Vi håper disse prisene vil motivere ikke bare den enkelte unge forsker som får prisen, men også forskerkollegene, sier John-Arne Røttingen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vil premiere de unge forskertalentene

Forskningsrådet vil oppmuntre unge til å velge forskerkarrieren og har opprettet tre priser for fremragende forskere under 38 år.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prisene er på en halv million kroner hver og skal tildeles unge forskere som har vist høy kvalitet, stor selvstendighet og har vært nyskapende, heter det i Forskningsrådets beskrivelse.

Det skal deles ut én pris innenfor humaniora og samfunnsvitenskap, én innenfor medisin, helsefag og biologi, og én innenfor matematikk, naturvitenskap og teknologi.

Administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet sier til Khrono at han håper at prisene vil inspirere unge, talentfulle forskere som er i starten av sin karriere.

— Det er utrolig viktig for norsk forskning at vi rekrutterer de beste hodene, sier han.

Færre vil bli forskere

Det er viktig i en forskerkarriere å bli satt pris på. Vi håper disse prisene vil motivere ikke bare den enkelte unge forsker som får prisen, men også forsker-kollegene.

John-Arne Røttingen

Flere undersøkelser den senere tid viser at forskerkarriere framstår som mindre attraktivt nå enn før for unge. Tall fra Forskerforbundet viser at andelen masterstudenter som kan tenke seg en forskerkariere har gått betydelig ned. I 2017 er det kun 38 prosent av dem som finner forskeryrket attraktivt, sammenlignet med 46 prosent i 2014.

Dessuten viser en undersøkelse som Akademiet for yngre forskere har gjort at bare halvparten av de yngre forskerne vil anbefale unge å ta fatt på en forskerkarriere, går det fram av rapporten «Når usikkerheten rår. Forskningsledelse og karriereveier for yngre forskere».

Videre viser NIFU-rapporten «Doktorgradskandidater i Norge: Forskeropplæring, arbeidsvilkår og karriereforventninger» fra 2017 at doktorgradskandidatenes karriereplaner ser ut til å være i endring, Blant annet har andelen som sier at de ønsker seg til universitets- og høgskolesektoren gått ned fra 51 prosent i 2009 til 40 prosent i dag.

Les også: Færre vil bli forskere

— Dette er noe vi tenker er alvorlig for norsk forskning, sier Røttingen om tallene som viser at færre ønsker seg en forskerkarriere.

Han håper at prisene vil motivere flere til å velge forskningen.

— Det er viktig i en forskerkarriere å bli satt pris på. Vi håper disse prisene vil motivere ikke bare den enkelte unge forsker som får prisen, men også forskerkollegene, sier han.

Trenger foryngelse

Røttingen viser også til at andelen professorer over 60 år er sterkt økende.

— Vi trenger en fornyelse og foryngelse i akademia, og derfor er vi opptatt av å få nye og gode folk inn i forskerkarrierer, sier han.

Forskningsrådet har også tidligere hatt en pris for fremragende unge forskere, men nå er det i stedet tre priser som skal tildeles de unge.

«Viktig å gi anerkjennelse»

Professor Ingvild Gilhus ved Universitetet i Bergen leder juryen som skal kåre prisvinnerne. Hun har tro på at prisene vil øke oppmerksomheten rundt unge forskeres innsats.

— Det er viktig å gi unge forskere anerkjennelse. Forhåpentligvis vil flere legge merke til den store innsatsen unge forskeres legger ned i sitt arbeid. Slik kan prisene skape gode ringvirkninger og gjøre forskningsmiljøene mer åpne for den faglige nyskapningen som de unge bidrar med, sier Gilhus, ifølge en pressemelding Forskningsrådet.

Hun er også glad for at prisene gis på tre fagområder.

— Tre fagkategorier gjør det lettere å vurdere kandidatene opp mot hverandre. Med tre priser får også flere sjansen til å oppnå den anerkjennelsen en slik pris vil gi. Dette bør gjøre miljøene mer motiverte til å kikke seg rundt og foreslå kandidater, sier hun

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS