Debatt ● Kathrine Tveiterås og Gunbjørg Svineng

Å få flere gutter til å velge helsefag vil bidra til å løse mangelen på helsepersonell

Regjeringen foreslår i sin likestillingsstrategi at UiTs pilotprosjekt «Gutter til helsefag» skal utvikles til en nasjonal og flerårig satsing. UiT er klar for oppdraget!

Fem smilende studenter i blå gensere som det står UiT på.
Helsefagstudentene Marius Sollid, Stian Fedreheim, Asbjørn Tjølsen, Niri Slinning og Clyde Arong er rollemodeller i pilotprosjektet «Gutter til helsefag» ved UiT Norges arktiske universitet.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Før jul var 17 mannlige helsefagstudenter samlet til opplæring i Tromsø for å bli rollemodeller.

Studentene er del av pilotprosjektet «Gutter til helsefag» ved UiT Norges arktiske universitet, og skal som rollemodeller inspirere gutter i ungdomsskolen og den videregående skolen til å velge helsefaglige utdanninger og yrker.

For fortsatt er det sånn at menn er i stort mindretall i helse- og omsorgssektoren i Norge. 

Mens jenter i økende grad søker seg til tradisjonelle mannsyrker, er det ikke den samme utviklingen blant guttene. Mange gutter vurderer ikke helsefag som et alternativ, fordi de vet lite om utdanningene og yrkene, og ser dem som mer passende for kvinner, viser en utredning fra Proba samfunnsanalyse.

I dag utgjør menn kun 20 prosent av de sysselsatte i helse- og omsorgssektoren, og bare 10 prosent av sykepleierne er menn. Kjønnsbalansen er nesten like skjev på de helsefaglige utdanningene.

Mange gutter vurderer ikke helsefag som et alternativ, fordi de vet lite om utdanningene og yrkene, og ser dem som mer passende for kvinner

Tveiterås og Svineng

Samtidig øker mangelen på helsepersonell i Norge. Ifølge Perspektivmeldingen som regjeringen la frem i 2024, vil Norge trenge 180 000 flere helsearbeidere fram mot 2060. For å møte dette behovet er det avgjørende å rekruttere fra hele befolkningen.

Også Mannsutvalget har pekt på viktigheten av at flere menn går inn i helse- og omsorgssektoren. Det kan være lettere for mannlige pasienter å snakke med menn om sine helseproblemer, både fysiske og psykiske. Mannsutvalget peker også på gutters lave bruk av skolehelsetjenesten, og at det knapt finnes mannlige helsesykepleiere.

Pilotprosjektet ved UiT utforsker de beste måtene for å få flere gutter til å velge helsefaglige utdanninger og yrker.

Her spiller rollemodellene en sentral rolle i møter med elever, lærere og rådgivere, og vi har sett hvordan gutter i både ungdomsskolen og videregående flokker seg om rollemodellene med nysgjerrige spørsmål om helsefag.

I desember la regjeringen frem sin strategi for likestilling mellom kvinner og menn, og i den kommer det fram at pilotprosjektet ved UiT skal utvikles til en nasjonal og flerårig satsing. UiT er klar til å løse oppdraget!

Målet med den nasjonale satsingen er å bidra til jevnere kjønnsbalanse i sektoren, bidra til å løse mangelen på helsepersonell og sikre et mer balansert og mangfoldig helsevesen.

Nå er det på tide å vise guttene hvilke muligheter som ligger i helsesektoren.

Tveiterås og Svineng

Endring av holdninger tar imidlertid tid, og derfor er det nødvendig med en langsiktig og systematisk tilnærming, i tett samarbeid med utdanningsinstitusjoner over hele landet.

Gjennom 20 år har det nasjonale prosjektet «Jenter og teknologi» i regi av NHO gitt jenter innsikt i teknologisektoren.

Nå er det på tide å vise guttene hvilke muligheter som ligger i helsesektoren.

Powered by Labrador CMS