Tillitsvalgte ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) frykter trynetillegg og økte lønnsforskjeller etter årets lønnsoppgjør. ( Fv:) høgskolelektor Bente Kongsgård, førsteamanuensis Børge Strømgren og høgskolelektor Rolf Magnus Grung ved vernepleierutdanningen. Foto: Eirik Dahl Viggen, Fontene Foto:

Frykter økte interne forskjeller i lønn

Tillitsvalgte ved Høgskolen i Oslo og Akershus frykter økte interne lønnsforskjeller som et resultat av årets lønnsoppgjør. Det åpnes for at fakultetene kan forhandle hver for seg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Staten, som arbeidsgiver, fikk gjennomslag for at det innføres lokale forhandlinger i lønnsoppgjørene. 1,5 prosent av potten skal nå forhandles lokalt.  Før ble den lokale delen av lønnspotten forhandlet på virksomhetsnivå. Nå åpnes det for å forhandle i hver enhet, for eksempel fakultetsvis. 

Hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag ved Høgskolen i Oslo og Akershus frykter interne lønnsforskjeller kan bli et resultat. Det samme gjør tillitsvalgte i Fellesorganisasjonen (FO), ifølge Fontene.

Bakgrunnen for statens ønske er å gi enhetsledere økt frihet til å rekruttere og beholde kompetente ansatte, skriver bladet. 

Frykt for trynetillegg

Høgskolen i Oslo og Akershus har fire fakulteter, alle disse teller som enheter. I tillegg kommer flere forskningsinstitutter som Senter for profesjonsstudier og SVA (Senter for velferds- og arbeidslivsforskning). Høgskolen og de tillitsvalgte kan dermed måtte forberede seg på ikke bare én samlet lokal forhandling, men mer enn fire, selv om man kan bli enige lokalt om at det kun skal være én lokal forhandling. 

Lønnsforskjeller mellom fakultetene er ingen god
rekrutteringsidé

Børge Strømgren

— Skulle arbeidsgiver kreve forhandlinger på enhetsnivå, vil FO gå imot, sier Børge Strømgren i Fellesorganisasjonen til Fontene. Han jobber ved vernepleierutdanningen på HiOA. 

— Lønnsforskjeller mellom fakultetene er ingen god rekrutteringsidé, sier førsteamanuensis Strømgren.

Etterlyser objektive kriterier

Også hovedtillitsvalgt i NTL, Anders Lyng, frykter at resultatet kan bli trynetillegg og ulikheter, og han ønsker én lokal forhandling ved høgskolen.

Både Lyng og FO-medlemmene er fornøyd med at det ikke ble streik. Ramma på 2,4 prosent er det forventede resultatet, og det er greit at spørsmålet om tjenestepensjon er satt i bero. 

Likevel er ikke alle like redde for de såkalte lokale trynetilleggene: 

— Det må i så fall tilstrebes objektive kriterier for tilleggene. Det er ikke uproblematisk hvis de på samfunnsfaglig fakultet skulle få 10.000 kroner mer enn oss på helsefag, sier høgskolelektor ved vernepleierutdanningen og hovedtillitsvalgt Bente Kongsgård, til Fontene. Men etterlyser kriterier for de ulike tilleggene. 

Kriterier lokalt

— Hvilke kriterier skal settes for forskjellige tillegg? Noen forsker godt, andre er enere i å undervise, sier høgskolelektor Rolf Magnus Grung til Fontene.

Han frykter at høgskolen, som streber etter å bli universitet, vil bruke den lokale lønnspotten til å rekruttere forskere, ikke undervisningspersonell.

— Det vil i så fall slå dårlig ut for vernepleierfaget. Det vektlegger i stor grad erfaring og klinisk kompetanse, ikke forskning, sier Grung.

Med minst fire lokale forhandlingsløp vil tillitsvalgte ved høgskolen få nok å gjøre. Strømgren tviler på at Jan Tore Sanners tanke om lokal forhandlingsfrihet styrker regjeringens kongstanke om å kutte byråkrati.

Mer byråkrati

— Det blir flere møter, vi må starte tidligere og holde på mye lenger utover høsten. Det spørs om vi får så mye tid til forskning og undervisning. Men det er vel den veien hele samfunnet går, mer administrasjon, mer papirarbeid.

Anders Lyng (bildet over) er fornøyd med at det ikke ble streik, men er ikke fornøyd med at de måtte gå med på alle endringene og at pensjonsspørsmålet er tatt ut av tariffoppgjøret. 

— Men nå skal resultatet ut til uravstemning blant medlemmene våre, så får vi se, sier han. 

Lyng fra NTL synes også det er uheldig at høgskolen nå har fått to ulike tariffavtaler, en med Akademikerne og en med Unio og LO

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS