Studiemodell

Vedtok omstridt studiemodell

UiT Norges arktiske universitet bytter ut to semestre med programfag med to semestre som studentene kan fylle etter eget ønske.

Prorektor for utdanning, Kathrine Tveiterås, ved UiT Norges arktiske universitet mener den nye studiemodellen vil gi studentene en bredere kompetanse.
Publisert

— Fram til nå har studentene i all hovedsak tatt samme emner innenfor et program. Nå kan de velge blant hundrevis av emner fra andre programmer og forme sin egen utdanning.

Det sier Kathrine Tveiterås, prorektor for utdanning ved UiT Norges arktiske universitet i en pressemelding.

Onsdag vedtok UiT-styret byggeklossmodellen for bachelorprogrammer i disiplinfagene. I den nye modellen reduseres antallet programemner, mens studentene kan fylle inntil to semestre med emner fra andre studieprogrammer, utveksling og mikroemner, heter det i pressemeldingen.

— De får en bredere kompetanse og en unik mulighet til å fordype seg i det de er aller mest interessert i, sier prorektoren.

Brant hatt i protest

Men endringene kommer ikke uten kritikk. 

En av de som reagerte kraftig, var førsteamanuensis Peter Stuart Robinson som benyttet anledningen til å brenne en replika av universitetshatten sin i protest under en forelesning.

— Grunnen til at jeg brente universitetshatten var for å symbolisere universitetets død. Gjennom nedleggingen av emner reduseres universitetet til en institusjon som er spesialisert på arktiske spørsmål og praktisk trening fremfor ordentlig utdanning på høyeste nivå, sa han til Khrono i forbindelse med hattebrenningen.

Dekanen ved fakultetet Robinson tilhører, Anne Britt Flemmen, mente på sin side at slike endringer nettopp vil sikre breddeuniversitetet.

— Tanken er at det tvinger studentene til å velge en pakke på minst 60 studieprogram utenfor eget fag, nettopp for å sikre breddeuniversitetet. For å sikre at det ikke bare er de med flest studenter som overlever, sa hun til Khrono i september.

Mikroemner og sertifikater

I tillegg til den nye studiemodellen jobber UiT også med å kunne tilby nettbaserte mikroemner og sertifikater som passer både for studenter på et studieprogram og for andre som ønsker kompetansepåfyll.

I pressemeldingen skriver universitetet at det i første omgang vil lansere mikroemner innen ledelse, bærekraft og mangfold, og sertifikater i digital teknologi og kunstig intelligens og arealplanlegging. 

— Dette er korte fleksible emner du kan ta fra hvor som helst, når som helst, og som derfor også passer for folk i jobb, sier prorektor Tveiterås.

— Dette er kompetanse som arbeidslivet etterspør, og som vi vil tilby fra våren 2026.

Powered by Labrador CMS