Avvist avhandling
Stipendiat får avhandlingen sin bedømt ved UiO likevel
Stipendiat Matilde Risopatron Berg fikk avhandlingen sin avvist fordi én artikkel sto i et norsk tidsskrift. Nå har hun fått dispensasjon og får likevel avhandlingen vurdert.
Stipendiat Matilde Risopatron Berg fikk i fjor sin avhandling avvist av Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO).
Doktorgradsavhandlingen ble avvist fordi én av artiklene Berg leverte inn til bedømmelse var publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening.
Fakultetet mener at avhandlingene skal rette seg mot et internasjonalt publikum, mens tidsskriftet er en norsk journal med norske fagfeller som retter seg mot et norsk publikum.
Nå har saken tatt en ny vending.
Berg har søkt om, og fått, dispensasjon fra reglementet for doktorgradskandidater, og vil likevel få avhandlingen sin bedømt ved Universitetet i Oslo.
— Det føles veldig bra, selv om jeg mener at den skulle blitt bedømt fra start. Jeg kunne ikke håpet på en bedre løsning for min egen del, men jeg sitter igjen med blandede følelser fordi jeg måtte gå såpass hardt ut i media før de tok initiativ til et møte, sier Berg.
Ble godkjent kjapt
Sammen med sine veiledere møtte hun ledelsen ved Det medisinske fakultet til et møte i slutten av november.
— Jeg opplevde møtet som positivt. De var lydhøre og imøtekommende, og det var takhøyde for å si ting relativt direkte.
I møtet ble hun fortalt at hun burde skrive en dispensasjonssøknad. Begrunnelsen hun fikk fra fakultetsledelsen var at hun ville få dispensasjon fordi forvaltningen av reglementet ikke hadde blitt gjort godt nok kjent, og at de skriftlige retningslinjene ikke er entydige på hva de mener med «internasjonal».
Ifølge regelverket til Det medisinske fakultet skal «avhandlingen bestå av minst tre vitenskapelige originalartikler, hvorav minst en artikkel er publisert eller endelig akseptert for publisering i internasjonalt tidsskrift med fagfellevurdering.
Berg sendte inn søknaden samme dag.
— Jeg ble lovet at det skulle gå fort, og det gjorde det. Bare noen dager senere fikk jeg beskjed om at søknaden var mottatt og godkjent av dekanen.
Tre måneders frist
Den 17. desember fikk hun formelt innvilget søknaden, som betyr at en bedømmelseskomité nå har fram til 17. mars på å vurdere avhandlingen hennes.
Berg tror saken tok en ny vending fordi ledelsen ved Det medisinske fakultet har vært bekymret for omdømmet sitt, og at de har innsett at forvaltningspraksisen som de trodde var godt kjent, ikke er det.
— Det er mange som er usikre på dette, og det stemmer rett og slett ikke at det har vært kjent at Tidsskriftet ikke godkjennes. Det kom fram i møtet at fakultetsledelsen i kjølvannet av debatten i Khrono, har fått flere tilbakemeldinger på at dette ikke har vært tydelig nok kommunisert, noe de også beklaget.
Før hun fant en enighet med UiO, var Berg en liten stund innom tanken på å bytte universitet til NTNU for å få avhandlingen bedømt. Som Khrono har kartlagt, er det forskjellig syn på Tidsskriftet for Den norske legeforening ved de ulike medisinske fakultetene i landet.
— Ikke godt nok kjent
Visedekan for forskning og forskerutdanning ved Det medisinske fakultet, Grete Dyb, bekrefter at Berg har fått dispensasjon.
— Fakultetet har på bakgrunn av søknaden om dispensasjon fra regelverket gjort en ny vurdering av saken. Vi ser at regelverket ikke har vært godt nok kjent i alle fagmiljø og at dette har rammet enkelte kandidaters mulighet til å få en faglig vurdering av sine ph.d.-avhandlinger. Bergs søknad om dispensasjon ble derfor innvilget, sier Dyb.
Redaktør i Tidsskriftet for Den norske legeforening, Are Brean, har naturlig nok engasjert seg i saken til Berg.
— Det er svært hyggelig å høre at Berg endelig kan få sitt arbeid faglig vurdert. Det er trist at det måtte såpass mye offentlig omtale til før det kunne skje. Det viser at fakultetets praksis med å nekte sine doktorgradskomiteer å overhodet vurdere avhandlinger dersom en del av arbeidet er parallellpublisert på norsk og engelsk dårlig har tålt offentlighetens lys.
Sendt ut på høring
For Berg, som jobber som kommuneoverlege i Nannestad kommune, har ikke saken økt lysten på en karriere i akademia.
— Det har ikke gjort at jeg har veldig lyst til å forske mer i et universitetsmiljø. Jeg tar likevel med meg god kompetanse på forskning fra stipendiatperioden min, og det er til stor nytte i jobben min som kommuneoverlege. Nå blir det spennende å se hva de ender opp med når de skal revidere regelverket, i forhold til den mer prinsipielle siden av saken.
Berg henviser til gjennomgangen av ph.d.-regelverket som fakultetsledelsen har satt i gang. Den 20. desember sendte ledelsen ut forslag til nytt regelverket, som en arbeidsgruppe har jobbet fram.
I tillegg ble et nettskjema sendt ut til de ansatte der de kan svare på en rekke spørsmål, blant annet om de er enig eller uenig i påstanden om at én «artikkel kan unntaksvis publiseres i et indeksert norsk fagfellevurdert tidsskrift som publiserer både på norsk og engelsk».
Høringsfristen er satt til 15. februar, og visedekan Dyb forteller at de ikke kan kommentere høringen ytterligere før de har mottatt innspillene og fått bearbeidet disse.