koronasituasjonen

Utlyser 20 millioner for å forske på konsekvensene

Regjeringen vil vite mer om de økonomiske konsekvensene av koronakrisen.

Regjeringen med næringsminister Iselin Nybø vil ha forskning på økonomiske konsekvenser av koronakrisen.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen ber Forskningsrådet lyse ut 20 millioner kroner til forskning på økonomiske perspektiver knyttet til korona-krisen.

FAKTA

Rask utlysning

  • Budsjettrammen for forskning på økonomiske perspektiver vil være 20 millioner.
  • Det legges opp til en rask utlysning med kort frist for skisser. Konkret informasjon om videre prosess for dette vil komme så snart det er klart.
  • Tidligere har det blitt kjent at Forskningsrådet får tilført 250 millioner kroner ekstra som skal brukes til innovasjonsprosjekter i næringslivet.

Kilde: Nærings- og fiskeridepartementet

— Norsk næringsliv står nå i en ekstremt vanskelig situasjon, og vi trenger kunnskap både om den pågående situasjonen og hvordan vi skal møte lignende situasjoner i fremtiden. Forskningen kan gi oss mer kunnskap om de økonomiske konsekvensene av krisen. Vi ber derfor Forskningsrådet om å samle inn denne verdifull kunnskapen så raskt som mulig, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Spredningen av koronaviruset påvirker samfunns-, arbeids- og næringslivet som får betydelige konsekvenser for norsk økonomi på kort og lang sikt.

Åpen økonomi

Norge som har en åpen og internasjonal orientert økonomi ser allerede betydelig effekt på blant annet oljepris, reisemønstre, forbrukeratferd og leveransekjeder. Disse midlene skal bidra til å belyse de økonomiske effektene gjennom forskning.

– Situasjonen som vi nå står i er en mulighet til å følge betydelige, raske og uforutsigbare endringer for nærings-, arbeids- og samfunnsliv ved bruk av forskningsmetodikk, , sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.

Han legger til:

— Sanntidsforskning, altså statistikk, analyser og monitorering, men også kvalitative undersøkelser, vil gi oss nødvendig kunnskap til å håndtere den situasjonen vi står i nå og hvordan man skal møte lignende hendelser i fremtiden.

Ulike milliontiltak knyttet til UH-sektoren

Stortinget har vedtatt å sette av 190 millioner kroner til kompetansehevingstiltak, som en del av en av korona-krisepakkene.

20 av millionene skal brukes på at universiteter og høyskoler kan gi plass til flere på eksisterende utdanninger.

Forskningsrådet har sendt ut en hasteutlysning der de bevilger inntil 30 millioner kroner til forskning på spørsmål som er relevante for å håndtere korona-utbruddet. Forskningsrådet skriver selv at målet er å støtte forskning som vil gjøre oss i stand til å forstå og begrense den nye COVID-19, samt å forbedre effektiv pasientbehandling og (nasjonal og internasjonal) folkehelseberedskap og -respons på dette viruset og eventuelle fremtidige virusutbrudd av liknende art.

Powered by Labrador CMS