William Sæbø måtte gå ut av arbeidsutvalget ved Studentparlamentet ved HiOA etter mistillit, nå vil han bli en del av arbeidsutvalget i NSO fra sommeren. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Fra mistillit til valgkamp

For tre uker siden ble han kastet ut av heltidsvervet i arbeidsutvalget i Studentparlamentet på HiOA etter et mistillitforslag. Fredag lanserte han seg selv som kandidat til heltidsverv i arbeidsutvalget i Norsk studentorganisasjon.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert 25.02.17 med kommentarer fra William Sæbø).

«Ok tittelen sier mer enn tusen ord, men jeg stiller. Hvorfor spør du i overkant av tre uker etter at jeg ufrivillig måtte gå av fra vervet mitt i Studentparlamentet HiOA? Parlamentet klarte å fjerne meg fra vervet, men engasjementet mitt klarte de ikke å ta fra meg».

Slik innleder William Sæbø blogginnlegget som ha la ut fredag ettermiddag. 

Mistillit i parlamentet

Vel tre uker etter at hans tre kolleger i arbeidsutvalget i Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus hadde stilt mistillit til ham, og mer enn to tredjedeler av Studentparlamentet hadde stemt for mistilliten, melder Sæbø seg til valgkamp om ytterligere et heltidsverv i studentpolitikken.

Jeg innser at jeg starter i en oppoverbakke, men jeg har lært et og annet om det å sitte på fulltid som jeg tror få andre har gjort. 

William Sæbø

Les også: Parlamentet kastet Sæbø

Denne gangen sikter han et hakk opp og  melder seg inn i kampen om et heltidsverv i ledelsen av interesseorganisasjonen for alle landets studenter, Norsk studentorganisasjon (NSO). Så langt er Sæbø den eneste som har meldt seg som kandidat til  fag og forskningspoltisk ansvarlig i studentorganisasjonen. Fristen for å stille som kandidat går ut om en uke. 

Mistillitsforslaget mot Sæbø handlet i utgangspunktet ikke om hans faglige kvaliteter, men om samarbeidsproblemer, selv om det i praksis ble mye snakk om det under parlamentsmøtet også. Sæbø har tidligere stått fram i Khrono og fortalt om sitt liv som «aspie». Han har diagnosen Aspergers syndrom. 

Sæbø: En unik erfaring

— Hvorfor gjør du dette, er det ikke å ville seg selv litt vondt?

— Engasjementet mitt er der fortsatt og jeg synes jo det å jobbe nasjonalt er både spennende og morsomt. Jeg har jo også sittet i flere nasjonale verv tidligere blant annet landsstyret i NSO da det eksisterte. Det er forskjell på eventuelt å ikke bli valgt til et verv man ikke har og bli kastet ut fra et verv man har. Det er surt der og da, men det går over – jeg har jo stått i flere slike prosesser tidligere. Dessuten har jeg jo en unik erfaring som få andre studentpolitikere har, man kan lære av det også, skriver Sæbø i en epost til Khrono lørdag formiddag. 

Det har vært flere reaksjoner på parlamentets og arbeidsutvalgets mistillitsprosess mot Sæbø, både i sosiale medier og i Khrono. 

Les også:

Arbeidsmiljø og tilrettelegging

Kollegene hans sto under parlamentmøtet fram og en etter en og fortalte om en rekke hendelser og situasjoner som etterhvert ble så mange og, i deres øyne alvorlige, at det ikke var mulig å ha Sæbø i arbeidsutvalget lenger. De hevde at det ble et uutholdelig arbeidsmiljø. Det ble også hevdet at Sæbø ikke selv visste hva han hadde behov for av tilrettelegging for å kunne fungere i et lite og tett arbeidsfellesskap. 

(Tidligere AU-medlem i NSO, Tuva Aune Wettland (t.v.) og tidligere NSO-leder Therese Eia Lerøen sammen med William Sæbø under parlamentsmøtet på HiOA for vel tre uker siden. Foto: Karen Setten).

Sæbø selv beklaget flere ganger under møtet at han ikke hadde vært flink nok til å formidle hvilke støttebehov han hadde og at han ikke hadde vært god nok på kommunikasjon.

— Hva er det du vil trenge av tilrettelegging hvis du blir valgt inn i arbeidsutvalget i NSO?

— Jeg tror noe av hovedproblemet mitt var det åpne kontorlandskapet i Studentparlamentet og at vi satt oppå hverandre så å si hele tiden. I NSO har man egne kontorer og det vil hjelpe mye. Tydelige rammer for kommunikasjon er også viktig. Nå er jeg i det minste klar over hvordan diagnosen min slo ut, at jeg måtte lære «the hard way» er jo synd, men dette er nå noe jeg har lært av, mener Sæbø.

Sæbø har også vært involvert i en mistillitssak tidligere. Dengang var det han som stilte mistillit mot parlamentslederen ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tord Øverland, men fikk ikke noen stemmer på forslaget. 

Les også: 

Starter i oppoverbakke

I bloggen hvor han lanserer kandidaturet sitt skriver han avslutningsvis: «Jeg innser at jeg starter i en oppoverbakke, men jeg har lært et og annet om det å sitte på fulltid som jeg tror få andre har gjort. Enkelte må learn the hard way som man sier. Dette er også en erfaring å ta med inn. Mistillitssaken gikk ikke på mine faglige kvalifikasjoner. Studentbevegelsen blir bedre av å ha ulike perspektiver også i sentralleddet og jeg vet nå mer hva jeg trenger også».

Ansatt ved HiOA

Sæbø lister opp flere organisatoriske saker og verv han har jobbet med i NSO tidligere. 

«…mitt hjerte ligger altså i komplisert fagpolitikk. Tellekantsystemet, finansieringssystemet, læringsutbyttebeskrivelser, organisering og dimensjonering ja you name it. Dette er ting jeg synes faktisk er kult», skriver han, og vil også jobbe for mer studentinvolvering i forskningen og få studenter interessert i dette. Kanskje systemet burde belønne det også nasjonalt sett, spør Sæbø.

Selv om masterstudenten Sæbø er ute av vervet sitt ved Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus er han fortsatt ansatt ved høgskolen fram til 1.juli i år.  

— Hva gjør du nå som ansatt ved HiOA?

— Dette er fortsatt en pågående prosess mellom meg og HR-avdelingen, så det er ikke klart helt ennå, svarer Sæbø.

Les også: Ikke mitt studentparlament

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS