Vil foreta undersøkelser om seksuell trakassering
Det er grunn til å tro at det finnes mørketall om seksuell trakassering også på landets største høgskole, mener rektor Curt Rice, som vil sette i gang en undersøkelse for å avdekke mulige tilfeller.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus vil ta initiativ til å få gjennomført undersøkelser blant studenter og ansatte for å kartlegge omfanget av seksuell trakassering.
Han orienterer høgskolestyret 6. september om hvilke systemer og rutiner som finnes for å fange opp denne typen uønsket adferd.
Ingen kjente saker
I et notat til høgskolestyret står det at det ikke finnes noen kjente saker om seksuell trakassering ved høgskolen.
«Det faktum at det ikke er meldt inn slike saker betyr ikke at det ikke har skjedd», står det, og det vises til at en undersøkelse ved Universitetet i Oslo i 2012 viste at omlag 1,2 prosent av studentene, tilsvarende 328 studenter, mente de hadde blitt utsatt for «uønsket seksuell oppmerksomhet/seksuell trakassering».
Selv om vi ikke har noen kjente saker ved HiOA, så synes jeg det er litt defensivt å slå seg til ro med dette. Det er gode grunner til å tenke seg at det kan være slike tilfeller her hos oss også, i et samfunn på 22.000
mennesker.
Curt Rice
Les også: «Selv om det bare er snakk om én sak med seksuell trakassering, så er det en sak for mye.»
Nå vil Rice sørge for å få undersøkt omfanget av slike hendelser ved HiOA.
— Selv om vi ikke har noen kjente saker ved HiOA, så synes jeg det er litt defensivt å slå seg til ro med dette. Det er gode grunner til å tenke seg at det kan være slike tilfeller her hos oss også, i et samfunn på 22.000 mennesker, sier Rice.
— Når vi ikke har fått rapportert noen slike saker her, så er det kanskje heller grunn til bekymring for at vi ikke har gode nok systemer og rutiner, sier han videre.
— Hvordan skal disse undersøkelsene gjennomføres?
— Jeg har ikke tenkt gjennom metode og spørsmål, men vil gi oppdraget med å få gjennomført undersøkelsen til rette instans her på høgskolen, sier Rice.
Glad for debatt
Han sier videre at han synes det er bra at disse sakene er kommet opp og er blitt mye diskutert i sommer.
— Jeg ser positivt på debatten som er kommet, også i arbeidet som leder av Kif-komitéen (Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning, red.anm.) har det vært vanskelig å få denne debatten opp. Nå ønsker jeg å gripe denne anledningen til å ta tak i dette. Gitt at saken har vært så synlig, bestemte jeg meg for å orientere styret om hva vi har av systemer og ordninger ved høgskolen for å fange opp slik uønsket adferd blant ansatte og studenter, og få styrets vurdering av om ordningene vi har er tilfredsstillende, sier han.
Vil ha gjennomgang
Rice mener at det trengs en nøye gjennomgang av de forskjellige ordningene slik at det ikke skal være tvil om at seksuell trakassering skal kunne meldes på en enkel måte, og at både studenter og ansatte er klar over rutinene for dette.
Ifølge orienteringen til høgskolestyret er det varslingsrutinene som primært er for ansatte som er den mest aktuelle for å få sagt fra om seksuell trakassering.
«For studenter kan det være vanskelig å finne hvilken ordning som er mest hensiktsmessig og hvordan de skal gå fram», står det i orienteringen.
Flere ordninger
En av kanalene som skal kunne fange opp saker om seksuell trakassering er Læringsmiljøutvalget, som har som mål å sette i gang og følge opp saker som angår fysiske og psykososiale forhold ved høgskolen.
Studentombudet skal også kunne ta i mot slike saker, og videre har studenter rett til å klage på undervisning, herunder også på klanderverdig oppførsel fra underviser. Klageinstansen her er Klagenemnda.
HiOA har også en Si-fra-ordning, der studenter kan si fra om saker de ikke er fornøyd med.
«Ikke godt nok»
Leder av studenparlamentet ved HiOA, Rune Keisuke Kosaka, sa nylig til Khrono at det er tydelig at studentene ved HiOA ikke vet hvor de skal gå med saker som gjelder uønsket seksuell oppmerksomhet eller seksuell trakassering.
— Si fra-systemet på høgskolen skal ikke brukes til slikt. Vi snakket med studentombudet, med ansvarlig for læringsmiljøutvalget, og har nå funnet ut av det - men den informasjonen var åpenbart ikke lett nok å finne, sa Kosaka.
Les også: Denne sommeren har vist at studentenes vern bør styrkes
I notatet til høgskolestyret står det videre at Arbeidsmiljøutvalget, også de lokale utvalgene, samt verneombud skal bidra til å ivareta det psykososiale arbeidsmiljøet, men at det vil være unaturlig å ta opp enkeltsaker om seksuell trakassering her.
HiOA har dessuten en uavhengig varslingsnemnd der ansatte, studenter, eksterne styremedlemmer, oppdragstakere og samarbeidspartnere kan varsle om kritikkverdige forhold, går det fram av notatet.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!