flytting

Vedtok flytting av 50 studieplasser

Styret ved Universitetet i Stavanger vedtok torsdag å flytte 50 studieplasser fra lærerutdanningen til andre fagområder og fakulteter.

Anne Marit Panengstuen
Styreleder ved Universitetet i Stavanger, Anne Marit Panengstuen, ledet en krevende debatt om flytting av studieplasser.

50 studieplasser ved Universitetet i Stavanger (UiS) er vedtatt flyttet fra de femårige lærerutdanningene og over til dans og rettsvitenskap. Årsaken er tomme studieplasser for lærerstudenter.

— Helt katastrofe, sier Ketil Fred Hansen. Han er styremedlem og professor ved lærerutdanningen. lærerprofessor og styremedlem.

Styret brukte over to timer på komme fram til vedtak. Det ble enstemmig, men nevnte Hansen fremmet en protokolltilførsel.

— Ikke i tråd med føring fra departementet

Der trekker han fram formuleringer fra tildelingsbrevet til UiS fra Kunnskaps­departementet der det står at «Sviktende rekruttering, og utfordringer knyttet til praksis i lærerutdanningene […], krever at institusjonene prioriterer disse utdanningene. Utdanningene skal ha høy kvalitet, være tett koblet til praksisfeltet og tilbys i hele landet. Universitetene og høyskolene har et ansvar for å øke rekrutteringen.»

— Dagens vedtak er ikke i tråd med denne føringen; med å kutte stort i antall studieplasser på lærerutdanningen svekker UiS studiets kvalitet, ved at et møysommelig oppbygget fagmiljø splittes og svekkes, og rekrutteringstiltakene som er igangsatt vanskeligere kan gjennomføres, skriver Hansen.

Han legger til vedtaket heller ikke i tråd med to av UiS sine seks strategiske satsinger. Vedtaket går direkte imot målene i «læring for livet» og «Eit godt lærings- og arbeidsmiljø», mener han.

Fremmet utsettelsesforslag

En av årsakene til at saken tok sin tid å behandle, var at Hansen raskt fremmet et utsettelsesforslag. Det oppstod litt uklarhet i styret om hvordan dette skulle håndteres. Etter en lang pause, der strømmingen ble stoppet, ble det gjort vedtak, og det endte med at utsettelsesforslaget falt mot Hansens ene stemme. 

Hansen begrunnet utsettelse med et styrevedtak fra desember 2022 som handler om kriterier og prinsipper for omfordeling av studieplasser mellom fakultetene. 

Han viste til at studieprogrammer skal vurderes etter fem ulike måltall, og dersom tre av de fem måltallene ikke er tilfredsstillende i tre år på rad, kan styret vurdere omfordeling.

Han mente de tre årene med tanke på lærerutdanningen ikke er gått, og ba om utsettelse av vedtaket i ett år.

— Med denne beslutningen settes universitetsdemokratiet i stor fare, sier Hansen.

Uklarhet rundt antall

Det kom også fram i styredebatten at det er usikkerhet rundt hvor mange studieplasser man egentlig vedtok å flytte. Det ble presisert at vedtaket nå gjaldt 50 studieplasser ved opptaket 2025/26.

Styret ble oppdatert med at hvis dette skal forlenges, må det gjøres nytt vedtak neste høst.

Flere styrerepresentanter ønsket også at man så på om disse ressursene kan flyttes til profesjonsstudiet i psykologi, som det ble søndag ble klart at UiS ikke får penger til i neste års statsbudsjett.

— Årsaken til at profesjonsstudiet ikke er dratt inn i debatten rundt flytting av ressurser, er at vi mener dette er en oppgave som staten må finansiere, og vi hadde håpet at SV og/eller regjeringen ville prioritere denne oppgaven. Profesjonsstudiet er svært dyrt. Man må være klar over at plassene man flytter nå, har en verdi på 3 millioner kroner. Det koster langt mer å drifte fullt utbygd profesjonsutdanning i psykologi, minnet rektor Klaus Mohn om.

Bare 40 prosent dekning

Ved UiS står 60 prosent av studieplassene på grunnskolelærerutdanningene ledige etter årets opptak.

UiS var sammen med NTNU og OsloMet blant få lærerutdanningene som ikke slapp opp med tanke på å ikke kreve oppfylte karakterkrav ved opptak til lærerutdanningen.

Fra neste høst har UiS også søkt om ikke å bruke karakterkrav ved læreropptaket.

Rektor Klaus Mohn minnet styret om at det her handler om å flytte studieplasser som i dag står ubrukt, og at han er helt sikker på at de skal klare å ta opp alle studenter som ønsker å studere til læreryrket ved UiS neste høst.

Powered by Labrador CMS