Cederique Lovasoa Augustaves skal forklare seg i Tingretten via Skype fra Madagaskar ii dag. Foto: Privat
Cederique Lovasoa Augustaves skal forklare seg i Tingretten via Skype fra Madagaskar ii dag. Foto: Privat

Kronerulling førte fram - rettssak for utvist UiT-student i dag

Rettssak. Den utviste studenten som er nektet innreise i Norge og Schengen i fem år, vil få saken sin prøvd for retten i dag, mandag. Det ble samlet inn penger nok til advokathjelp.

Publisert Oppdatert

Innsamlingsaksjonen, med UiT-rektor Anne Husebekk i spissen, og venner fra Universitetet i Stavanger klarte å samle inn 112.630 kroner til advokathjelp til den utviste UiT-studenten fra Madagaskar. Det viste resultatet da fristen gikk ut ved midnatt.

Ifølge en av Cederique Lovasoa Augustaves støttespiller, rådgiver Ane-Marie Hektoen ved UiT, har advokat Arild Humlen sagt «kjør», og dermed får Augustave prøvd saken sin for retten, og muligens opphevet innreiseforbudet til Norge og Schengen.

Man skal ikke kunne skalte og valte med studenter fra den tredje verden på denne måten,

Ane-Marie Hektoen

— Jeg er veldig glad for at vi kom i mål, og at vi faktisk kan få en rettssak mandag, sier Hektoen til Khrono søndag kveld. Hun er også fornøyd med at Cederiques advokat er den kjente og erfarne advokaten Arild Humlen, som har hatt en rekke utlendingssaker tidligere.

Kritikk mot Husebekk

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, trosset tidligere kritikk og stilte seg i spissen for en innsamlingsaksjon for å samle inn 125.000 kroner til utenlandsstudenten som Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) viste ut fra Norge tidligere i sommer. De som først tok initiativ til innsamlingen var venner av Augustave ved Universitetet i Stavanger.

Cédrique Lovasoa Augustave fra Madagaskar var masterstudent ved UiT og ble i realiteten utvist fra Norge fordi han betalte tilbake et lån for raskt.

Augustave lånte penger fra sin tidligere mentor, professor ved Universitetet i Stavanger, Torleiv Bilstad, for å dekke norske myndigheters krav om å ha 111.000 kroner i banken som en garanti for oppholdet i Norge.

Siden studenten skaffet seg to jobber ved siden av studiene, betalte han pengene og lånet tilbake til Bilstad etter noen måneder. Men myndighetenes krav er at pengene måtte stå på hans konto som en garanti gjennom hele året og det var dette som skapte trøbbel for studenten.

UNE: Pengene ikke reelle

Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemda (UNE) mener at pengene ikke var reelle, men ble satt inn på konto for å gi inntrykk av at han hadde disse pengene. De utviste han dermed fra landet, og utestengte han for innreise i Norge og Schengen i fem år.

— De behandler meg som en kriminell. Jeg vil bare gjøre ferdig studiene og finne min vei i samfunnet, sa Augustave til Khrono i april i år.

Ane-Marie Hektoen, rådgiver UiT Norges arktiske universitet. Foto: UiT
Ane-Marie Hektoen, rådgiver UiT Norges arktiske universitet. Foto: UiT

Også Ane Marie Hektoen, som var leder for masterprogrammet han gikk på ved Universitetet i Tromsø reagerte og det var etter henvendelse fra henne at rektor Anne Husebekk sluttet seg til innsamlingsaksjonen som opprinnelig ble startet av en av Augustaves venner ved Universitetet i Stavanger.

— Å få saken opp for retten nå blir viktig, både prinsipielt og individuelt for Cederique. Man skal ikke kunne skalte og valte med studenter fra den tredje verden på denne måten, sier hun til Khrono.

Universitetsektor Anne Husebekk i Tromsø har fått kritikk både fra tidligere justisminister Per-Willy Amnundsen (Frp) og Kunnskapsdepartementet fordi hun brukte 50.000 kroner av universitetets penger til å betale en første runde i rettssalen, som førte til at Utlendingsnemnda måtte utsette utkastelsen av han i to uker, inntil han hadde fått fullført masteren sin.

Les også: Studenter og rektorer støtter Husebekk

Men i begynnelsen av juli ble han utvist fra Norge og Schengen i fem år.

Cederique selv befinner seg på Madagaskar, men skal forklare seg for retten via Skype mandag. Både professor Torleiv Bilstad fra Universitetet i Stavanger og rådgiver Ane-Marie Hektoen fra UiT skal vitne for Cedrique, slik de også gjorde i forrige rettsunde.

Det er satt av en dag til saken i Tingretten i Oslo.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS