studiestart
Advarer mot fadderfesting
Nye smitteutbrudd gjør at helsemyndighetene oppfordrer studenter til å dempe festingen under fadderukene. Nasjonalt skjenkestopp ved midnatt skal bidra.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Smitteutbruddene etter fester blant unge mennesker i det siste skaper stor bekymring hos helsemyndighetene.
— Jeg er bekymret over for fadderukene. Vi har et pågående smitteutbrudd knyttet til festing. Man kan være smittet uten å vite det, og også ungdom kan bli alvorlig syke, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet under regjeringens pressekonferanse fredag.
Helseminister Bent Høie viste til at det nå innføres skjenkestopp fra midnatt i hele landet. Forbudet gjelder fra lørdag 8. august. Det håper han skal legge en demper på festingen.
— Det har vært jobbet godt med fadderukene fra Kunnskapsdepartementet, studentorganisasjonene og institusjonene for å lage en fadderuke som blir annerledes. Fadderukene er viktige for studenter og det er fullt mulig å være sammen på en trygg måte, sa Høie.
— Med skjenkestopp fra midnatt blir det mindre muligheter for å gå på byen etter den organiserte delen, sa han.
Jeg er bekymret for fadderukene. Vi har et pågående smitteutbrudd knyttet til festing.
Line Vold, Folkehelseinstituttet
Reglene om maks 200 personer på arrangementer, 1 meters avstand, og maks 20 på private fester eller sammenkomster gjelder fortsatt, ble det understreket på pressekonferansen.
Kunnskapsdepartementet også bekymret
Forsknings- og høyere utdanningsminsiter Henrik Asheim (H) er for tiden på ferie. Statssekretær Aase Marthe Johansen Horrigmo (H) sier at også Kunnskapsdepartementet er bekymret over det økende antallet smittetilfeller.
— Vi er bekymret for at folk ikke skjønner alvoret. Studenter er voksne mennesker, så jeg forventer at de organiserer fadderaktivitetene på en måte som er forsvarlig i henhold til smitteverntiltakene, skriver Horrigmo i en e-post til Khrono.
Hun sier at hun skjønner at det vil begrense aktivitetene noe, og at hun har stor forståelse for at det er både kjedelig og skuffende for mange.
— Men jeg tror og håper studentene finner måter å bli kjent med hverandre på uten at det går på bekostning av smitteverntiltakene, sier Horrigmo.
Fadderuker tema også i Bergen
Bergen kommune hadde sin egen pressekonferanse fredag etter at regjeringens var avsluttet. Også der var fadderuker og studiestart tema.
— Vi håper at alle vil gå hjem klokken tolv, sa helsebyråd Beate Husa med et skeivt smil.
— Men vi skjønner alle at når man kommer til en by som ny student ønsker man å være sosial, og også gå på fest etter midnatt. Alle må huske på at man ikke skal samles mer enn tjue, og en trang hybel er ikke det rette stedet å ha fest.
Husa sa også at kommunen er bekymret for at alkohol vil bli tatt med til gater og streder, og at skjenkekontrollene vil bli hyppigere enn ellers.
UHR-leder deler bekymringen
Dag Rune Olsen er styreleder i Universitets- og høgskolerådet (UHR) og rektor ved Universitetet i Bergen (UiB). Han sier han deler bekymringen om fadderukefestingen.
— Ved UiB har vi vært tydelig i fadderopplæringen på at man må huske avstandsreglene også etter å ha drukket alkohol, og dette er noe som blir tema når vi skal ha fadderkursing i helgen. Men jeg tror også at skjenkestoppen regjeringen nå har innført vil være et gode, sier Olsen.
— Vil det det? Eller vil det føre til flere nachspiel og pils i parken?
— Ved Universitetet i Bergen stiller vi en del lokaler til rådighet for sosialt samvær, samvær som ellers ville skjedd på trange studenthybler. Så dersom den organiserte skjenkingen blir flyttet til steder med kummerlige smittevernforhold, er det ikke sikkert det blir mindre spredning, sier Olsen.
Han understreker at privatlivet til voksne mennesker ikke er noe universitetene kan begrense.
— Det er mye genuint godt med fadderukene. Og dersom man skulle diskutere å avlyse dem, er det den delen man ville ha avlyst - ikke nachspielene.
Norsk studentorganisasjon (NSO) skriver i en pressemelding at de er opptatt av at studentene skal få en god start på studiene sine.
— Psykisk helse og tilhørighet er viktig for gjennomføringen av utdanningen, og her er studiestart et av de mest effektive tiltakene. Uten fadderuker frykter vi at tallet som lider av ensomhet vil øke, og at dette gir flere grunner for frafall, sier NSO-leder Andreas Trohjell.
Han understreker at hver enkelt student må sørge for å ta ansvar og bli med på dugnaden slik at alle studentene skal få en god og sikker start på studiene sine.
Avventer munnbind
Det kom ingen generell anbefaling om bruk av munnbind på pressekonferansen. Foreløpig gjelder anbefalingen kun at man bør beholde munnbind på ved hjemreise fra røde land, helt til man er hjemme og i karantene.
— Det har vært mye oppmerksomhet om munnbind. Jeg vil understreke at munnbind ikke er et alternativ til 1-meters-regelen. Meteren beskytter betydelig bedre enn munnbind, sa Høie på pressekonferansen.
Anbefalinger om bruk av munnbind kommer innen 14. august, som er fristen Folkehelseinstituttet har fått for å utrede hvilke anbefalinger som skal gis.
Line Vold sa at det er munnbind i kollektivtrafikken som er det mest aktuelle å anbefale, men også hun sa at avstandsregelen på 1 meter er viktigere.
Hjemmekontor og forskjøvet arbeidstid
— Vi oppfordrer alle arbeidsgivere til å legge til rette for at halvparten så mange bruker kollektivtrafikk, og statlige og kommunale arbeidsgivere bør gå foran som gode eksempler, sa Bent Høie.
Han sa også at arbeidsgivere bør legge til rette for hjemmejobbing og forskjøvet arbeidstid, der det lar seg gjøre, for å lette presset på kollektivtrafikken.
«Det anbefales at arbeidsgivere legger til rette for bruk av hjemmekontor 2-3 dager per uke for alle som har mulighet til det. Det anbefales forskjøvet arbeidstid for alle ansatte som ikke må være på jobb til normaltid, og som ikke har barn i skolepliktig alder eller barnehage. Møter kan holdes elektronisk. Hjemmekontordager bør spres jevnt utover de forskjellige dagene i uken», heter det i en pressemelding fra regjeringen.
Ny vurdering i september
Dag Rune Olsen sier at hjemmekontor har vært diskutert på styremøtet i Universitets- og høgskolerådet.
— Det er alltid enklest hvis myndighetene sier akkurat hva vi skal gjøre. Men vi må ta hensyn til både lokale forskjeller i smitte og kollektivtrafikk, sier han.
— Vi må også legge vekt på hva lokale myndigheter sier.
I begynnelsen av september vil regjeringen gjøre en ny vurdering av gjenåpningen og smittesituasjonen i Norge, heter det i pressemeldingen.
(Saken er oppdatert klokken 16.45 med kommentarer fra Dag Rune Olsen og 17.55 med kommentarer fra Andreas Trohjell og Kunnskapsdepartementet)