Mye gjenstår i likestillingsarbeidet

Noen målpasseringer og noen nye utfordringer. Det er kort oppsummert statusen for likestillingsarbeidet ved universitetene, skriver Forskerforum.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Forskerforum tok en telefonrunde i mars til noen av landets universitet for å høre om deres likestillingsarbeid. 

– I 2000 utgjorde kvinner 27 prosent av stipendiatene hos oss. I dag er kvinneandelen på 54 prosent, sier Kjetil Kiil Halvorsen til Forskerforum. Halvorsen er HR-rådgiver ved Universitetet i Stavanger.

Ved Universitetet i Tromsø ser de i følge Forskerforum at det går langsommere enn ønsket å få opp andelen kvinner med toppkompetanse. I handlingsplanen for 2010–2015 heter det at en vellykket utlysningsprosess skal resultere i minst 40 prosent kvinnelige søkere. Dersom det ikke er nok kvinner som søker utlyste stillinger, skal det redegjøres særskilt overfor tilsettingsorganet om rekrutteringsgrunnlaget innenfor det aktuelle fagfeltet og om letekomiteens arbeid.

Flere menn til topps

Universitetet i Bergen (UiB) har oppnådd målene hva angår stipendiater og postdoktorer.

– Nå har vi over 50 prosent kvinner i slike stillinger, sier seniorrådgiver Anne Marit Skarsbø ved UiB.  Hun legger likevel til at hun opplever at klimaet for kjønnslikestillingsarbeid har blitt litt vanskeligere de siste par årene, og at tiltak for bedre kjønnsbalanse møter sterkere motstand i enkelte fagmiljøer.

– Topp-posisjonene erobres fortsatt av menn til tross for at de i mange år har utgjort rundt 40 prosent av studentene, sier Skarsbø.

I handlingsplanen for 2012–2015 ved Universitetet i Agder heter det blant annet at begge kjønn skal være representert i vurderingskommisjoner, og at begge kjønn bør være representert i intervjupaneler. Professor II-stillinger skal fortrinnsvis brukes til å øke kvinneandelen. Av professor II-stillingene har kvinner i dag ca. 14 prosent. 22 prosent av fast ansatte professorer er kvinner.

Planarbeid i Ås og i Trondheim

Ved Universitetet for miljø- og biovitenskap konstaterer seniorrådgiver Lena Marie Kjøbli at det viktigste de fikk til i forrige periode, var opprettelsen av en overordnet, strategisk likestillingskomite, forankret i ledelsen.

– Samtidig har de siste årenes kartlegginger av tidsbruk vist at det er en viktig lederoppgave å tilrettelegge for en hverdag med færrest mulig tidstyver, der det er rom for forskning innenfor normal arbeidstid, sier Kjøbli til Forskerforum. 

Ved NTNU jobber man med å få en ny handlingsplan på plass.

– Vi har overskredet egne forventninger når det gjelder rekruttering av jenter til teknologifag, svarer sier seniorrådgiver Svandis Benediktsdottir til Forskerforum.

Hun uttaler at sist høst var 41 prosent av dem som begynte på ingeniørstudier, jenter, og legger vekt på at det behøves mer enn tiltak og penger for å skape de store endringene.

– Likestilling handler i stor grad om hvordan vi behandler hverandre, derfor er innsats på kultursiden viktig, Benediktsdottir.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS