Debatt fredrik sørlie

Vi trenger mer stipend, ikke mer lån

Fredrik Sørlie i AUF er skuffet over krisepakken for studenter som ble lagt fram fredag.

Fredrik Sørlie leder studentarbeidet i AUF.
Fredrik Sørlie leder studentarbeidet i AUF.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

I snart 1 år har vi studenter fulgt rådene og retningslinjene som høyreregjeringen har lagt frem. 1 år hvor samfunnet har i stor grad vært nedstengt og i økonomisk krise. 1 år hvor vi studenter har blitt kastet ut i permitteringer og arbeidsledighet. 1 år hvor Erna Solberg har sviktet oss studenter igjen og igjen. Takket være Arbeiderpartiet og de andre opposisjonspartiene fikk vi på plass en krisepakke for oss studenter. Jeg er glad for at Høyre følger opp det forslaget de originalt var mot. Men resultatet er skuffende.

Det endelige svaret er som det har vært helt siden pandemien startet, mer lån med en liten stipendandel. Dette er et hån mot alle som sliter. Vi fortjener bedre.

Arbeiderpartiet, AUF og samtlige studentorganisasjoner har vært klokkeklare. Studenter er på bristepunktet. Høyreregjeringen vet allerede at 7/10 av oss som studerer er avhengig av å jobbe ved siden av studiene. Vi lever i knøttsmå leiligheter til blodpris i et ukontrollert leiemarked som melker oss for stipendet vårt. Hva skal vi gjøre når det ikke finnes jobber å ta? Hva skal vi gjøre med leien? Det følger ingen konkrete lovnader om flere arbeidsplasser, dagpenger eller et krafttak i boligmarkedet med den nye pakken.

Vi fortjener også langt bedre tiltak for studiehverdagen. Høyreregjeringen har knapt levert noe støtte til å kjempe mot den enorme ensomhetsbølgen som har rammet oss. Mange flyttet til en ny by uten en vennekrets, nå har vi vært innestengt uten å ha fått noen mulighet til å få et sosialt fellesskap. Jeg tror mange av oss studenter er enige med meg når jeg sier at vi hadde fortjent bedre og at vi hadde fortjent tiltak tidligere.

Pandemien har vist oss hvor viktig det er med et sterkt fellesskap hvor vi tar vare på hverandre gjennom velferdsstaten. Dessverre har ikke studenter noe sikkerhetsnett i dag. Vi har ikke krav til dagpenger om vi permitteres og vi kvalifiserer oss ikke til støtte om vi får sparken i den økonomiske krisen. Det vi får er mer lån.

Politikk handler om ambisjoner for folks hverdag og tiltak for å nå ambisjonen. Regjeringens ambisjon om at kun 30% av studentene skal bruke ordningen er for lav. Mer kompensasjon for bortfall av inntekt, mer til psykisk helse og mer forutsigbarhet for permitterte. Dette er en klar forventing som Høyre ikke har lyttet til.

Powered by Labrador CMS