Nederland

20.000 protesterte mot massive utdannings­kutt i Nederland: — Ikke gjør det!

— Stopp apokalypsen! Folkemengden som har møtt opp i Haag, roper i kor. Igjen og igjen. Regjeringens forslag om massive kutt for høyere utdanning har satt sinnene i kok i Nederland.

«Også du Schoof, som har brukt 7 år på studiene uten straff. PS. Jeg også.» Foreleser Saskia Kreutzer fra Høgskolen Han i Arnhem i Nederland møtte opp sammen med 20.000 andre for å demonstrere mot massive kutt i høyere utdanning i Nederland. Et av forslagene regjeringen har kommet med er at de ønsker å innføre bot for å bruke lenger enn normert tid på studiene.
Publisert Sist oppdatert

Haag (Khrono): 20.000 har møtt opp i Malieved-parken i Haag for å demonstrere mot den nederlandske regjeringens kuttforslag for høyere utdanning. Studenter, akademikere, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner og ansatte fra store bedrifter står side om side og roper taktfast: 

— Ikke gjør det! 

— Stopp apokalypsen! 

— Kjemp, kjemp, kjemp for dine rettigheter!

Det er bannere og plakater så langt øyet kan se. Proffe, hjemmesnekrede, frekke, humoristiske og saklige. 

I tillegg har alt fra tidligere nobelprisvinnere, kjente jurister og næringslivsledere skrevet åpne brev til regjeringen for å protestere.

«For en elendig ide» står det plakaten til demonstranten i rød jakke.

Vil barbere budsjettet

Nederlands konservative høyreregjering med statsminister Dick Schoof i spissen har foreslått kutt på én milliard euro (11,6 milliarder kroner) for landets høyere utdanningssektor.

I Nederland er det totale budsjettet for høyere utdanning på rundt 10 milliarder euro, så et kutt på én milliard utgjør rundt en tiendedel av budsjettet.

Første kutt på 257 millioner euro (2,9 milliarder kroner) skal tas allerede fra januar 2025. Det er langt mer enn regjeringen har annonsert tidligere i år, ifølge universitetsorganisasjonen Universiteiten van Nederland (UNL).

Det krydde av hjemmelagde og originale plakater under demonstrasjonen, som disse to.

— Jeg har møtt opp i dag for å støtte mine internasjonale kollegaer ved Høgskolen Han, sier Saskia Kreutzer, som holder en plakat med denne teksten:

«Også du Schoof, som har brukt 7 år på studiene uten straff. PS. Jeg også.»

Et av Schoofs forslag for å skaffe mer penger til budsjettet, er nemlig å gi en bot til studenter som ikke fullfører til normert tid. 

De andre kuttene skal tas ved blant annet å kutte støtteprogram for unge forskere, samt strengere språkkrav som innebærer at mer av utdanningen skal foregå på nederlandsk, og mindre grunnfinansiering. 

Dosent og foreleser ved Leiden universitetet i Haag, Michel Don Michaloliákos,  mener de foreslåtte kuttene vil skade nederlandsk økonomi og produktivitet og føre til konkurser blant universiteter og høgskoler.

Nedgang i antall studenter

— Produktiviteten i Nederland har allerede gått nedover de siste ti årene. Dette vil strupe all innovasjon, stoppe den økonomiske veksten og gjøre det vanskeligere for studenter som kommer fra lavinntektsfamilier å få høyere utdanning, sier han og legger til: 

— Vi ser allerede at forslaget om bøter til studenter som bruker lang tid på studiene har ført til at flere studenter har trukket seg fra plassene sine. Dette fører til enda mindre penger til institusjonene som får støtte per student. Tre universiteter og høgskoler har allerede varslet at kuttene fører til store økonomiske problemer.

Michaloliákos tror dette kan være en hevn mot akademia fra ytre høyrepolitikerne som sitter med makten.

— Folk med høyere utdanning har i mange år dominert debattene i Nederland. Ved dette valget var det de med lavere utdanning som stemte fram partiet fra ytre høyre. Jeg tror dette er politikernes hevn mot akademikerne. De tror de kan kneble oss ved å kutte økonomien. Men der tar de feil, sier han.

I løpet av samtalen Khrono har med dosent Michel Don Michaloliákos (i blå frakk) møter han stadig studenter, kolleger og andre som kommer for å slå av en prat. På plakaten står det: Ikke halshugg Nederland.

Michaloliákos er ekspert på geopolitikk og driver også podkasten GeopolitiekNu. Han mener kuttene kommer på det verst tenkelige tidspunktet, med de geopolitiske utfordringene, KI, klimaendringene og en stadig mer fragmentert verden.

— Vi trenger høyere utdanning for å møte disse utfordringene. Håpet er at både koalisjonspartiene og opposisjonspartiene vil stoppe disse forslagene, sier han.

Dosenten er også redd at Nederland vil skremme bort utenlandske talenter med de nye språkkravene og budsjettkuttene.

— Nederland er i en særstilling i dag, og vi tiltrekker oss de beste hodene fra hele verden. Dette er de i ferd med å ødelegge.

Håper de klarer å stoppe forslagene

 Michaloliákos forklarer at regjeringen kun har flertall i Representantenes hus og ikke Senatet, så akademikerne har to muligheter til å stoppe regjeringens forslag om de får politikerne med på laget.

— Ingen hadde trodd at så mange ville møte opp i dag. Dette gir oss en enorm kraft til å endre disse forslagene, sier han.

Førsteamanuensis Marthe Wens fra Vrije universitetet i Amsterdam har møtt opp sammen med svigermor Nele Coussens for å demonstrere mot budsjettkuttene. 20.000 hadde møtt opp for å demonstrere mot massive kutt i høyere utdanning i Nederland

Førsteamanuensis Marte Wens fra Vrije universitet i Amsterdam holder en plakat hvor det helt enkelt står «Stopp!». Hun har tatt med svigermor til demonstrasjonen.

— Jeg jobber med klimastudier, så for meg er dette en dobbel protest. Denne regjeringen tror ikke på klimaendringene og vil avslutte alle avtaler som begrenser klimautslipp. I tillegg ønsker den å stoppe klimastudier. Det første denne regjeringen ønsker å gjøre er å kneble høyere utdanning.

Powered by Labrador CMS