Abelprisen
Sullivan mottok Abelprisen: — Jeg er ingen lagspiller
Den amerikanske matematikeren Dennis P. Sullivan mottok Abelprisen tirsdag ettermiddag.
— Jeg tar imot denne prisen med takknemlighet og ydmykhet.
Det sa den amerikanske matematikeren Dennis Parnell Sullivan, årets vinner av Abelprisen.
Prisen, som har blitt delt ut hvert år siden 2003, deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. Prispengene på 7,5 millioner kroner finansieres av den norske regjeringen.
Sullivan mottok prisen for sitt arbeid innenfor topologi og for å «innføre nye begreper, bevise sentrale teoremer, gi svar på gamle formodninger og formulere nye problemer som har drevet feltet videre fremover». Arbeidet hans ble kalt banebrytende av akademiet da prisvinneren ble kjent.
En «ledestjerne». «Uvurderlig». En «maverick». Slik beskrev Abelkomiteens leder Hans Munthe-Kaas Sullivan da amerikaneren ble hedret tirsdag ettermiddag.
Ble flyttet i siste liten
Tre år har gått siden vinneren av Abelprisen sist ble hedret i en fullsatt Universitetets aula i Oslo. Koronaviruset stoppet seremonien i 2020, mens det året senere ble løsningen en digital variant.
2022 så ut til å bli året verdens kanskje høyeste hengende pris innen matematikk endelig skulle få gjøre skikkelig stas på prisvinneren igjen, men årets lønnsoppgjør har stukket kjepper i hjulene til arrangøren.
Tirsdag formiddag, kun få timer før arrangementet, satt fortsatt partene i statsoppgjøret i forhandlinger. Ved en streik ville det tekniske personellet knyttet til Universitets aula i Oslo bli tatt hvis det blir streik, og aulaen stengt.
Med uvissheten hengende over hodet til arrangøren Det Norske Videnskaps-Akademi ble det bestemt at arrangementet skulle flyttes til deres egne lokaler i Drammensveien og nedskaleres. Kun prisvinner med følge, tidligere prisvinnere, Abelkomiteen og andre som har en rolle i forbindelse med Abelprisen fikk være en del av selve utdelingen.
Regjeringens offisielle bankett for inviterte gjester går som planlagt på Akershus slott tirsdag kveld.
I audiens hos kongen
I forkant av seremonien tok kong Harald imot prisvinneren i audiens på slottet. Han var også til stede i Videnskapsakademiets lokaler for å overrekke amerikaneren prisen.
I en video laget for anledningen av matematiker og regissør Ekaterina Eremenko om prisvinneren sa Sullivan at han er «ingen lagspiller».
— Selv når jeg får anerkjennelse innenfor ett fagfelt, bytter jeg gjerne til et nytt fagfelt.
81-åringen la også til at han er en ganske kapabel danser.
— Jeg er ikke så interessert i personlighetene til matematikere, selv ikke min egen. Når du kjenner en persons arbeid, vet du en del om hvordan de tenker. Det er nesten usømmelig, som å se dem uten klær, sa Sullivan i videoen.
Han røpet også hemmeligheten til et lykkelig liv.
— To ord. Vær interessert.
Delte historie fra 1971
Abelkomiteens leder Hans Munthe-Kaas delte en historie fra 1971 om Sullivan i sin tale. På denne tiden var Sullivan på besøk i Berkeley
— Dette var på høyden av studentopprørene ved Berkeley, og den ene mattebygningen, Evans Hall, var en typisk bygning fra Brutalismens tid. Studentene skulle male den for å gjøre bygningen mer innbydende. En student som malte et matematisk bilde fanget oppmerksomheten til Sullivan og han ble med.
Denne studenten viste seg å være William Thurston, en pioner i feltet lavdimensjonal topologi, som senere vant Fieldsmedaljen og var matematikk- og datavitenskapprofessor ved Cornell University.
— Dette viser at du kan nå langt ved å følge dine interesser, sa Munthe-Kaas.
Hovedpersonen la i sin tale vekt på ringvirkningen forskningen til Niels Henrik Abel har hatt for matematikere som har kommet etter ham.
— I en alder av 18 var Abel interessert i logikken bak tall. Han hadde også en interesse for å forstå hvordan rom henger sammen. Denne utforskningen inn i logikken bak tall og rom har utviklet seg siden gjennom mange tilhengere og bruksområder.