nord universitet
Vil vurdere tøffere stillingsstopp for forskere
Utvidet stillingsstopp har ikke ført til færre administrativt ansatte. Nå vil Nord universitet vurdere å innføre utvidet stillingskontroll for vitenskapelige stillinger.
— Vi har bedt rektor om å foreta en vurdering om utvidet stillingskontroll for vitenskapelig personell er et egnet virkemiddel i omstillingsprosjektet. Det vil rektor komme tilbake til i et senere møte, skriver styreleder Øyvind Fylling-Jensen i en e-post til Khrono.
Styret ved Nord universitet fikk fredag en status for det de har kalt Prosjekt økonomisk omstilling. Prosjektet har som mål å innføre tiltak som gjør det mulig å få til årlige kutt på 50 millioner kroner fra 2026 og påfølgende år.
Samlet mål er å redusere kostnader, og eventuelt øke inntekter, i området 180-200 millioner kroner.
Ikke hatt økonomisk effekt
Nord universitet er derfor i gang med ansettelsesstopp fram til utgangen av 2024. På styremøtet kom det fram at utvidet stillingskontroll for administrative stillinger ikke har hatt ønsket økonomisk effekt. Universitetet har imidlertid tro på at tiltaket vi ha bedre effekt over noe lengre tid. Det ble derfor vedtatt at tiltaket blir videreført til 31. desember 2025.
På styremøtet kom det opp et forslag om også å se på stillingene til de vitenskapelig ansatte. Det ble slått fast at dette ikke var noe de kunne vurdere på dette styremøtet. Det ble derimot føyd til i styrets vedtak at styret ber om at rektor utreder konsekvenser av utvidet stillingskontroll for vitenskapelig ansatte.
I desember i fjor vedtok styret å innføre utvidet stillingskontroll for teknisk-administrative stillinger. Formålet er å stoppe økning av årsverk og utnytte mulighetene som ligger i naturlig avgang. For å få til dette, ble Forum for utvidet stillingskontroll opprettet i januar 2024.
Når det gjelder vitenskapelige stillinger er det utført behovsvurderinger ved hvert fakultet uten et sentralt kontrollsystem.
Forlenger stillingskontrollen
Så langt i 2024, per 4. oktober, har 15 teknisk-administrative og 16 vitenskapelig ansatte sagt opp jobben. Det er lyst ut 21 faste stillinger som sorterer imder ansettelsesrådet for teknisk-administrative stillinger. Sammenliknet med samme periode i de to foregående årene, er det en markant nedgang i utlysninger.
Dette blir tolket som at det nå er økt bevissthet rundt å finne alternative løsninger når noen slutter eller når det oppstår behov for nye ressurser. Videre heter det i sakspapirene at framtidig avgang og oppsigelse vil avgjøre hvordan dette påvirker antall faste årsverk i teknisk-administrative stillinger ved universitetet.
Men til tross for denne nedgangen, har antallet faste administrative stillinger gått opp fra 474 i januar til 480 i oktober. En økning på 6 stillinger. Derfor har ikke universitetet fått den ønskede effekten av utvidet stillingskontroll. De forventer ansettelsesstoppen blir en effekt over tid og derfor forlenges stillingskontrollen til ut 2025.
I tillegg skal det altså vurderes om utvidet stillingskontroll også skal gjelde for vitenskapelige stillinger.
Har lykkes med kutt
I styrepapirene står det at omstillingsprosjektet er inne i en viktig fase hvor de i løpet av oktober og november skal ha funnet og vurderte besparinger på konkrete tiltak for 2025. Da skal de også lagt planer og forutsetninger for arbeidet med studieporteføljen for 2026 og 2027. Så skal det også utarbeides endelig forslag til mål og prinsipper for ny inntektsmodell.
Samtidig er det lys i tunnelen for Nord universitet.
Det er lagt inn reduksjoner i budsjettet for 2024 på 50 millioner kroner. Resultatet per 2. tertial 2024 viser at effekten for 2024 ser ut til å bli oppnådd. Dette innebærer at de ikke drar med seg ytterligere økonomiske problemer inn i 2025.
Statsbudsjettet tyder heller ikke på at det blir vesentlige negative endringer sett i lys av hva Nord universitetet har planlagt for utviklinga i 2025. Målet om effekt for 2025 på 78 millioner kroner står derfor ved lag.
Legger ned studier
Som et ledd i arbeidet med å kutte kostnader, ble det også vedtatt endringer i studieporteføljen for studieåret 2025 og 2026 for studier over 30 studiepoeng. Fra før er det avklart at forslaget om nettbaserte studier i Levanger, Namsos og Mo i Rana for lærerutdanninga i Levanger og for sykepleie i Namsos og i Mo, blir skrinlagt. De skal fortsette som campusutdanninger.
En rekke studier blir opprettholdt og utlyst. Disse studieprogrammene blir lagt ned:
- Bachelor i bærekraftig økonomi og bioproduksjon på Steinkjer. Begrunnelse lav søking.
- Master i samfunnsanalyse i Levanger tilbys ikke, tilbys nå samlingsbasert og på heltid i Bodø
- Master i sykepleievitenskap trekkes fordi reakkreditering ikke er ferdig innen fristen.
- Bachelor i sosialt arbeid i Mo i Rana tilbys ikke fordi det er behov for kapasitet til utvikling og endring av studieporteføljen som en del av omstillingsprosjektet.
- Bachelor i historie i Bodø, fjernet fra portefølje i tråd med tidligere vedtak.
— Det er for dårlige søkertall som er grunnen til at vi gjør dette. Dette handler bare om at vi må få ressursene til å gå opp. Det er økonomisk press. Vi får bare mindre og mindre ressurser, og det blir bare vanskeligere å få gjort alt man ønsker, sa prorektor Levi Gårseth-Nesbakk.
— Vi må følge med på søkertallene framover. De må bli bedre skal vi klare å opprettholde en slik bredde i tilbudet, sa prorektoren på styremøtet til Nord universitet fredag.