Storbritannia
Mathias rakk å lande før brexit: — Et poeng å komme inn i England før 2021
I kaoset rundt muterte virus og stengte grenser, rett før brexit trer i kraft, kom Mathias Augestad Ambjør seg til London for å ta fatt på masterstudier.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Det er jo nesten tragikomisk at alt skjer akkurat nå, med covid og brexit på samme tid. Men det gikk overraskende smertefritt å komme seg hit, litt mer papirer enn vanlig, ellers greit, forteller Mathias Augestad Ambjør til Khrono på telefon fra London et lite døgn etter landingen.
Det kommende året blir han skuespillerstudent ved den prestisjetunge teaterskolen Royal Academy of Dramatic Art (RADA), der han skal gjennom masteren. I den midlertidige bopelen i Notting Hill er han allerede i gang med lesingen.
Ambjør skulle under normale omstendigheter hatt rolige romjulsdager hjemme i Oslo, nå er han tvert imot glad for at han sitter alene i en leilighet i London – før årsskiftet.
Han blir dermed en av de siste norske studentene som reiser til Storbritannia for å ta fatt på studier før landet formelt løsrives fra EU.
Ventet på kansellering
Det var på selveste julaften meldingene kom, om at en avtale var i boks mellom Storbritannia og EU. For studenter som skal til brexit-landet blir konsekvensene raskt følbare i form av visumkrav, selv om det først vil være fra studieåret 2021/22 at det kan bli komplisert: Med brexit vil Storbritannia ikke lenger være del av EUs studentutvekslingsprogram Erasmus+.
— For meg var det et poeng å komme meg inn i England før 2021. Studenter som flytter hit i 2021 må søke studentvisum, med papirarbeidet og avgiftene som følger med. Derimot kan alle europeere som allerede bor her eller flytter hit før 2021 søke gjennom EUs settlement scheme, sier Ambjør.
Helt til det siste har det vært usikkert om han ville komme seg til landet før «deadline». Med oppdagelsen av en mutert og trolig mer smittsom variant av koronaviruset rett før jul ble vondt til verre i det allerede hardt rammede landet. En rekke land stengte grensene for reisende fra Storbritannia, deriblant Norge.
— Jeg ventet egentlig bare på sms-en med melding om kansellering av flyet. Jeg regnet ikke med at SAS kom til å fortsette å fly, så lenge de måtte reise med tomme fly tilbake, sier Ambjør.
Men det gjorde de altså – og det er dermed med både god og dårlig timing han starter sitt år i London.
— Smitten er vanvittig mye høyere her enn i Oslo, det er et ekstra stressmoment. Men det eneste man kan gjøre er å følge retningslinjene og gjøre det beste ut av det, sier Ambjør, som så langt han vet er den eneste norske studenten ved RADA.
Får fysisk undervisning
Som i det meste av verden har studentlivet langt på veg vært digitalt i Storbritannia. Det er langt fra perfekt for dem som skal utvikle seg i skuespillerfaget.
— Vi har fått garantier om at det meste av undervisningen skal foregå ved fysisk oppmøte på skolen. Vi blir delt inn i to kohorter, der åtte stykker skal jobbe sammen. Dette er jeg selvsagt veldig glad for, da utdanningens innhold krever at vi kan jobbe sammen på gulvet som et ensemble. Det ville være meningsløst for meg å reise hit og betale masse penger for å sitte og følge den praktiske undervisningen i en leilighet. Mer teoretiske ting regner jeg derimot med blir løst digitalt.
Ambjør søkte i februar, var på flere auditionrunder gjennom våren, før han ble innkalt til intervju i månedsskiftet juli/august, og fikk tilbud om plass i september.
I ventetiden har han slett ikke gått på tomgang. Ambjør, som for en del vil være kjent for rollen som Måne Lillevik i Hotel Cæsar for en del år tilbake, har siden produsert flere forestillinger med teaterkompaniet «Feil Teater», i tillegg til opphold ved Teateret Vårt i Molde.
Kan stimulere kreativiteten
Fra 2014 til 2017 studerte han teaterproduksjon og skuespillerfag ved Nord universitet.
— I tillegg til metodisk skuespillerarbeid var det på Nord universitet fokus på å skape eget materiale og det å være en skapende skuespiller, det jeg ønsket meg da jeg valgte studiet, forteller han.
Sammen med medstudenter startet han teaterkompaniet «Feil Teater», som har produsert rundt to forestillinger i året, og turnerer over hele landet.
Ambjør ser ikke bort ifra at masterstudier i London midt i en pandemi kan stimulere kreativitet og skapende krefter midt i alle utfordringene.
— Jeg tror pandemien er med på å dra scenekunsten framover. Vi må tenke nytt, for eksempel når det gjelder hvordan vi skal fortelle historiene og nå ut til publikum. Hele bransjen blir tvunget til å holde seg relevant på enn annen måte enn før. I høst produserte for eksempel Feil Teater en smittevern-vennlig bakgårdsforestilling i Oslo, forteller han.
— Egentlig bagateller
Nå har han et par uker på seg til å finne et permanent sted å bo i London det neste året. Foreløpig har han en leilighet på lån gjennom brorens kompis i Notting Hill. Med den enorme pensumlisten liggende klar blir det lite tid til å flanere i strøkene som mange kjenner fra filmen med samme navn, «Notting Hill», med Hugh Grant i hovedrollen (som ulikt en rekke berømte skuespillere, fra Roger Moore til Imelda Staunton, ikke har gått på RADA)
Ambjørs plan er å finne et sted sammen med en gruppe medstudenter , som ligger sentralt i hovedstaden.
— Med tanke på de alvorlige konsekvenser pandemien har for mange, er mine utfordringer egentlig bare bagateller, sier den ferske masterstudenten.
— Inntil videre er det en god følelse å være her, sier han.
Nyeste artikler
Her er forskaren sine råd til korleis bruka ChatGPT
Sjusk og fusk i norske fagmiljøer
Tilsyn avdekket sviktende arkivføring
Rapport: Det har blitt meir krevjande å samarbeide med forskarar frå andre land
Sverige går motsatt vei av Norge: Vil heve kravene til lærerutdanningen
Mest lest
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU