forskning
Vil rydde unna usikkerhet om skatteplikt slik at flere private støtter forskning
Direktør Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet mener Norge bør lære av Sverige og Danmark, der store stiftelser investerer tungt i forskning. — Da må rammevilkårene bli bedre.
— Behovene for økt grunnforskning er så store at også Norge i større grad vil ha behov for penger fra næringslivet for å lykkes, skriver Forskningsrådets direktør i et innlegg i Dagens Næringsliv.
Mari Sundli Tveit har latt seg inspirere av de store stiftelsene i nabolandene, noe vi ikke har i Norge.
— Investerer tungt i forskning
Tveit peker på at Sverige har Wallenberg-stiftelsen, som investerer 80 prosent av utbyttet i grunnforskning som skal gi løsninger til det beste for landet.
I Danmark har de Novo Nordisk-stiftelsen, som investerte mer enn ti milliarder kroner i forskning og utvikling i 2023, nesten det samme som budsjettet til Forskningsrådet.
Tveit viser til at Novo Nordisk er Europas mest verdifulle selskap.
— Vi bør lære av Sverige og Danmark. Felles for begge disse selskapene er at de investerer tungt i forskning, blant annet gjennom private stiftelser, skriver hun i innlegget.
Ifølge direktøren har de fokus på grunnforskning på brede, sentrale tema som kunstig intelligens og helse.
— Langsiktige rammevilkår
Forskningsrådets direktør framhever stiftelser fordi de står fritt til å ta dristige valg og sette i gang satsinger som ellers ikke får oppmerksomhet.
— Det er en rekke måter vi kan øke næringslivets forskningsinnsats på, og flere forskningsstiftelser er en mulighet. Vi har imidlertid et stykke å gå når det gjelder å legge til rette for at flere selskaper bruker stiftelsesformen som organisering, og med FoU som formål, sier Tveit.
Ifølge Tveit vil dette antakelig kreve økt trygghet for langsiktige rammevilkår, som legger til rette for slik privat finansiering. Systemet må utvikles slik at stiftelsene blir mye viktigere bidragsytere for å utvikle forskningens kapasitet og kvalitet i Norge.
— Flere av stiftelsene vi har snakket med, opplever usikkerhet rundt rammevilkårene. Det er ikke avklart om stiftelsene vil bli skattepliktige i fremtiden. For noen år siden ble det laget et forslag til ny stiftelseslov som ville rydde en del av usikkerheten av veien, men denne ble aldri vedtatt. Konsekvensen av dette er usikre forutsetninger til å legge store formuer eller selskaper i stiftelser som skal finansiere forskning, sier Forskningsrådets direktør til Khrono.
— Norge bruker mindre på forskning
— Har ønsket om flere forskningsstiftelser tvunget seg fram i kjølvannet av at regjeringa vil bruke mindre penger på akademia?
— Skal vi øke norsk konkurransekraft trenger vi mer forskning og innovasjon. Dersom Norge skal få til den nødvendige omstillingen vi står overfor, må den offentlige FoU-innsatsen økes til minst 1,2 prosent av BNP. Dette for å utløse mer forskning og innovasjon av høy kvalitet for økt nasjonal sikkerhet og rask omstilling, sier Mari Sundli Tveit.
Hun sier dette også er viktig for å utløse mer forskning i næringslivet, som relativt sett bruker mindre på forskning enn for eksempel Danmark, Sverige og Finland.
— Regjeringa har et mål om å øke næringslivets investering i forskning og utvikling til to prosent av BNP. Det er ambisiøst og viktig, og skal vi nå dette målet må vi også tenke nytt — derfor mener jeg at vi i bør ha en grundig diskusjon rundt private stiftelser sin rolle som forskningsfinansiør i Norge.
800 stiftelser gir til forskning
Norge har flere private stiftelser i dag som bidrar sterkt til forskning. Det er rundt 800 stiftelser som har forskning som sitt formål, skrev Khrono i 2022. Dette gjelder blant annet:
- Trond Mohn Forskningsstiftelse: Gir bidrag til helseforskning, teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap, som særlig kommer Universitetet i Bergen til gode.
- Kavlifondet: Gir bidrag til helseforskning og har et eget forskningsprogram for barn og unges psykiske helse.
- Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen: Har blant annet etablert 24 sentre for medisinsk forskning ved norske medisinske fakulteter og universitetssykehus.