Gjør klart for Norge 6.0

Samarbeidet mellom næringsliv, akademia og myndigheter er svært viktig for Kongsberg Gruppen. Nå står de i front for prosjektet «Norge 6.0» for å bringe industrien videre fra oljealderen og over i noe annet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Her er rektor Anne Husebekk fra UiT - det arktiske universitet og NTNU-rektor Gunnar Bovim under Arendalsuka, der den formelle lanseringen av Norge 6.0 fant sted. Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Konsernsjef i det høyteknologiske våpenselskapet Kongsberg Gruppen, Walter Qvam, hadde sin offisielle lansering av prosjektet «Norge 6.0» under Arendalsuka i august.

Ifølge konsernsjefen er Norge 1.0 Harald Hårfagres samling av Norge og 5.0-versjonen er oljenasjonen Norge som har eksistert siden slutten av 1969. Han mener nå at det er på tide å ta neste skritt for å finne ut hva Norge og industrien skal leve av etter oljen.

«Fremtiden vedtas ikke - den skapes»

Samarbeidet mellom næringsliv, akademia og myndigheter er et av Norges viktigste
konkurranse-fortrinn. 

Johannes Dobson

Det er viktig at politikere, næringsliv og akademia sitter rundt samme bord. 

Anne Husebekk

Under mottoet «Fremtiden vedtas ikke - den skapes» reiser han nå rundt med sitt foredrag og presentasjon og har også invitert akademia, øvrig næringsliv og myndigheter inn i tenketanken og prosjektet som har et 25 års perspektiv. 

Kongsberg Gruppens gaveprofessorat til NTNU om «Big Data Cybernetics» er en viktig del av dette.  

Les også: Takker ja til 10 millioner fra våpengigant

— Professoratet er et av flere tiltak vi bidrar til og deltar på innen forskning og innovasjon, skriver kommunikasjonsrådgiver Johannes Dobson i Kongsberg Gruppen i en epost til Khrono. Walter Qvam er ikke tilgjengelig på kort varsel. Dobson skriver videre:

— Professoratet har i høyeste grad relevans for det initiativet vi har kalt «Norge 6.0» hvor noe av rasjonalet er bygget på behovet for å utnytte digitalisering for å skape nye muligheter for industrien. «Big Data» er en helt sentral del av de teknologiske trendene som vil påvirke høyteknologi-industri i årene fremover. 

Se også:

Hva vil Kongsberg Gruppen ha tilbake?

— Hva ønsker Kongsberg å få tilbake fra NTNU for gaven på 10 millioner kroner? 

— Koblingen kybernetikk og «Big Data» er veldig relevant for det vi gjør i dag, og noe vi tror vil bli enda viktigere i fremtiden. Industrien står foran en større digitalisering og utnyttelsen av data vil bli helt sentralt. For vår del håper vi at en slik satsning skal generere ny kunnskap som tilgjengeliggjøres for alle som kan ha nytte av dette, så dette handler ikke bare om at vi skal kunne høste av den kunnskapen som genereres, svarer Dobson.

— Hvor viktig er akademia for Kongsberg Gruppen? 

— Veldig viktig. Samarbeidet mellom næringsliv, akademia og myndigheter er et av Norges viktigste konkurransefortrinn. Vi konkurrerer i et verdensmesterskap hver dag og da er vi avhengig av dette tette trekantsamarbeidet. En rekke norske innovasjoner har hatt sitt utspring i dette tette samarbeidet, for vår del er dynamisk posisjonering et slikt eksempel, skriver Dobson.

Bovim og Husebekk er med

Dobson opplyser til Khrono at det ennå er for tidlig å fortelle hvem som er med i Norge 6.0, men at de vil komme tilbake til hvordan dette skal kommuniseres ut. To personer som ihvertfall er med fra akademia er NTNU-rektor Gunnar Bovim og rektor Anne Husebekk fra UiT - det arktiske universitet.

— Det er et utrolig spennende og interessant opplegg med gode diskusjoner sammen med flere aktører fra næringslivet. Jeg har ingen prinsipielle betenkeligheter med det, sier rektor Husebekk til Khrono.

— Hva får Universitetet i Tromsø igjen for at du er med der? 

— Jeg har klokkertro på at universitetene må delta i debatten om hva Norge trenger av kompetanse og kunnskap i fremtiden. Det er viktig at politikere, næringsliv og akademia sitter rundt samme bord. Norge skal omstilles, og det er sannelig viktig at kunnskapsinstitusjonene er med. UiT skal fremstå som en kunnskapsbase, som moderne og relevant. Derfor er det viktig å delta i «Norge versjon 6.0», svarer Husebekk.

— Naturlig deltakelse

Også rektor Bovim ved NTNU er klar på at hans deltakelse i Kongsberg Gruppens tenketank Norge 6.0 er naturlig: 

— Vi har så langt hatt bare ett møte. Jeg oppfatter det som er sted for høyttenking om en del forhold som er viktige særlig for næringsutvikling, og synes det er naturlig å stille opp når jeg blir bedt om å bidra, sier Bovim.

Kongsberg Gruppen har også flere samarbeids- og sponsorprosjekter med andre utdanningsinstitusjoner. 

— Vi gjør en rekke ting inn mot akademia og forskning, fra å bidra i studentprosjekter som Revolve og Ascend og studentoppgaver, til sponsing av professorater og et meget omfattende sommerjobbprogram for studenter. Ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold sponser vi blant annet professorater og har andre, prosjektrettede,  aktiviteter ved campusene på både Kongsberg og Vestfold, skriver Dobson.

Ifølge rektor ved Høgskolen i Buskerud/Vestfold, Petter Aasen, har høgskolen tre gaveprofessorater sponset av ulike deler av Kongsberg Gruppen. 

Se også: Kongsbergs video fra lansering av Norge 6.0 under Arendalsuka

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS