Student i London

Vurderer å reise hjem til Norge: — Det er skikkelig dystopisk, som fra en film

Han var glad for å komme seg til London før brexit endret reglene for studier og opphold, Mathias Augestad Ambjør. Nå vurderer han å reise hjem til Norge.

Mathias Augestad Ambjør har kommet inn på masterstudier ved prestisjetunge Royal Academy of Dramatic Art i London. Nå har pandemien satt både byen og studiestedet i unntakstilstand. De første månedene er skolen tvunget til å bare gi digital undervisning til skuespillerstudentene.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Mathias rakk å lande før brexit», skrev Khrono nyttårsaften. Da hadde Mathias Augestad Ambjør ventet i spenning på om SAS kom til å fly til den britiske hovedstaden. Norske myndigheter hadde innført forbud mot innreise etter at en mutert versjon av covid-19 dukket opp i øyriket. Samtidig førte brexit til mer kompliserte regler for å få opphold.

Kort tid før 2020 gikk inn i historien og England ble løsrevet fra EU, landet Ambjør, klar for å ta fatt på skuespillerstudiene ved den prestisjetunge Royal Academy of Dramatic Art (RADA).

Nå er situasjonen allerede endret i så stor grad at Ambjør teller på knappene om han skal komme seg tilbake til Norge og hjembyen Oslo.

— De har stengt ned hele skolesystemet her, selv om de sa de ikke skulle det. Derfor utsetter RADA undervisningen med et par måneder nå, slik at vi kan møtes fysisk på et senere tidspunkt. Samtidig vil de strekke undervisningsåret to måneder inn i 2022, forteller Ambjør.

Bytter om på terminer

Studentene ved RADA, der Ambjør er eneste norske, har fått garantier om at det meste av undervisningen skal foregå fysisk ved oppmøte på skolen. De er alt delt inn i to kohorter, åtte og åtte skal jobbe sammen.

Ambjør mener det ville være bortimot meningsløst å reise til London, betale mye penger og bare følge undervisning digitalt. En master i skuespillerkunst er umulig å gjennomføre uten fysisk nærvær.

Men nå sitter han fremdeles fast i den midlertidige bopelen han har fått låne i Notting Hill.

Picadilly Circus i London, normalt tettpakket av mennesker ligger fullstendig øde. — En nesten post-apokalyptisk stemning, beskriver Mathias Ambjør.

— Mye skjer digitalt i den første fasen. Skolen har forpliktet seg til fysisk undervisning, men de bytter nå om på terminene. Det blir digital, teoretisk undervisning først, i noen uker. Deretter blir det et lengre opphold før det blir valgfrie forelesninger to ganger i uka fram til lock down blir hevet, etter planen i mars, forteller Ambjør.

Han skryter av RADA, som har opprettet kontakt mellom studentene som er i London.

— Vi får lov til å gå tur sammen, med god avstand, så det har vi gjort. Jeg er blitt litt kjent med noen.

3600 norske i London

Det er likevel en ensom affære å komme til London som student nå, mener Ambjør. Puben er naturligvis utelukket. Man kan ikke besøke andre. Og skolen er stengt. Han går en del lange turer for å holde seg i bevegelse. På steder som Picadilly Circus og Covent Garden, normalt fullt av folk, er det øde.

— Folk holder seg inne, selv om det er lov å gå ut for å trimme og gjøre nødvendige ærend. Det er rett og slett tomt. Det er skikkelig dystopisk, som fra en film, forteller skuespillerstudenten.

Mer enn 200.000 studenter fra ulike europeiske land studerer i London og andre britiske byer, nær 30 prosent av alle mobile studenter i EU.

Nesten 14 000 norske studenter tar gradsutdanning i utlandet i 2021, med støtte fra Lånekassen. Av disse skal 3665 studere i Storbritannia. Totalt er det rundt 5000 norske studenter i landet.

Hvor mange av disse som sitter alene eller kohorter i England, Skottland eller Wales, og hvem som holder seg hjemme i Norge, er ikke kjent. Ambjør tror det kan være en mental påkjenning for mange å være student nå, både i Norge og her.

— Samtidig er det en helt annen opplevelse å være i London enn Oslo. Jeg føler meg nesten litt tåpelig som har reist frivillig til episenteret for pandemien. Smittetallene er skyhøye sammenlignet med Oslo.

Den siste tiden har mer enn 50 000 blitt rapportert smittet daglig i Storbritannia. Det er beregnet at opptil 1 av 30 i London kan være smittet.

Støtteboble

— Man får lov til å ha en support bubble, en støtteboble, slik at vi som bor alene ikke skal bli helt ødelagt. Da kan man besøke én annen husstand. Jeg «plager» en gammel venn fra Oslo og kjæresten ganske mye.

Ambjør søkte på masterstudiet i februar i fjor og var på flere auditionrunder gjennom våren, før han ble innkalt til intervju i månedsskiftet juli/august, og til slutt fikk tilbud om plass i september. Et halvt år senere tenker han fram og tilbake på om han skal satse på å holde ut eller forlate studiebyen.

— Jeg vet ikke ennå. Det føles litt som om alle er dratt på en veldig bra sydenferie som jeg ikke er invitert til, forteller Ambjør til Khrono.

Powered by Labrador CMS