Studiestart 2020
Ulik alkoholpraksis ved Oslos to universiteter
Alle fadderarrangement for mer enn tjue personer må være alkoholfrie, sier OsloMet. Og Studentersamfunnet holder stengt.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Dette er kjipt og leit og trist, og jeg har stor forståelse for at man føler at man blir fratatt en opplevelse man har sett fram til.
Det sier OsloMet-rektor Curt Rice til Khrono lørdag formiddag. Fredag kveld ta universitetet ut en melding på sin Facebook-side:
— Arrangementer over 20 personer må være alkoholfrie.
Studentersamfunnet Bislet ved OsloMet la også ut melding fredag kveld om at samlingsplassen for universitetets 20.000 studenter holdes stengt - foreløpig ut september. De beklager, men gjør det av hensyn til smittevernet og sine frivillige ansatte ved Samfunnet, heter det i meldingen.
Mange avlysninger
OsloMet viser til det Folkehelseinstituttet sa på regjeringens pressekonferanse fredag. Der var, som Khrono har skrevet, fadderuken et av temaene.
OsloMet velger altså å avlyse arrangement med over 20 personer som inkluderer alkohol. I praksis betyr det at alle arrangement med over 20 personer, innendørs og utendørs, som inkluderer alkohol, vil bli avlyst. Arrangement over 20 personer, innendørs eller utendørs, som er uten alkohol kan fortsatt gjennomføres i henhold til FHI sine retningslinjer.
- Les også: Droppar faddervakter i Agder
Avlyser kveldsarrangement
Rice forteller at de fleste aktivitetene under OsloMets fadderuke er lagt opp i grupper på max 20 personer, men noen arrangement skulle samle flere grupper. I tillegg var det noen kveldsarrangement, som quiz, som skulle arrangeres på utesteder i byen.
— Etter fredagens pressekonferanse diskuterte jeg saken med både studenter og ansatte, og vi konkluderte med at vår oppfatning var at det kom en sterk oppfordring om å ikke legge til rette for at store folkemengder skal samles, sier Rice.
Universitetets vedtak betyr at det ikke vil bli holdt noen offisielle arrangement i regi av fadderuken i lokale der det serveres alkohol. Det vil heller ikke bli arrangement for mer enn tjue personer der man kan nyte medbrakt alkohol.
— Det skulle etter planen blant annet arrangeres piknik. Det kan man fremdeles gjøre, men uten alkohol, sier Rice.
UiB tømmer bygg ved midnatt
Universitetet i Bergen (UiB) la fredag kveld ut en melding på sin hjemmeside om at alle arrangement i UiB sine bygg skal avsluttes ved midnatt. Også UiB viser til retningslinjene fra helsemyndighetene.
UiB har åpnet for at studenter kan bruke universitetets lokaler til fadderaktiviteter. Men det betyr ikke at det er lov å nyte alkohol der.
— Man kan ikke ha med seg alkohol. Men vi har fakultetsvise studentpuber, som har skjenkebevilling, sier rektor Dag Rune Olsen.
Han sa til Khrono fredag at universitetet ikke vil avgrense voksne menneskers privatliv. Det samme sier han lørdag formiddag. Da var Olsen med på kursing av nærmere 500 faddere, som skal ta imot ferske studenter fra mandag.
— UiB tar ansvar for det som skjer på campus, men det er ikke aktuelt for oss å avlyse det som skjer på byn. Men vi forventer at studentene tar ansvar, sier Olsen, og legger til at hans inntrykk er at fadderlederne er sitt ansvar bevisst.
To primære ønsker
Dag Rune Olsen sa fredag at dersom skjenkestopp ved midnatt fører til flere nachspiel, er det ikke sikkert at det vil føre til mindre smitte. Curt Rice sier han er positiv til at skjenkingen stenger.
— Vil studentene gå hjem ved midnatt?
— Jeg tror mange vil gå hjem, eller fortsette i mindre grupper, sier Rice.
— Jeg har to primære ønsker: At ingen av våre studenter blir syke og at flest mulig kan delta i fadderuken. For å få til begge deler må vi ha en restriktiv markering, og ofre en del festing, sier han.
Må gjøre endringer
Khrono har være i kontakt med fadderledere ved OsloMet. De forteller at noen arrangement nå blir avlyst, og andre må endres. Men:
— Vi tar korona på alvor. Sånn er det bare.
Så vidt Khrono har funnet, er det ingen andre av utdanningsinstitusjonene som har lagt ut info om endring av fadderukene. I Oslo går studentfestivalen, som arrangeres av Det norske studentersamfund, av stabelen ved Chateau Neuf fra mandag. Men i år må alle ha billett på forhånd.
— Vi mener fakultetene og fadderne har lagt opp til ansvarlige aktiviteter innenfor smittevernreglene og der vi har oversikt over hvem som deltar. Vi tror det er bedre at de er på campus og med på våre arrangementer enn at de samles i små leiligheter eller går på byen. At noen fester vet vi, men vi tror det er bedre at de gjør det der det er tilrettelagt for å kunne ha godt smittevern. Oversikten vil hjelpe oss i eventuelt smittesporingsarbeid, skriver Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo, i en epost til Khrono.
Også i Stavanger blir det studentfestival. Ett arrangement utgår på grunn av nye skjenkeregler, står det på fadderstyrets facebookside.
(Saken er oppdatert 8.august kl 15.48 med kommentar fra Svein Stølen. Sak endret 9.august kl 9.13: Studentfestivalen er for alle Oslo-studenter, ikke bare UiO, slik Khrono først skrev)
Nyeste artikler
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024