milliondryss

Zuckerberg sponser norsk hjerneforskning

May-Britt og Edvard Moser får et sted mellom fem og seks millioner kroner fra Facebook-gründerens forskningsstiftelse.

Edvard og May-Britt Moser får penger av selveste Mark Zuckerberg og konen Dr. Priscilla Chan.
Edvard og May-Britt Moser får penger av selveste Mark Zuckerberg og konen Dr. Priscilla Chan.
Publisert

Gjennom initiativet «Chan Zuckerberg» har ekteparet Mark Zuckerberg og kona Priscilla Chan som visjon å utrydde alle sykdommer innen år 2100.

Med utgangspunkt i et nytt og revolusjonerende minimikroskop som Moser-miljøet ved NTNU lanserte i 2022, søkte forskerne i Trondheim om støtte fra Chan Zuckerberg-initiativet.

Det var NRK som først omtalte denne saken i Norge.

5-6 millioner kroner

— Det er interessant å komme opp i eliten. De deler ikke ut disse pengene helt fritt. Søknadene blir evaluert veldig grundig og nå har vi kommet gjennom nåløyet. Det er et kvalitetsstempel, sier Edvard Moser til statskanalen.

I første omgang har forskerne i Norge fått tildelt en sum mellom 5 og 6 millioner kroner.

— Dette er en fantastisk måte å få midler på. Og kanskje kan Chan og Zuckerberg være modeller for andre som vil gi midler til forskning, uttaler May-Britt Moser.

Sammen med eksmannen vant hun nobelprisen i medisin i 2014 for oppdagelsen av hjernens gitterceller.

Engasjerte

De siste årene har forskerduoen engasjert seg i den norske forskningsdebatten, senest i november i fjor da May-Britt Moser fremsnakket at det burde være mulig for forskere å få støtte til å a med barn og barnevakt på jobbreise.

Tidligere samme år ropte de to hjerneforskerne varsku om forskningskutt etter at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) kastet styret i Forskningsrådet, varslet frys i bevilgningene, noe som førte til en rekke kuttforslag i norsk forskning.

— Jeg fikk gåsehud da jeg leste det, og vi er sjokkerte, uttalte May Britt Moser den gangen.

— Bedre forståelse

Nå henter Moser-miljøet altså penger fra et annet sted.

I en e-post til NRK, via NTNU, skriver Dr. Priscilla Chan at avansert bildeteknologi er avgjørende for hennes og Mark Zuckerbergs oppdrag om å kurere, forebygge eller håndtere all sykdom innen slutten av dette århundret.

— Vi er glade for å støtte arbeidet til Edvard Moser og hans globale team av forskere i utviklingen og delingen av ny bildeteknologi. Dette vil føre til bedre forståelse av helse og sykdom, skriver Chan.

Powered by Labrador CMS