«Hooke»-forbud, faddervettregler, mindre fest og mer fag ved studiestart
Studiestart. Mer fag, mindre fest og forebygging av seksuell trakassering skal prege fadderukene ved studiestart flere steder. På journalistikk på OsloMet opprettholder de hooke-forbud.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Flere alkoholfrie arrangementer og mer fokus på fag møter nye studenter ved årets studiestart. Norsk studentorganisasjon og Universitas gjennomførte en undersøkelse tidligere i år som viser at 13.500 studenter har opplevd seksuell trakassering. Under forberedelser av årets studiestart har forebygging mot seksuell trakassering vært tema, som følge av metoo-kampanjen, blant annet.
«Hooke»-forbud
Som Universitas skrev i fjor, har fadderstyret på journalistikk og fotojournalistikk ved OsloMet, som eneste fadderstyre, innført forbud mot seksuelle relasjoner mellom faddere og fadderbarn, såkalt «hooke»-forbud. Dette blir videreført i år.
Leder av fadderstyret, Guro Gulstuen Nordhagen, sier til Khrono at dette forbudet funket ifjor.
— Det var ikke noe big deal, og ingen snakket noe mer om det. Og så er hooke-forbud et kult ord som man kanskje husker på selv om man er beruset, sier hun.
Og så er hooke-forbud et kult ord som man kanskje husker på selv om man er beruset.
Guro Gulstuen Nordhagen,
— Men vi kommer ikke til å gå rundt å være vaktbikkjer, legger hun til.
Hun sier at hensikten er å understreke at fadderne skal være ressurspersoner overfor sine fadderbarn - en man kan spørre om ting og som legger til rette for at man blir kjent og får venner.
— Fadderne skal ikke være personer man er redd for å møte på i gangen fordi det kan bli kleint, sier hun.
Nyansatt redaktør i Universitas, Runa Fjellanger, gikk i en kommentar i april i år ut mot hooke-forbud og forsvarte «retten til å ligge rundt» - også i fadderuka.
Nytt opplegg I Bergen
I vår har det vært stor mediedebatt om studiemiljøet på NHH.
I 2014 ble det oppmerksomhet rundt studiestart på NHH etter at studentavisen omtalte sexleker som en del av fadderuka.
— Alkoholfrie arrangementer og mer fokus på fag var noe av det første vi tok tak i da vi overtok rektoratet for et år siden, sier prorektor for utdanning ved Norges handelshøyskole (NHH), Linda Nøstbakken.
Velkomstuken som NHH arrangerer for nye studenter er nesten ny i år.
— Hovedgrepet er at vi vil ha mer fag og mindre ikke bare fokus på fest. Studentene skal bli kjent, men gjerne også i en faglig setting, og det opplever vi også at våre studenter ønsker, sier hun.
— Har dere gjort endringer som følge av #metoo-sakene som har vært de siste månedene?
— Vi var godt i gang med endringene før denne debatten kom i media, men disse sakene har nok gitt vind i seilene til arbeidet med å fornye velkomstuken. En av endringene er at vi ønsker å gi studentene flere muligheter til å bli kjent med hverandre uten at det er alkohol med i bildet, sier hun.
Obligatorisk frokost
Et slikt tiltak er frokosten som NHH arrangerer for nye studenter tirsdag til fredag den første uken. Opprinnelig foreslo ledelsen at frokosten skulle begynne klokken 9, men etter dialog med studentene er tidspunktet nå blitt klokken 10 til 11. Og frokosten er obligatorisk for alle nye bachelor- og masterstudenter.
— Ansatte og studenter trår til og hjelper å servere frokost, og vi har også fått noe litt sponsing i form av mat og drikke, sier hun.
De nye NHH-studentene må møte i klasserommene dagen etter immatrikulering, men i stedet for vanlig undervisning blir det blant annet arbeid i grupper med et case. Både rektoratet og en gruppe alumnier vil bidra med innspill til casearbeidet.
— Vi bruker ikke like mye tid som før på vanlige informasjonsmøter, for mye av dette blir nå videobasert. Vi håper at dette nye opplegget vil gjøre at studentene blir kjent med hverandre mens de jobber sammen faglig, sier hun.
Arrangementene på kveldstid er det studentene som er ansvarlige for, men Nøstbakken sier at ledelsen er i tett dialog med dem.
— Studentene legger seg på en lest de har brukt før, men det blir også et helt program med alkoholfrie tilbud, for eksempel havrafting og rekeaften uten alkohol, og også til den store avslutningsfesten lørdag, sveisefesten, blir det et alkoholfritt alternativ, opplyser hun.
— Vi har hatt spesielt fokus på å redusere risikoen for seksuell trakassering i år, og alle andre typer trakassering også, og jeg føler meg sikker på at både vi og studentene har god beredskap på dette nå, sier hun.
I vår har det vært stor mediedebatt om studiemiljøet på NHH.
Syns det bør være bare sosialt
Leder av Studentparlamentet på OsloMet, Bjørn Harald Hegreberg Garborg, er ikke enig med NHH-ledelsen om at fadderuken bør bestå av mer fag.
— Nei, jeg ønsker at man skal få lov til å være sosial uten å måtte opp for å gå på forelesninger. Drømmen er en ren sosial uke, så kan det faglige komme når fadderuken er over. Det er så viktig at de nye studentene får bygge sosiale nettverk, sier han.
— Flere vil ha ned alkoholbruken, hva mener du?
— Det er ok, men det er veldig innarbeidet at alkohol hører med i fadderuka, så jeg synes ikke man kan legge ned noe forbud mot alkohol, sier han.
Tidligere år har det også vært debatt rundt studiestarten ved tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet. Lap-dance og gratis alkohol til jentene var et av temaene.
Les også: Uklare regler om alkohol ved studiestart
Har fått faddervettregler
Ved Universitetet i Oslo opplyser prorektor Gro Bjørnerud Mo til Khronor at det er gjort flere endringer i opplegget for studiestart i år. Blant annet er det utviklet nye forpliktende faddervettregler, nye kurs for faddersjefene og en fadderhåndbok.
— Endringene er basert på tilbakemeldinger og innspill som både studentene selv og andre har kommet med, sier hun.
— Har metoo-sakene og debatten om disse noen innvirkning på hvordan dere møter de nye studentene?
— Ja, det har det. Vi er opptatt av at alle skal føle seg trygge på Universitetet i Oslo, og arbeider for at både tiltak og kommunikasjon skal skape trygghet. Studentenes trivsel står helt sentralt i vår satsing på læringsmiljø på UiO. Vi har et tett og godt samarbeid med blant annet Studentsamskipnaden i Oslo og studentombudet for å sørge for at studentene våre får gode arbeidsbetingelser. Fadderopplegget er en viktig del av studiestart og det er viktig at fadderordningen fungerer godt, sier hun.
Hun opplyser at relasjonen fadder-fadderbarn og seksuell trakassering har vært tema i tidligere års fadderopplæring, og at dette i år får ytterligere oppmerksomhet, som for eksempel i faddervettregelen «Respekter andres grenser for alkohol, humor og flørt».
— Gjør dere noen endringer når det gjelder alkoholbruk?
— UiOs fellesarrangementer er som tidligere år alkoholfrie. Og i opplæring av faddere og faddersjefer legges det også vekt på at fadderoppleggene skal være inkluderende for alle - også studenter som ikke drikker, sier Bjørnerud Mo.
Gir opplæring
Silje Christine Andersen er studiestartkoordinator ved OsloMet.
— Vi støtter fadderstyret i dette, men vil ikke pålegge andre å innføre det samme forbudet, sier hun og sier at de i stedet satser på opplæring.
— Vi gir fadderne opplæring i maktforholdet mellom fadder og student for å bevisstgjøre dem om hvordan de skal oppføres seg, sier hun.
Andersen sier at arrangementene under studiestart har endret seg de siste årene.
— Det skyldes blant annet at OsloMet har en støtteordning for arrangementer der alkohol ikke er i fokus, for eksempel quiz eller idrettsarrangementer. Vi gir for eksempel ikke støtte til leie av utesteder til rene fester, sier hun.
Endrer ordbruk
I stedet for fadderuke, ønsker OsloMet å snakke om studiestart.
— Vi endrer måter vi omtaler det på, og ønsker å utvikle en god faglig og sosial uke for de nye studentene, der skillet mellom fag og fest viskes ut. Vi ønsker at de faglig ansatte også bidrar til at studentene blir godt kjent, og at dette ikke bare er noe som skal skje på fadderarrangementene. For de nye studentene er det uansett ikke noe forskjell - for dem representerer fadderne institusjonen, sier hun.
— Studentlederen ved OsloMet, Bjørn Harald Hegreberg Garborg, sier til oss at han ønsker at fadderuken bare skal være sosial og ikke faglig. Hva synes du om det?
— Jeg synes at uken skal brukes til å gjøre studentene kjent med faget i en myk setting. De skal ikke nødvendigvis ha forelesninger, men delta på faglig relevante aktiviteter. For eksempel har sykepleierne førstehjelpskurs og it-studenter har innovasjonscamp. Mange er sultne på fag også, sier hun.
Ingen eddik i år
Prorektor for utdanning ved NTNU, Anne Borg, sier at opplegget for studiestarten er omtrent som før, blant annet med egne velkomstdager for jenter i Trondheim, Ålesund og Gjøvik.
— Har #metoo-sakene fått noen innvirkning på hvordan dere møter nye studenter?
— Vi har en jevnlig dialog med linjeforeningene om dette, og dekanene har fulgt opp tett. Blant annet gir vi støtte til alkoholfrie arrangementer. Vi jobber hele tiden med at det skal være bra å komme hit som student, sier hun.
I fjor hadde NTNU en uheldig sak da ferske studenter drakk en blanding av eddik og vann under opptak til en studentforening.
Anne Borg sier at saken er blitt fulgt opp i flere runder.
— Vi har gjort alt vi kan i denne saken, og dekanen har vært tett på studentene, så jeg føler meg sikker på at noe sånt ikke vil skje igjen, sier hun.
Uenige om hooke-forbud i Bergen
I Bergen er man uenige om et hooke-forbud mellom fadder og fersk student og så langt er det ikke innført forbud mot klining og samleie mellom fadder og fadderbarn.
— Ettersom fadderne er ansvarspersonene man skal kunne kontakte hvis man opplever noe ubehagelig, er det problematisk hvis en fadder er den som gjør at du føler ubehag, sier Henrik Madsen (24) fra den studentpolitiske listen Venstrealliansen ved UiB til StudVest. Han er en av dem som er for et såkalt «hookeforbud» i fadderuken.
Edru fadderstyre
Fadderstyreleder ved BI i Bergen, Sofie Stubberud Aaslund, sa til StudVest tidligere i vår at et nytt tiltak for i år også er at fadderstyret vil være edru gjennom hele uken.
— Vi i styret og administrasjonen vil være mer synlige, og terskelen for å kontakte oss er lav. Vi holder på å utvikle en Fadderullan-app, hvor man kan finne program, info og kart. Man kan også ringe vakttelefon direkte gjennom appen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!