Ida Munkeby, organisasjonsdirektør ved NTNU. Foto: NTNU.

Ida Munkeby: Et godt arbeidsmiljø trenger konstruktive, kritiske spørsmål

Faktaundersøkelser. NTNU har benyttet faktaundersøkelser når situasjonen krever det. Dette har vi gjort etter en grundig vurdering av de verktøyene som er tilgjengelig, skriver NTNUs organisasjonsdirektør.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NTNU tar vi arbeidsmiljø på alvor. Jevnlige arbeidsmiljøundersøkelser viser at våre ansatte for en stor del trives godt og er stolte av arbeidsplassen sin. Det er bra, men ingen selvfølge. Vi jobber derfor systematisk for at våre dyktige og engasjerte ansatte og studenter skal ha et godt arbeids- og studiemiljø; ikke sjelden i nært samarbeid med tillitsvalgte og verneombud.

For tida pågår det en diskusjon om bruken av ett av våre verktøy for å håndtere konflikter i arbeidsmiljøet, nemlig faktaundersøkelser.

Ida Munkeby

Ansvaret for et godt og forsvarlig arbeidsmiljø ligger først og fremst hos ledelsen, men alle ansatte har plikt til å medvirke til dette. Det aller, aller beste for både ansatte og ledere er at uenigheter og motsetninger løses på lavest mulig nivå i organisasjonen. Og i de aller fleste tilfellene løses ting på dette nivået. Hverdagsjobbing med arbeidsmiljø er å respektere hverandre og møte hverandre med åpenhet og tillit. Det er å sikre rom for å ta opp med den eller de det gjelder når det er noe som plager, bekymrer eller irriterer. Dette er viktige egenskaper i et sunt og godt arbeidsmiljø.

LES OGSÅ: Omstridt advokat og «fakta­gransker» hyret inn av NTNU i Steinnes-saken

Så er det av og til sånn at konflikter vokser seg så store eller komplekse at den direkte og uformelle dialogen ikke er tilstrekkelig, selv om det er gjort mange forsøk på å løse utfordringene langs disse dimensjonene.

I slike tilfeller trengs andre verktøy. For å avdekke interessemotsetningene, posisjonene, konfliktlinjene, historikken – og ikke minst for å finne løsninger som peker fremover og gjør arbeidshverdagene bedre for alle involverte.

For tida pågår det en diskusjon om bruken av ett av våre verktøy for å håndtere konflikter i arbeidsmiljøet, nemlig faktaundersøkelser. NTNU har en tid benyttet dette verktøyet når situasjonen krever det. Dette har vi gjort etter en grundig vurdering av de verktøyene som er tilgjengelig.

Som ansvarlig for arbeidsmiljøarbeidet på NTNU, og som tidligere arbeidslivsforsker, vil jeg understreke at det er nyttig og verdifullt med diskusjon om verktøyene vi tar i bruk for å løse opp i krevende og ofte svært sammensatte konflikter. Et levende, konstruktivt og kritisk arbeidsmiljø forutsetter at en stiller spørsmål også ved metoder og teknikker. Vi følger med på diskusjonen, og tar med oss alle synspunkter i det videre arbeidet.

LES OGSÅ: Ved siden av jobben som professor gjør han business på fakta­under­søkelser. Nå skal metoden granskes.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS