Video fra PolyU-universitetet i Hongkong. Video: Channel 4 News. Se full video her: https://www.youtube.com/watch?v=QF_NHn9FyRo

Flere norske studenter har forlatt Hong­kong, men Malin (21) velger å bli. Se de dramatiske bildene fra universitetene.

Opprør. Universitetene rasert av demonstranter. I går holdt Utenriks­depart­ementet møte for norske studenter i regionen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demonstrantene i Hong Kong tok denne uka over campusene ved flere universiteter. Universitetet i Bergen og NTNU oppfordret før helgen studentene sine om å reise hjem. Minst 59 norske studenter oppholder seg i Hongkong, ifølge Lånekassen.

I går hold Utenriksdepartementet og det svenske generalkonsulatet et felles informasjonsmøte for svenske, norske og danske studenter i den svenske kirka i Hongkong.

Der fikk de beskjed om at de måtte vurdere situasjonen dag for dag.

— Det UD sa var at vi må vurdere situasjonen hver dag, følge med og gjøre det vi selv tenker er best for oss. Vi må også høre på hva skolene sier. De har ikke sagt at vi burde dra, men bare se an situasjonen og vurdere selv, sier Malin Victor Angell til Khono.

Angell er student på tredjeåret ved PolyU - The Hong Kong Polytechnic University, et av universitetene der demonstranter fullstendig tok over campus. I sosiale medier florerer nå bilder av demonstrasjonene ved PolyU og andre universiteter.

Student i Hongkon, Malin Victor Angell. Foto: Privat

Velger å bli en måned til

Angell er også en av kontaktene i Ansa Hong Kong, organisasjonen for de norske studentene i byen. Hun forteller at Ansa har fått melding om at del av utvekslingsstudentene dratt hjem. Men det er også flere som fortsatt er i Hongkong og har planer om å bli.

Selv er ikke Angell utvekslingsstudent, men ordinær student ved PolyU. Hun står dermed i en annen situasjon enn utveklingsstudentene som tilbys økonomisk støtte fra universitetene, slik at de kan komme seg hjem.

— Det er en del studenter her som ikke er på utveksling. Flere av disse har også dratt hjem eller skal hjem til uka. Vi får dekket noe av forsikringer, men det kommer an på hvilken forsikring man har, sier Angell, som har planer om å være i Hongkong fram til jul.

— Går sitausjonen utover tryggheten din?

— Det er jo ikke så trygt som det var før, men på en annen måte så føler jeg meg ikke utrygg. Tar man gode valg og vet hvor man skal gå og ikke gå, så går det veldig fint. Jeg håper bare at staten finner en løsning på det hele, jeg skal være her en måned før jeg drar hjem til jul, forteller hun.

Har avbrutt undervisningen — universiteter fordømmer ødeleggelsene

Demonstrasjonene rammer både undervisningen og infrastrukturen ved universitetene hardt. Angell sier at PolyU-universitetet nå ligner en camp.

— Universitetet mitt er tatt over av demonstranter og likner nå en camp. De har barrikadert seg med stoler, bord og rett og slett alt de kan finne. De har også klart å stenge alle veiene rundt skolen. Skolen har også avsluttet alle fysiske forelesninger og gått over til online-forelesniner. Eksamen er utsatt, men det virker litt usikkert.

I en uttalelse fra PolyU i går, ber universitetet innstendig om at alle som oppholder seg på campus må slutte med farlige og ulovlige aktiviteter og forlate campus umiddelbart. De fordømmer at demonstranter driver med vandalisme og okkuperer campus.

De skriver også at demonstrasjonene som over lang tid har hatt en «knusende» påvirkning på byen, den siste uka har ført til alvorlige ødeleggelser på universitetene. For studentenenes og de ansattes sikkerhet er derfor alle ordinære forelesninger avlyst for resten av det første semesteret. I stedet vil undervisning foregå på nett. Ansatte skal jobbe hjemmerfra.

Aerial view of Hong Kong’s protest fortified campuses

Following tense stand-offs with Hong Kong police, student protesters fortified defences around their university campuses, shutting down streets, motorways and rail lines. Full story: sc.mp/f35db

Publisert av South China Morning Post Fredag 15. november 2019

I et eget brev til studenter og ansatte ber universitetsledelsen, bestående av administrativ ledelse og alle dekaner, studenter og ansatte om å stå sammen i en vanskelig tid for universitetet:

«I et sivilisert samfunn, kan ikke vold bidra til å løse problemer, men i stedet bidra til å intensivere spenningene og føre til større ødeleggelser. Vi ber medlemmer av PolyU om å stå sammen i denne vanskelige tiden. (...) Vi håper inderlig at den den sosiale fastlåstheten og turbulensen vil komme til sin slutt, og at vårt samfunn vil vende tilbake til fred og ro».

Bensinbomber og alvorlige ødeleggelser

Også lederen ved Det kinesiske universitetet i Hongkong (CUHK) opplyser om at deres campus er okkupert av maskerte inntrengere og at situasjonen er ute av kontroll.

I et åpent brev beskriver presidenten for universitetet, Rocky S. Tuan, at demonstranter begynte med å kaste gjenstander fra en bro og inn på universitetsområdet i starten av uka, men at de etter mislykkede forhandlinger med universitetet og politiet inntok selve universitetsområdet.

Ledelsen ved CUHK skriver at de har grunn til å tro at flesteparten av inntrengerne ikke er studenter.

De skriver at en rekke ulovlige aktiviteter foregår på campus: Demonstrantene har stiftet branner, stjålet biler, gjort innbrudd i «akademiske bygninger» og innkvarteringsbygg, tatt seg inn i kantiner og kjøkken.

De har videre tatt med seg materialer utenfra for å lage en rekke store bensinbomber, skriver universitetet. Demonstrantene har brutt seg inn i laboratorier og en rekke brannfarlige kjemikalier har blitt fjernet og brukt til eksplosiver.

Ifølge NTB ble det utkjempet et gateslag mellom politi og demonstranter på universitetsområdet for noen dager siden. Politiet avfyrte over 1.000 tåregassgranater, og flere branner brøt ut.

«Vi beklager på det dypeste at universitetet har blitt en basecamp for individer som utfører disse illegale handlingene, som presenterer en alvorlig sikkerhetsrisiko for allmennheten. Vi tror det vil ta måneder å raparere og gjenopprette noen av de ødeleggelsene som er gjort på ampus», skriver universitetsledelsen.

I et annet brev beskriver ledelsen framdriften for å få reparert skadene ved CUHK.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS