Situasjonen i Bolivia eskalerte utover høsten, og særlig etter at president Evo Morales gikk av. Alle foto: Silje Sæther

Utvekslingsstudent i Bolivia: — Hverdagen vår etter valget har vært preget av protester

Opptøyer. Både UiB og UiO har bedt sine studenter forlate Bolivia. Student Silje Sæther forteller om noen veldig intense dager før hun denne uken reiste fra landet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bolivia har vært preget av kaos og voldelige oppstand siden Evo Morales ble erklært gjenvalgt etter presidentvalget 20. oktober, men deretter beskyldt for valgfusk, svindel og korrupsjon.

Situasjonen eskalerte ytterligere etter at ni mennesker ble drept i sammenstøt i byen Sacaba da sikkerhetstyrker åpnet ild mot tilhengere av Morales. Morales har reist ut av landet og til Mexico som har innvilget presidenten politisk asyl.

Opposisjonen satte fyr på bygninger og de gikk rundt med gassmasker. Folk ba oss om å holde oss inne, og vi opplevde at husene våre var under «lockdown».

Silje Sæther

Utenriksdepartementet endret torsdag reiserådet til Bolivia, og fraråder reiser til landet som ikke er strengt nødvendige.

Tidligere denne uken ble det kjent at Universitetet i Bergen (UiB) har valgt å kalle studentene som er på utveksling hjem fordi sikkerhetssituasjonen blir vurdert som usikker.

Også Universitetet i Oslo (UiO) hadde tre av deres studenter i Bolivia. To er nå i Argentina, mens den siste studenten har valgt å avvente situasjonen.

— Vi har fulgt situasjonen tett, og bestemte å gi en sterk anbefaling til våre studenter om å forlate landet, sier Rune Flikke, instituttleder for sosialantropologisk institutt ved UiO.

Tåregass og dynamitt

— En dag opplevde vi at husverten der vi bodde hadde lagt en barrikade foran inngangen og huset var under «lockdown». Ingen fikk lov til å komme inn og vi fikk heller ikke lov til å gå ut, sier Silje Sæther Foto: Silje Sæther

UiO-student Silje Sæther har vært i Bolivia siden starten av august, men er en av studentene som nå har reist til Buenos Aires. Hun studerer utviklingsstudier ved UiO, og tar fordypning i sosialantropologi.

Hun forteller at oppholdet i Bolivia har vært utrolig spennende, i et land rik på kultur og historie. I månedene før valget ble hun akklimatisert til streiker og protester.

— Bolivia og Latin Amerika er generelt en region hvor sosial mobilisering, protester og streiker er en relativt vanlig form for å uttrykke seg. Det er en hel historisk kontekst man må se på for å forstå det som skjer.

Hun forklarer at forskjellen kom da demonstrasjonene etterhvert ble flere og støynivået økte.

—Det var tåregass og sammenstøt med politiet. Opposisjonen satte fyr på bygninger og de gikk rundt med gassmasker. Folk ba oss om å holde oss inne, og vi opplevde at husene våre var under «lockdown». Da militæret valgte side med opposisjonen og Morales gikk av begynte ting å eskalere og vi ble bedt om å forlate landet.

— Hvordan har de siste dagene vært?

— Veldig intense. Det har vært mye å ta innover seg. Hverdagen vår etter valget har vært preget av protester i gatene hver kveld med mye støy som raketter, krutt og etterhvert også dynamitt. Hver kveld klokken 21.00 har så og si alle i nabolaget stått i vinduene eller ute på gaten og smelt i gryter. Det har på dagtid vært blokader i hele byen, butikkene holdt enkelte dager stengt og folk satte opp beskyttelse for vinduene sine.

Silje Sæther (til v.) sammen med Tina Lægraid, Nora Hahn, Natalie Mac Lachlan, Kristine Hawkes og Anki Grøthe. Foto: Privat

— Følte meg aldri utrygg

Da situasjonen eskalerte ble studiene på universitetet avsluttet, og studentene ble bedt om å forlate landet.

Sæther poengterer at de norske utvekslingsstudentene aldri følte at de var i fare, selv om hun slet med forsikringen før Utenriksdepartementet oppdaterte sin reiseinformasjon om landet.

— Jeg følte meg aldri utrygg, men det var veldig intenst å være midt i situasjonen. Det er også grunnen til at vi forlot Bolivia. Vi har fortsatt skolearbeid som gjenstår og innleveringer som skal leveres for å få karakterer for dette semesteret.

Instituttleder Flikke forteller at studentene har hatt lov til å ringe til dem «nærmest døgnet rundt». Studenten som er igjen i Bolivia har sin siste eksamen i morgen. Etter det er planen å reise til Lima i Peru, opplyser Flikke.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS