Miljøet for forskning og høyere utdanning i Trondheim har en ti år gammel drøm om et samla senter for innovasjon. Foto: NTNU

Har ventet ti år på et samla senter for innovasjon

Mangel på samarbeid er en viktig grunn til at et samlende innovasjonssenter i Trondheim fortsatt er en ti år gammel drøm.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent i 2014 ble det hittil mest løfterike prosjektet brått parkert, etter at Siva tråkket på gass og brems omtrent samtidig, skriver Universitetsavisa.

— Jeg synes det som skjedde var veldig synd. Arbeidsgruppa var kommet i gang med en god prosess, men så ble plasseringen av senteret et tema. Vi fikk mye diskusjon rundt det, sier Jan M. Øverli.

Les mer: Prorektor forstår ikke skepsisen rundt innovasjon

Ola Borten Moe satte fart

Øverli er professor emeritus ved NTNU og tidligere leder ved Papirforskningens Forskningsinstitutt.  Våren 2014 ble han kontaktet av daværende innovasjonsdirektør i Siva, den profilerte ex-senterpartipolitikeren og olje- og energiministeren Ola Borten Moe. Han spurte Øverli om han ville lede en arbeidsgruppe som skulle definere mål, kartlegge aktuelle miljøer, foreslå finansiering og plassering av et nytt innovasjonssenter i Trondheim.

Vi kan bare bygge et innovasjons-senter om det blir et internasjonalt kraftsenter. Vi kommer ikke til å bare bygge dette for Trondheim.

Erik Haugane

Målet: Et senter som legger til rette for økt verdiskapning, «en arena der ulike aktører møtes for å gjøre gode ideer om til business».

Lav takt, svakt innovasjonsmiljø

Tanken om et slikt samlende senter er snart 10 år gammel.  Trondheim presenterer seg gjerne som verdensledende innen utdanning, forskning og teknologi. Det finnes investorer her, samt et – enn så lenge - solid næringsliv innen olje, gass, elektronikk og næringsmidler.

Og: Det vrimler av aktører i det som kalles NTNU´s økosystem for innovasjon og entreprenørskap. Alle er enige om at innovasjonstakten er for lav og miljøene for svake i forhold til potensialet.  Siva, statens selskap for industrivekst, tar en stadig større rolle på innovasjonsfeltet. Selskapet har eierskap i over hundre små og store innovasjonsselskap over hele landet.

Gigantisk signalbygg

Fredag 27. juni 2014 gikk aktørene ut og fortalte om planene for det nye, gigantiske innovasjonssenteret i Trondheim.  Det skjedde på et seminar på Gløshaugen. Målene var hårete - et gigantisk signalbygg på minst 40.000 kvadratmeter, dobling av teknologibedrifter i regionen og best i verden på kommersialisering.

Senteret skulle få like stor betydning for byen som NTH hadde hatt, og det skulle løfte både Trondheim og Norge.

I førersetet satt Siva. Daværende Siva-sjef Erik Haugane markerte seg som premissleverandør.

— Vi kan bare bygge et innovasjonssenter om det blir et internasjonalt kraftsenter. Vi kommer ikke til å bare bygge dette for Trondheim, sa han.

Siva med ris bak speilet

Innovasjonsdirektør Borten Moe fulgte opp med en advarende pekefinger. Han gjorde det klart at eierne måtte vise stort nok engasjement, og at de virkelig måtte legge seg i selen for å gjennomføre planene.

— Hvis ikke vil vi rette ressursene våre mot andre steder i landet, sa den tidligere oljestatsråden fra Senterpartiet. 

-Hvis byen og regionen vil, kan vi få til dette veldig raskt.

Avlyste møter og studiereiser

Nøyaktig to måneder senere satte han foten ned. Arbeidsgruppa, som skulle møtes fredag 28. august, fikk beskjed dagen før at møtet var avlyst.  Gruppa, som Jan M. Øverli ledet,  skulle levere et beslutningsgrunnlag til Siva innen årets slutt. De hadde besøkt flere innovasjonssentre i Norge og Technopolis i Helsinki.

Nå sto nye besøk for tur, både i Irland og Sverige. Beskjeden fra Ola Borten Moe var at man var «kommet over i en ny fase».  Siva hadde kommet frem til at det var «hensiktsmessig å organisere arbeidet noe annerledes fremover for raskest mulig å nå målet».

NTNU Accel som ny motor

I arbeidsgruppa satt folk fra NTNU, HiST, Sintef, Næringsforeningen i Trondheim og Siva.

I løpet av sommeren hadde Siva etablert direkte kontakt med NTNU for å se nærmere på plassering, størrelse og omfang av et eventuelt samarbeide knyttet til selve bygget.  Videre arbeid i de opprinnelige gruppene ble satt på vent, men ble aldri tatt opp igjen.

Beskjeden fra Sivas innovasjonsdirektør var at selskapet nå jobbet sammen med flere for å se på muligheten for å finne gode løsninger rundt innovasjonsmiljøene i Trondheim. Dette inngikk som et naturlig «hjerte» i et ferdig innovasjonssenter. Dette hjertet er selskapet NTNU Accel,  som ble stiftet av NTNU Technology Transfer, Siva og Sintef TTO i november 2013.

Uenige om plassering

Ola Borten Moe ønsker ikke å snakke med UA om dette. Han sier i en sms at han sluttet i selskapet for lenge siden, og at spørsmål må rettes til Siva. Videre skriver han at det ikke er riktig av ham å kommentere intern saksbehandling i et selskap han ikke lenger jobber i.

I ettertid beklager Jan M. Øverli det som skjedde. Han sier at diskusjonen om plassering etterhvert ble krevende, og at denne ble skyld i at prosessen ble forsinket i løpet av sommeren. Møter ble skjøvet ut i tid. Mange i teknologimiljøet ønsket plassering nær NTNU, i Hesthagen, noe Siva ikke var like interessert i.

Kalddusj fra Siva

— Da får du ikke særlig respons fra NTNU. Men jeg er helt ute av dette, og bruker ikke mer krefter på det, sier Øverli.

Den 27. Oktober kom det mange nyskapere i Trondheim oppfattet som en ren kalddusj fra Siva: Selskapet delte ut 30 millioner til de beste innovasjonsmiljøene i Norge, men ikke en krone gikk til Trondheim og NTNU.

— Dette er en ekstratildeling som skal motivere miljøene som har kommet lengst og er mest effektive innen å drive frem innovasjon. Trondheimsmiljøet fortjener ikke denne ekstra overføringen slik det er i dag, sa Siva-direktør Erik Haugane til UA.

Etterlyste samarbeid og samhandling

Han etterlyste mer samarbeid og samhandling mellom de mange miljøene knyttet opp mot NTNU, og beskrev miljøet i Trondheim som veldig fragmentert.

I oktober/november ble Øverli innkalt til et møte med de to Siva-toppene Borten Moe og Erik Haugane.  Beskjeden var at prosjektet han hadde blitt hyret inn til å lede skulle stoppes.  Det var ikke blitt slik Siva hadde håpet, og de hadde vært for optimistiske med hensyn til framdriften.

— Lokaliseringen stoppet hele saken. Vi avsluttet prosjektet og takket for samarbeidet, forteller Øverli.

Haugane og Moe forsvant ut

Få uker senere, tidlig i desember, sluttet Erik Haugane som Siva-sjef.  Et halvår senere takket også Ola Borten Moe for seg i selskapet.

Haugane var tidligere sjef for oljeselskapet Det Norske, og ervervet seg en betydelig formue på aksjer i selskapet . I Adresseavisen i mai i fjor og fortalte han om sine nye forretningsidéer. En av dem var akseleratorselskapet ”Ta Av”, der 11 seriegründere var med.

17. juni presenterte NTNU Accel, inkubatoren  som var under bygging i Prinsenkrysset, sine planer. Trondheimtech.no nevnte Ta Av som en av flere aktører som skulle inn. En drøy uke senere ble selskapet avviklet fordi arbeidet med å få ting på plass var blitt mer krevende enn de hadde sett for seg.

Moe og Haugane jobber i dag med oljeselskapet Okea.

Hesthagen relansert

Ola Borten Moe skriver i en sms at han «oppfatter fra sidelinja at Sivas ambisjoner om innovasjonssenter i Trondheim ligger fast og har kommet lenger».

I høst ble et stort innovasjonssenter i Hesthagen ved Gløshaugen presentert som et mulig første trinn i NTNUs store campusutvikling.

NTNU og Trondheim kommune er klare, vi er klare og næringsaktører er klare. Jeg håper Siva kan ta investeringsbeslutning i første halvår 2016. I heldigste fall kan det bety byggestart neste høst, sa Erik Hauganes arvtaker, Espen Susegg til Adresseavisen i oktober.

NTNU Accel er utpekt til motor i dette senteret, og gjør nå flere grep for å fylle denne rollen. 

Les også i Universitetsavisa:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS