eksamensjuks

Vurderer videoovervåking på eksamen for å unngå juks

Uppsala universitet undersøker nå om det vil være mulig å videoovervåke studenter under eksamen. Temaet er bragt på banen etter at rundt 30 studenter ble tatt i juks under en eksamen før jul.

— Det er bekymringsfullt at det ser ut til å ha skjedd en endring når det gjelder hvordan man skal oppføre seg på eksamen, sier en visedekan ved Uppsala universitet.

— Det er bekymringsfullt at det ser ut til å ha skjedd en endring når det gjelder hvordan man skal oppføre seg på eksamen, sier en visedekan ved Uppsala universitet.

Publisert

Mot slutten av høstsemesteret begynte undervisere å mistenke at det ble jukset under flere eksamener ved Institutt for fysikk og astronomi ved Uppsala universitet (UU) i Sverige.

Når den neste eksamensperioden starter til våren, er det mulig at studentene skal videoovervåkes under gjennomføringen.

Det skriver det svenske nettmagasinet Ergo, som i hovedsak dekker den høyere utdanningssektoren i Sverige.

— Ved å analysere nettverkstrafikken kunne vi se at studentene lastet ned materiale som ikke var tillatt som hjelpemidler. Totalt gjelder det rundt 30 studenter ved forskjellige kurs, forteller visedekan for utdanning ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved UU, Cecilia Johansson, til Ergo.

Studentforslag

Disiplinærkomiteen ved universitetet vurderer nå hvilke reaksjoner juksingen skal få. Flere studenter har gjennom det forrige semesteret meldt inn anonymt at det foregår mye juks under eksamen ved UU. En av studentene har foreslått videoovervåking som ett av tiltakene universitetene bør vurdere.

Tiltaket har blitt vurdert også tidligere, men den gangen ble det ikke noe av, blant annet fordi det har vært uklarheter om lovligheten rundt det hele.

— Det er bekymringsfullt at det ser ut til å ha skjedd en endring når det gjelder hvordan man skal oppføre seg på eksamen. Vi forventer jo at studentene ikke jukser, sier Cecilia Johansson.

Om forslaget som gjelder videoovervåking sier visedekanen blant annet følgende:

— I henhold til de nye retningslinjene våre for fjernundersøkelser, kan vi be om dispensasjon for å ta i bruk videoovervåking. Med tanke på juksingen, er dette noe vi nå vil vurdere å gjøre, sier Johansson.

Delte meninger

Saken har skapt reaksjoner i Sverige, og på Facebook-gruppen «Högskoleläcken - gruppen för högskoleskvaller», det siste på godt norsk oversatt til høgskolesladder, er det flere som mener at videoovervåking vil være lovstridig.

Noen mener også at det ikke vil hjelpe.

— Det er ikke sikkert at videoovervåking vil fungere da det finnes måter å jukse på også da, skriver en av de som har kommentert under saken.

Andre skriver at de godt forstår at studenter jukser når muligheten til det faktisk eksisterer.

Reaksjonene på det hele later ellers til å være relativt delte.

Powered by Labrador CMS