Høgskolen i Østfold
Varsler nedbemanning. Kan ikke utelukke oppsigelser
Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen er dypt bekymret for framtiden til Høgskolen i Østfold. Nedskjæringer og innstramminger må til.
Tirsdag 10. september hadde Høgskolen i Østfold digitalt allmøte for sine ansatte. Bakteppet er høgskolens økonomiske framtidsutsikter. Saken skal videre opp i høgskolestyret tirsdag 17. september.
— Situasjonen ser rimelig grei ut i 2024, men når vi ser på prognosene framover ser det ikke bra ut, sier Jelsness-Jørgensen til Khrono.
— Regjeringen har definert at det ikke kommer nye satsinger, og vi skal tilbake til 2019-nivå. Samtidig har jo de ulike regjeringene hatt kutt som ABE-reformen, og det som er kalt satsingskutt. For oss har det vært kutt i størrelsesorden 8 millioner kroner årlig, sier Jelsness-Jørgensen.
Han trekker også fram at det at regjeringen nå har strupt satsingene fra koronatiden, samtidig som høgskolen leverer noe færre studiepoeng, har eskalert dramaet i det økonomiske bildet.
— Kan ikke utelukke oppsigelser
— Hvis vi ikke gjør tiltak nå, så er høgskolens midler brukt opp i 2027, og det kan vi som kjent ikke. Vi er nødt til å tilpasse oss den nye økonomiske virkeligheten, sier høgskolerektoren.
Han forteller at det kommer til å handle om at de må se på studieporteføljen.
— Høgskolen i Østfold har mange fag og emner som ligger under de minstemål som er streket opp med 15 studenter på master og 20 på bachelorfag, sier han og legger til:
— Det er en krevende beskjed å gi for ledelsen og for alle som står i den, men mest krevende for den enkelte ansatte. Vi er i en mye mer presset situasjon enn jeg noen gang hadde trodd jeg skulle havne i som rektor ved en høgskole. Samtidig må vi ha en felles virkelighetsforståelse om hva som ligger foran oss, sier han.
— Du sier at du ikke kan utelukke oppsigelser?
— Vi har definert at vi nå er i en omstilling. Vi håper selvsagt i det lengste at vi skal unngå oppsigelser, men vi må også være åpne og ærlige, og det betyr at vi ikke kan utelukke dette. Vi snakker altså om nedbemanning, men det er mange tiltak som kan sikre dette før vi må ty til oppsigelser. Det handler om naturlig avgang, at stillinger ikke lyses ut, eventuelle frivillige løsninger, eksemplifiserer Østfold-rektoren.
Må kutte rundt 70 millioner
Han forteller at de må ned 70 millioner kroner på driftsbudsjettet, av en bevilgning på rundt 858 millioner i 2024.
— Samtidig må vi sikre at studentene får høy kvalitet på sin utdanning. Vi må for all del ikke havne der at studentene oppfatter at vår tilpasning til den nye økonomiske virkeligheten går på bekostning av den faglige kvaliteten de skal få og forventer, sier Jelsness-Jørgensen.
— Midt oppe i dette har du bekreftet at du søker deg til jobben som rektor i fire nye år. Angrer du?
— Jeg skal innrømme at denne situasjonen har preget min vurdering av hvorvidt jeg skulle søke eller ikke. Samtidig er virkeligheten over oss nå. Dette er en virkelighetsbeskrivelse som jeg uansett ikke hadde kunnet skyve på i påvente av en eventuell ny åremålsperiode. Jeg er motivert av å ha fokuset på at vi kommer oss gjennom dette, av at vi ikke må miste fokus på vårt enormt viktige samfunnsoppdrag, sier Jelsness-Jørgensen.