Rektor Curt Rice holder fast ved at Høgskolen i Oslo og Akershus skal sende universitetssøknad i mars, selv om NOKUT anbefaler å vente. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Rektor Curt Rice holder fast ved at Høgskolen i Oslo og Akershus skal sende universitetssøknad i mars, selv om NOKUT anbefaler å vente. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rice trosser råd fra NOKUT

Høgskolen i Oslo og Akershus vil sende inn søknad om å bli universitet i mars, selv om NOKUT anbefaler å vente. Høgskolen i Sørøst-Norge utsetter sin søknad og følger NOKUTs råd.

Publisert Oppdatert

I møter med Høgskolen i Oslo og Akershus og Høgskolen i Sørøst-Norge har NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) gjort det klart at det ikke er noe poeng å sende inn selve universitetssøknaden allerede nå. Dette går også tydelig fram av et brev NOKUT sendte til de to høgskolene 18. desember 2015.

Høgskolene blir i brevet anbefalt å vente med å sende inn sine søknader til forskriften med de nye, skjerpede kriteriene er på plass. Statsråd Torbjørn Røe Isaksen har tidligere sagt til Khrono at kriteriene tidligst vil være endelige klare i september 2016.

I mellomtiden tilbyr NOKUT seg å hjelpe høgskolene med å identifisere, og få en forståelse av, hvilke områder de trenger å forbedre seg på for å tilfredsstille de nye kravene.

Se også: Brevet fra NOKUT 

Det er det nasjonale kvalitetsorganet NOKUT som behandler søknaden om akkreditering av universiteter. De kommer så med en anbefaling overfor Kunnskapsdepartementet, før regjeringen tar den endelige beslutningen om høgskolen skal få lov til å bli universitet.

Vi mener at det er bedre å forberede seg på ny forskrift, i stedet for å sende inn en søknad nå.

Øystein Lund

Vi gjør som vi har sagt hele veien, nemlig at vi leverer en søknad i mars.

Curt Rice

HiOA søker likevel

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) holder likevel fast på at de vil sende inn søknaden i mars, slik styret har bestemt. 

— Vi gjør som vi har sagt hele veien, nemlig at vi leverer en søknad i mars. Det som ikke er landet er hvordan søknaden behandles deretter, som jeg også har vært tydelig på flere ganger. NOKUT ser flere mulige tilnærminger, og deres brev var en presisering av én av disse. Vi har en tett og god dialog med dem, men vi er i en prosess, sier rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus til Khrono.

Ifølge framdriftplanen (bildet over) skal HiOA ha utkastet til søknad klart allerede 29. januar, slik at høgskolestyret kan behandle det på sitt møte 8. februar, før endelig vedtak på møtet 9. mars.

Les også: Innspurt for universitetssøknad

Sørøst legger om løpet

Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN), derimot, legger om løpet og utsetter å sende inn universitetssøknaden til de nye kriteriene er klare, noe som tidligst vil skje i september. Opprinnelig var planen å sende søknad i februar.

— Vi legger opp et annet type løp nå, i tråd med det NOKUT har skissert i brevet. Vi vil ta for oss område for område og være i dialog med NOKUT for å få konkretisert hva som trengs av innsats på de ulike områdene, sier prosjektleder Ingvild Marheim Larsen ved HSN.

— Beskjeden vi har fått fra NOKUT innebærer at en søknad som sendes nå, og som er utformet i tråd med gjeldende veiledning basert på gjeldende forskrift, vil kreve ny søknad når ny forskrift foreligger. Det vil forsinke akkrediteringsprosessen. Søknaden fra HSN vil derfor bli sendt etter nærmere avtale med NOKUT og med sikte på endelig behandling i NOKUTs styre ved årsskiftet 2016/2017, sier hun.

NOKUT gir klare råd

Tilsynsdirektør i NOKUT, Øystein Lund, sier at høgskolene har fått et klart råd og en anbefaling om å følge prosessen som er skissert i brevet.

— Vi mener at det er bedre å forberede seg på ny forskrift, i stedet for å sende inn en søknad nå, som vi i så fall må behandle etter gamle kriterier, sier han.

Lund viser til et brev kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sendte til institusjonene i oktober, der han sier at departementet ikke vil gå inn for å godkjenne flere universiteter etter gamle kriterier. Samtidig skriver Røe Isaksen at det vil bli lagt til rette for effektive og smidige søknadsprosesser og vurderinger.

Se også: Kunnskapsministerens brev

— Vi tilbyr effektiv prosess

— Det er dette vi forholder oss til, og i brevet til HiOA og Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) gir vi høgskolene vårt tilbud for å få til en slik effektiv og smidig søknadsprosess. Med dette vil høgskolene kunne fortsette arbeidet med søknaden for fullt og unngå at prosessen stopper opp, sier Lund.

— Målet er at høgskolen og NOKUT skal ha en felles forståelse av hvilke områder som er utfordrende, og at dialogen fører til et målrettet arbeid for å være forberedt til akkrediteringsprosessen, sier han.

Lund sier at det selvfølgelig er fritt fram for HiOA å søke nå, men da er det de gamle kriteriene man må gå etter, og Kunnskapsdepartementet slo fast i høst at de ikke vil godkjenne noen etter disse gamle kriteriene. Det betyr at høgskolen i så fall må søke på nytt når de nye kriteriene er på plass.

Tre søknadsfaser

I sitt brev skisserer NOKUT tre søknadsfaser

  • Fase 1 med start nå i første del av 2016, der høgskolene får hjelp til å finne ut hvilke områder de må forbedre seg på for å tilfredsstille de nye kravene som vil gjelde fra høsten.
  • Fase 2 kommer etter at de nye forskriftene er fastsatt, og det vil tidligst skje i september 2016. En forutsetning for fase 2 er at høgskolene da sender inn søknaden sin om endret status til universitet. Da vil NOKUT sette i gang en første vurdering av om høgskolene oppfyller kravene. Etter dette vil høgskolene få en tilbakemelding på hva som eventuelt gjenstår før de kan bli godkjent som universiteter.
  • Fase 3 kommer til slutt og vil være den endelige akkrediteringsprosessen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS