økonomi

Vurderer å flytte plasser fra studier med dårlig opptak

Universitetet i Stavanger vurderer nå å flytte studieplasser fra studier med svake opptakstall til studier som er mer populære. — Nesten uunngåelig, sier styrelederen.

Rektor Klaus Mohn varslet 10. september ansatte på UiS om at oppsigelser kan bli aktuelt. Dette gjentok han på styremøtet torsdag.

Prognosene ved Universitetet i Stavanger er forverret og tilsier et årlig inntektstap på 70 millioner kroner i resultatbaserte inntekter. 

Dette som følge av svak rekruttering i 2023 og 2024, samt at de midlertidige studieplassene som ble tildelt under pandemien fases ut. I prognosen er frafall og antall studiepoeng hver student avlegger holdt stabilt.

Vil flytte studieplasser

Et av grepene man håper skal bedre den økonomiske situasjonen er å flytte studieplasser mellom fakultetene, fra de som har mange tomme studieplasser til de som har populære studier. 

— Det er nesten uunngåelig å se på fordelingen av studieplasser mellom fakultetene, sa styreleder Anne Marit Panengstuen på styremøtet torsdag.

Forslag om dette vil bli lagt fram for styret 5. desember, opplyste prorektor for utdanning Bjørg Oftedal på styremøtet.

— Vi vil gå på betydelig økonomisk tap hvis vi ikke greier å fylle opp plassene framover. Derfor må vi tenke på å flytte kapasitet fra de som ikke fyller plassene sine, men vi skal tenke oss nøye om før vi gjør det, sa Oftedal.

Oppsigelser kan komme

10. september var det et alvorstynget allmøte ved UiS, der rektor Klaus Mohn varslet at oppsigelser ikke lenger kan utelukkes. Dette gjentok han på styremøtet.

Portrett av Bjørg Frøysland Oftedal.
Bjørg Oftedal, prorektor for utdanning la fram tallene for årets opptak på styremøtet torsdag.

— En tredjedel av omstillingen er bak oss, men det betyr at vi har mer foran oss. De laveste fruktene er allerede plukket, sa han.

Oppfyllingsgraden totalt sett for alle studiene ved UiS er på 103 prosent av plassene i 2024, men andelen varierer kraftig mellom fakulteter og utdanninger. Dette er godt under målet på 115 prosent, men bedre enn i fjor, da oppfyllingsgraden var 98 prosent.

— En svært alvorlig sak

Ved grunnskolelærerutdanningene er kun 32 prosent av plassene ved grunnskolelærerutdanningen for lærere på trinn 1—7 fylt opp, mens tilsvarende på utdanningen for trinn 5—10 er 41 prosent.

— Det er en svært alvorlig sak, påpekte Oftedal.

Hun sa at det tas mange grep allerede, det jobbes på en rekke fronter, blant annet med samordning av emner på tvers av fag og reduksjon av antall emner. 

— Men et dårlig opptak på en femårig utdanning får en langtidseffekt, påpekte hun.

Søkte ikke dispensasjon

Fra styret fikk hun spørsmål om hvorfor ikke UIS gjorde som 12 andre institusjoner, som søkte og fikk dispensasjon fra opptakskravene ved lærerutdanningene.

— Vi valgte å holde på kvalitet, så får vi se om det var riktig på sikt. Spørsmålet er hvor mange av de som kom inn på grunn av at opptakskravene ble fjernet som faktisk gjennomfører. Hva vi gjør ved neste opptak, får vi se på, sa hun.

Powered by Labrador CMS