Debatt ● Knut Jørgen Vie
Vi trenger en ny statsråd, og det kjapt
Statsråden har over lang tid utvist manglende respekt for sektoren han bestemmer over, skriver Knut Jørgen Vie.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Da jeg var i studentbevegelsen, for omtrent et tiår siden, fikk vi ofte høre at vi var for slappe. Hvorfor samarbeidet vi med rektor og statsråd i stedet for å marsjere i gatene? Hvorfor gikk vi på møter heller enn å aksjonere?
Nylig har studentene blitt et lite hakk hardere i klypa. To studentparlament har erklært at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) ikke respekterer dem, og at de derfor ikke vil ha han på besøk! Nå ljomer det fra øst og vest: «Det var ikke dette vi mente når vi sa at vi syns studentene var for puslete! Nå har det gått for lang!»
Det er ikke studentene som har importert amerikansk ukultur.
Knut Jørgen Vie, postdoktor
Studentene er infantile! De tåler ikke uenighet! De forstår ingenting! Studentene har importert amerikansk kanselleringskultur! De mener at farlige og ubehagelige meninger skal renskes ut! Studentene mangler modenhet! Det har gått galt med de norske universitetene! Studentene må respektere statsråden! Det kommer aldri til å gå bra når disse studentene blir ledere! Dette er en trussel mot trepartssamarbeidet og grunnlaget for det norske politiske systemet! Dette er en trussel mot nasjonens velstand!
Disse påstandene kan man finne i et innlegg av Skjalg Fjellheim, redaktør i Nordlys, i Nordnorsk debatt. Statsråden syns innlegget var svært dekkende, og har kronet forfatteren til eminense på Facebook.
For ikke så lenge siden het det «Hernes må fjernes». Trepartssamarbeidet og nasjonens velstand overlevde den saken med mer enn én hårsbredd for å si det forsiktig. Før det igjen, på 70-tallet, var studentene langt mer radikale enn i dag. Det gikk også helt fint. At studenter er misfornøyde med statsråden sin er ikke akkurat noe nytt, og det blir neppe nasjonens undergang slik det har blitt spådd.
At statsråden sprer innlegg hvor studentene anklages for å ikke forstå noe som helst, og hvor det påstås at de utgjør en trussel mot samfunnets grunnvoller, beviser i seg selv at han totalt mangler respekt for dem. At han skriver at forfatteren er eminent gjør det enda verre.
Statsråden har i retorikken sin over lang tid utvist manglende respekt for sektoren han bestemmer over. Når studentene har sagt at de sliter har han sagt at de bare får ta seg sammen. Og hva skjer når studentene reagerer på at de blir behandlet respektløst? Statsråden går rett i offerrollen. Dette er en typisk Trump-taktikk:
1. Oppfør deg respektløst og provoser frem en reaksjon.
2. Gå i offerrollen og bruk kritikken som bevis for at de er ute etter å ta deg.
3. Bruk anledningen til å undergrave en samfunnsinstitusjon.
I det siste leddet har statsråden fått god hjelp av Fjellheim, som ikke nøler med å gå til angrep på alle studentene og universitetene. Vi kan ikke stole på dem lenger! Ekspertene utdannet ved norske universiteter har ikke troverdighet, og vi burde revurdere å finansiere høyere utdanning! Han klemmer en bøtte med konspirasjonsteorier og usakligheter om universitetene og studentene ut av det lille faktum at to studentparlament ikke vil ha statsråden på besøk. Denne uansvarlige og usaklige retorikken har fått gehør i kommentarfeltene, og legger grunnlaget for neste runde. Statsråden syns det hele er eminent.
Det er ikke studentene som har importert amerikansk ukultur. Det er det statsråden og Fjellheim som har gjort. Vi trenger en ny statsråd, og det kjapt!
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm