungarns statsminister Viktor Orbán har gjort store grep for å endre høyere utdannings etter at han kom til makten. Den akademiske friheten har stupt.

Forbud mot likestillings- og kjønnsstudier

I løpet av sine 14 år ved makten har Viktor Orbán fremstilt høyere utdanning som en farlig fiende. Han har innført flere store endringer, som å forby kjønns- og kvinnestudier og å privatisere offentlige universiteter.

Noe av det første han gjorde da han kom til makten var å sørge for en ny lov som tvang Central European university, som er eid av liberale George Soros, ut av landet. Regjeringen har deretter tatt kontroll over budsjettet til det ungarske vitenskapsakademiet, som finansierer forskningsinstituttene.

— De dreper akademia i Ungarn, sier professor i sosiologi og internasjonal politikk ved Princeton universitet Kim Lane Scheppele ifølge Chronicle of Higher Education.

EU har som følge av Orbáns angrep på høyere utdanning og mangel på åpenhet blokkert ungarske universiteter fra å kunne få forskningsstipender eller ha studentutvekslinger gjennom Erasmus+ og Horisont Europa. Ifølge den akademiske frihetsindeksen, så har den akademiske friheten stupt i Ungarn de siste årene. De fleste vil være uenige med Trumps tilhengere om at det er noe særlig å trakte etter. 

Frykter for internasjonale studenter

Et aktuelt spørsmål er om universitetsledere i USA nå bør frykte politiske reaksjoner etter valget av Donald Trump. De mange utspillene fra Trump og hans meningsfeller i løpet av valgkampen har ført til usikkerhet.

Trump har lovet en hardere linje rundt innvandring, og har forespeilet at han vil sette i gang et massedeporteringsprogram av ulovlige innvandrere på sin første dag som president. I valgkampen ble det også foreslått av presidentkandidat Trump å deportere studenter som deltok i Gaza-demonstrasjoner.

— Det er en skummel tid for internasjonale studenter, sa en 23 år gammel indisk student ved New York University til CNN. 

Totalt sett var det mer enn 1.1 millioner internasjonale studenter i USA studieåret 23/24, ifølge rapporten til Open Doors, en føderal kunnskapsbank for internasjonal mobilitet. Det store flertallet av ikke-amerikanske studenter har studentvisum til USA som tillater opphold i forbindelse med studiene, men som ikke gir adgang til lovlig opphold etter studiene er avsluttet.

Nå har flere amerikanske universiteter anbefalt internasjonale studenter å returnere tidlig til USA etter juleferien, slik at de er sikret innreise i landet etter Trumps innsettelse. 

Cornell University skrev i et brev til sine internasjonale studenter at et «innreiseforbud forventes å trå i kraft kort tid etter innsettelsen». University of Southern California — med sine 17.000 internasjonale studenter — skrev at det ikke er sikkert at det kommer et slikt forbud, men at «den sikreste måten å unngå problemer med innreise er å være fysisk til stede før vårsemesteret begynner.»

5 millioner fikk slettet gjeld under Biden

Hvordan er høyere utdanning endret under Bidens styre de siste fire årene? Et av hans hovedmål har vært å slette studentgjeld. Dette har han delvis lykkes med til tross for at gjentatte forsøk på gjeldsslettet har blitt blokkert av rettssystemet, skriver The Times Higher Education.

Når han nå gir seg som president har det likevel ført til at 5 millioner personer har fått slettet studiegjelden sin.

— Men ettergivelse av studielån får ingen strukturelle endringer som gjør det lettere å ha tilgang til og råd til høyere utdanning, sier professor Robert Kelchen ved universitetet i Tennessee til avisen.

Kelchen legger til at han tror Biden-administrasjonen vil bli sett på som slutten på en æra med utøvende makt innen amerikansk høyere utdanning.

Biden fikk ikke gjennomslag for sitt forsøk på å utvide beskyttelsen av studenter som er seksuelle minoriteters rettigheter gjennom det såkalte Title IX. Først ble det nedstemt i 26 republikanske stater og deretter lagt helt lokk på av en føderal dommer som konkluderte med at det overskred presidentens myndighet.

Når det gjelder høyere utdanningsfeltet de siste fire årene vil perioden huskes for mye annet som ikke har noe direkte med presidenten å gjøre blant annet Gaza-demonstrasjoner og kongresshøringene med universitetsrektorer.

Powered by Labrador CMS