Abelprisen

Sullivan mottok Abelprisen: — Jeg er ingen lagspiller

Den amerikanske matematikeren Dennis P. Sullivan mottok Abelprisen tirsdag ettermiddag.

Abelprisvinner Dennis Parnell Sullivan mottok prisen av Kong Harald
Abelprisvinner Dennis Parnell Sullivan mottok prisen av Kong Harald
Publisert Oppdatert

— Jeg tar imot denne prisen med takknemlighet og ydmykhet.

Det sa den amerikanske matematikeren Dennis Parnell Sullivan, årets vinner av Abelprisen.

Prisen, som har blitt delt ut hvert år siden 2003, deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. Prispengene på 7,5 millioner kroner finansieres av den norske regjeringen.

Sullivan mottok prisen for sitt arbeid innenfor topologi og for å «innføre nye begreper, bevise sentrale teoremer, gi svar på gamle formodninger og formulere nye problemer som har drevet feltet videre fremover». Arbeidet hans ble kalt banebrytende av akademiet da prisvinneren ble kjent.

En «ledestjerne». «Uvurderlig». En «maverick». Slik beskrev Abelkomiteens leder Hans Munthe-Kaas Sullivan da amerikaneren ble hedret tirsdag ettermiddag.

Fakta

Abelpris-vinnere

Abelpris-vinnere

2022: Dennis Parnell Sullivan (bildet)

2021: László Lovász og Avi Wigderson

2020: Hillel Furstenberg og Gregory Margulis

2019: Karen Keskulla Uhlenbeck

2018: Robert P. Langlands

2017: Yves Meyer

2016: Sir Andrew J. Wiles
2015: John F. Nash og Louis Nirenberg
2014: Yakov G. Sinai
2013: Pierre Deligne
2012: Endre Szemerédi
2011: John Milnor
2010: John Torrence Tate
2009: Mikhail Leonidovich Gromov
2008: John Griggs Thompson og Jaques Tits
2007: Srinivasa S. R. Varadhan
2006: Lennart Carleson
2005: Peter D. Lax
2004: Sir Michael Francis Atiyah og Isadore M. Singer
2003: Jean-Pierre Serre

Ble flyttet i siste liten

Tre år har gått siden vinneren av Abelprisen sist ble hedret i en fullsatt Universitetets aula i Oslo. Koronaviruset stoppet seremonien i 2020, mens det året senere ble løsningen en digital variant.

2022 så ut til å bli året verdens kanskje høyeste hengende pris innen matematikk endelig skulle få gjøre skikkelig stas på prisvinneren igjen, men årets lønnsoppgjør har stukket kjepper i hjulene til arrangøren.

Tirsdag formiddag, kun få timer før arrangementet, satt fortsatt partene i statsoppgjøret i forhandlinger. Ved en streik ville det tekniske personellet knyttet til Universitets aula i Oslo bli tatt hvis det blir streik, og aulaen stengt.


Med uvissheten hengende over hodet til arrangøren Det Norske Videnskaps-Akademi ble det bestemt at arrangementet skulle flyttes til deres egne lokaler i Drammensveien og nedskaleres. Kun prisvinner med følge, tidligere prisvinnere, Abelkomiteen og andre som har en rolle i forbindelse med Abelprisen fikk være en del av selve utdelingen.

Dennis P. Sullivan (i midten) ble hedret av rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen (til h.) og preses i Videnskapsakademiet, Lise Øvreås.
Dennis P. Sullivan (i midten) ble hedret av rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen (til h.) og preses i Videnskapsakademiet, Lise Øvreås.

Regjeringens offisielle bankett for inviterte gjester går som planlagt på Akershus slott tirsdag kveld.

I audiens hos kongen

I forkant av seremonien tok kong Harald imot prisvinneren i audiens på slottet. Han var også til stede i Videnskapsakademiets lokaler for å overrekke amerikaneren prisen.

I en video laget for anledningen av matematiker og regissør Ekaterina Eremenko om prisvinneren sa Sullivan at han er «ingen lagspiller».

Fakta

Dennis P. Sullivan

Sullivan er født i Port Huron, Michigan, 12. februar 1941, men familien flyttet til Houston i Texas mens han var en liten gutt.

Her begynte han å studerte kjemi ved Rice University, men byttet snart over til matematikk.

Han tok eksamen i 1963, og har siden hatt en lang karriere ved flere universiteter. Blant disse er Institutt for høyere vitenskapelige studier (IHES) utenfor Paris og State University of New York (Stony Brook).

Sullivan har tidligere mottatt en rekke priser for sitt arbeid, blant annet Steele-Prisen, Wolf-prisen i matematikk og Balzan-prisen. Abelprisen delse ut i Oslo 24. mai.

— Selv når jeg får anerkjennelse innenfor ett fagfelt, bytter jeg gjerne til et nytt fagfelt.

81-åringen la også til at han er en ganske kapabel danser.

— Jeg er ikke så interessert i personlighetene til matematikere, selv ikke min egen. Når du kjenner en persons arbeid, vet du en del om hvordan de tenker. Det er nesten usømmelig, som å se dem uten klær, sa Sullivan i videoen.

Han røpet også hemmeligheten til et lykkelig liv.

— To ord. Vær interessert.


Delte historie fra 1971

Abelkomiteens leder Hans Munthe-Kaas delte en historie fra 1971 om Sullivan i sin tale. På denne tiden var Sullivan på besøk i Berkeley

— Dette var på høyden av studentopprørene ved Berkeley, og den ene mattebygningen, Evans Hall, var en typisk bygning fra Brutalismens tid. Studentene skulle male den for å gjøre bygningen mer innbydende. En student som malte et matematisk bilde fanget oppmerksomheten til Sullivan og han ble med.

Denne studenten viste seg å være William Thurston, en pioner i feltet lavdimensjonal topologi, som senere vant Fieldsmedaljen og var matematikk- og datavitenskapprofessor ved Cornell University.

Både kong Harald og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) var til stede for å kaste glans over Abelprisvinneren.
Både kong Harald og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) var til stede for å kaste glans over Abelprisvinneren.

— Dette viser at du kan nå langt ved å følge dine interesser, sa Munthe-Kaas.

Hovedpersonen la i sin tale vekt på ringvirkningen forskningen til Niels Henrik Abel har hatt for matematikere som har kommet etter ham.

— I en alder av 18 var Abel interessert i logikken bak tall. Han hadde også en interesse for å forstå hvordan rom henger sammen. Denne utforskningen inn i logikken bak tall og rom har utviklet seg siden gjennom mange tilhengere og bruksområder.

Powered by Labrador CMS