Holbergprisen

Ydmyk Jasanoff tok imot Holbergprisen i Bergen

H.K.H Kronprins Haakon overrakte torsdag Holbergprisen til den amerikanske professoren i Science and Technology Studies, Sheila Jasanoff, under en seremoni i Universitetsaulaen i Bergen.

F.v. vinner av Nils Klim-prisen, Elisa Uusimäki, Holbergpris-mottaker Sheila Jasanoff, forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe og Kjersti Fløttum, leder av styret til Holbergprisen.
F.v. vinner av Nils Klim-prisen, Elisa Uusimäki, Holbergpris-mottaker Sheila Jasanoff, forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe og Kjersti Fløttum, leder av styret til Holbergprisen.
Publisert Oppdatert

Torsdag ettermiddag ble Holbergprisen og Nils Klim-prisen delt ut under høytidelige omstendigheter i Universitetet i Bergen sin aula. Det er første gang på tre år at prisutdelingen kunne finne sted i Norge.

— Jeg blir ydmyk av å stå her i dag som mottaker av Holbergprisen 2022, sa årets Holbergprisvinner, Sheila Jasanoff i sin takketale.

Holbergprisen og Nils Klim-prisen hedrer fremragende forskere innenfor samfunnsvitenskap, humaniora, juss og teologi. I år går Holbergprisen til Sheila Jasanoff, professor i Science and Technology Studies ved Harvard University, og Nils Klim-prisen går til den finske teologen og førsteamanuensen ved Aarhus universitet, Elisa Uusimäki.

Holbergprisvinner Sheila Jasanoff (t.v.) og Nils Klim-prisvinner, Elisa Uusimäki.
Holbergprisvinner Sheila Jasanoff (t.v.) og Nils Klim-prisvinner, Elisa Uusimäki.

Skylder folk å forklare seg

Fakta

Holbergprisen

  • Holbergprisen er en internasjonal forskningspris verdt NOK 6 millioner, som dekker fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi.
  • Prisen ble opprettet av Stortinget i 2003, og vinneren skal ha påvirket internasjonal forskning innen prisens fagfelt på en avgjørende måte.
  • Nils Klim-prisen deles ut til en yngre forsker og er på 500 000 kroner.

Holbergprisen er verdt 6 millioner norske kroner. Da Sheila Jasanoff ble intervjuet av Khrono denne uken sa hun at hun er svært klar over at dette innebærer en forpliktelse:

— En forpliktelse til å forklare hvorfor en gjør det en gjør. En skylder andre mennesker å forklare hvorfor en har havnet i en slik posisjon i det hele tatt.

Jasanoff (f.1944) har i over 40 år belyst de komplekse sammenhengene mellom vitenskap, teknologi, juss, politikk og samfunn, og regnes som en pionér innenfor sitt fagfelt. Jasanoff grunnla og leder Science and Technology-programmet (STS) ved Harvard University.

Engasjert tale

Etter at Jasanoff hadde fått overrakt prisen fra Hans kongelige høyhet Kronprins Haakon, brukte hun takketalen sin til å forklare hvorfor faget hennes, Science and Technology Studies, trengs, nå mer enn noensinne — og hun viste hvordan arbeidet hennes er relevant for alle de fire områdene Holbergprisen hedrer.

Hun beskrev hvordan forskeres rolle som kritiske tenkere og moralske aktører aldri har vært viktigere eller vanskeligere enn nå: De må konfrontere våre felles katastrofer og problemer — som krig, pandemi, klimakrise, ressursuttømming, økonomisk ulikhet, polarisering, ekstremisme og vold.

Jasanoff viste til at våre samfunnsproblemer nå tvinger oss til å undersøke grunnleggende spørsmål om hva vi vet og hvordan vi vet det. Dette er ikke helt ulikt hvordan slike vendepunkter historisk har funnet sted, som under opplysningstiden eller når religioner har blitt reformer.

I dag er det de fritt-tenkende, sekulære perspektivene som må benyttes til å stille spørsmål ved kollektiv kunnskap: hvordan vi som sosiale fellesskap vet noe — det være seg familier, etniske grupper, stater eller globale samfunn, sa Jasanoff.

H.K.H Kronprins Haakon og rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen.
H.K.H Kronprins Haakon og rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen.

Hagen: — Hjelper oss å forstå

Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, sa i sin tale til forsamlingen at humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi hjelper oss å bedre forstå oss selv og hverandre.

— Det hjelper oss å bedre forstå hvor vi kommer fra og hvor vi skal. Slik forståelse er livsviktig. Da Stortinget opprettet Holbergprisen og Nils Klim-prisen i 2003 var dette en anerkjennelse av viktigheten av akkurat disse feltene, sa hun.

Hagen trakk fram verdiene til disse prisene og fagfeltene som kjerneverdier for akademiske institusjoner som Universitetet i Bergen.

Powered by Labrador CMS