utreder samarbeid

Universitetssykehuset kan redde milliardkutt ved UiO

Universitetet i Oslo skal utrede et samarbeid med Oslo universitetssykehus for å redde det prestisjefylte Livsvitenskapsbygget fra store kutt.

Rektor Svein Stølen og unviersitetsstyret må tenke ut alternative løsninger for et Livsvitenskapsbygg
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Universitetet i Oslo møttes mandag kveld bak lukkede dører for å finne fram til alternative løsninger for prestisjesatsingen på Livsvitenskapsbygget.

Stortinget har totalt bevilget 6,145 milliarder kroner til storsatsingen, men allerede nå er det klart at bygget vil bli vel én milliard kroner dyrere.

Statsbygg hadde forregnet seg når de prosjekterte bygget. De oppdaget for sent at grunnen, mer kvikkleire enn man var klar over, var mer krevende enn antatt.

Dette kan føre til at Universitetet i Oslo muligens må begynne å kutte kostnader allerede før de har begynt byggingen.

UiO har allerede bedt myndighetene om en ekstra milliard, men forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim har bedt om alternative forslag innenfor budsjettrammen.

En ekstra milliard gir milliarder i innsparinger

— Dersom vi får den ekstra milliarden vi trenger til Livsvitenskapsbygget, så vil vi kunne spare flere milliarder kroner ved å slippe å oppgradere byggene til Kjemi og Farmasi på Nedre Blindern, sier rektor Svein Stølen til Khrono etter mandagskveldens styremøte.

Universitetsstyret hadde flere alternative løsninger på bordet til diskusjon ifølge en melding på universitetets sider, men mener at kun to løsninger er ønskelig:

Enten å realisere bygget slik det er planlagt, noe som innebærer en ekstra milliard fra regjeringen, eller eventuelt å få til et samarbeid med Oslo universitetssykehus, som kan gjøre at kuttene i byggets størrelse blir betydelig mindre enn med andre kuttforslag som foreligger.

Universitetsstyret understreker at det beste alternativet er å beholde dagens konsept og planer og bygge som planlagt.

— Dette alternativet krever en ekstrabevilgning. Da vil alle miljøene få plass og samfunnsmålene nås. Da vil vi oppfylle regjeringens forventninger, vi unngår unødvendige forsinkelser og vi kan realisere ambisjonene om et kraftsenter for forskning, utdanning og innovasjon, sier Stølen, ifølge egne hjemmesider.

Partnerskap med OUS

Det andre alternativet er et partnerskap med Oslo universitetssykehus, der OUS går inn med midler og får tilgang til lokaler. Dette alternativet innebærer en begrenset tilpasning av dagens planer, med noen reduksjoner i areal og fasiliteter.

— Et partnerskap med OUS vil også gjøre oss i stand til å levere på samfunnsmålene, og det åpner for enda tettere samarbeid med sykehuset. Dette alternativet kan likevel føre til behov for en begrenset rehabilitering av nedre Blindern, sier Stølen.

Stølen sier til Khrono at sist de vurderte en oppgradering av kjemibygget på Nedre Blindern - i 1991 - var det estimert til en kostnad på 1,2 milliarder kroner, og planene ble derfor lagt på is. Utifra dagens prisnivå vil det ligge betraktelig høyere.

Mange hatter på Stølen

Rektor Svein Stølen sitter også i styret til OUS, og som kjemiprofessor har han også hatt tilhold i mange år i det omtalte Kjemibygget på Nedre Blindern som kan bli berørt av potensielle innsparinger.

— Du har mange hatter å balansere nå?

— Det har jeg, men dette klarer vi å balansere, sier Stølen og legger til at han selvfølgelige ikke vil delta i diskusjonene i OUS-styret om denne saken.

— Men uavhengig av styreplass eller ikke ved OUS, så ville dette vært et lurt alternativ å utrede uansett, sier rektoren.

Frist 19.oktober

Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har gitt UiO og Helse Sørøst frist til 19.oktober med å utrede samarbeidsalternativet.

Oslo universitetssykehus har store utbyggingsplaner på oversiden av Ringveien i Oslo, ikke langt fra Livsvitenskapsbygget. Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo har også nært samarbeid på mange områder allerede.

Powered by Labrador CMS