Klima

Vil legge ned all oljeutdanning i Norge

Miljøpartiet De Grønne mener det er på tide å avvikle alle studietilbud rettet mot olje og gass.

Alle utdanningtilbud rettet mot olje og gass bør avvikles, mener MDB. Bildet er fra Equinors anlegg på Mongstad.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) sin stortingskandidat i Oslo, Lan Marie Berg, mener det nå er på tide å avvikle alle studietilbud rettet mot olje og gass.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Hun viser til at studenter som starter en masterutdanning i dag, er ferdige i 2026 og vil være yrkesaktive langt inn i 2070-tallet.

– Hvorfor bruker vi tid og penger på utdanning spisset mot olje og gass samtidig som FN setter dødsstøtet for fremtiden til bransjen? Det er uansvarlig overfor studentene – vi utdanner folk til arbeidsledighet, sier den tidligere Oslo-byråden i en epost til NTB.

Vil ha ressurser til grønn omstilling

Berg mener en ny regjering må gi klar beskjed til universiteter og høyskoler om å avvikle alle studietilbud rettet mot olje og gass.

– I stedet må ressursene settes inn på å styrke studietilbud knyttet til grønn omstilling av Norge, innenfor fornybar energi, teknologifag, biologi og samfunnsfag for å nevne noe, sier Berg.

Søkertallene til petroleumsrelaterte utdanninger har allerede gått ned. Det meldte NRK i sommer. Ved Universitetet i Stavanger var bunnåret 2019. I fjor tok det seg noe opp, før det kom en ny nedgang i år.

– Vi utvikler utdanningene hvert år slik at de blir tilpasset arbeidslivet i størst mulig grad. Hvis du ønsker å jobbe med energi, så er dette en utdanning som er fremtidsrettet. Uavhengig om det er gass, olje, sol, vind eller termoteknologi, sa markedskoordinator ved UiS, Susanna King, til NRK.

NTNU meldte ikke om en lignende nedgang.

Debatt om investeringer

I sommer gikk også debatten om universitet og høgskolers investeringer i olje og gass. Margareth Hagen, rektor ved Universitetet i Berge, ønsker at UiB investerer i fossilfrie fond.

Dette fikk Roy Steffensen, Frp-politiker fra oljefylket Rogaland, til å reagere:

— Jeg er provosert over at sektoren til de grader tar avstand fra oljenæringen og nærmest framstiller det som noe skittent og umoralsk. De burde vært stolte, det er tross alt forskning og høyteknologi som har gjort det mulig å få denne oljenæringen, der titusener av ansatte med utdanning fra universitetene jobber og bidrar til velferdsamfunnet, sa han til Khrono.

Powered by Labrador CMS