Cédrique Lovasoa Augustave fra en tur til Telegrafbukta i Tromsø. Foto: Privat

Tromsø-student kastes ut av landet rett før han er ferdig med mastergraden

Utvisning. Lovasoa Cédrique Augustave studerer på Universitetet i Tromsø. Nå mener myndighetene at han jukset for å oppfylle finansieringskrav og vil sende ham ut - bare uker før han skal levere mastergraden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utenlandske gradsstudenter som vil studere i Norge må vise at de har nok penger på konto til å forsørge seg selv mens de er her. Det er Utlendingsdirektoratets (UDI) sitt krav til studenter fra land utenfor EU/EØS.

Cédrique Lovasoa Augustave fra Madagaskar ble bedt om å vise at han hadde 111.657 kroner da han kom inn på masterutdanning på UiT Norges arktiske universitet. Augustave lånte penger fra tidligere mentor og professor ved Universitetet i Stavanger, Torleiv Bilstad, skriver Dagbladet, som omtalte saken først.

Augustave sier han overførte pengene tilbake til Bilstad noen måneder senere, fordi han hadde deltidsjobber og ikke trengte pengene. De ble ført fram og tilbake et par ganger, og derfor mener Utlendingsnemnda (UNE) og politiet at lånet ikke var reelt, men kun for å møte UDIs krav om selvfinansiering.

UNE har derfor vedtatt at Augustave må forlate Norge innen 17. april i år, ellers blir han kastet ut med makt. Han utestenges også fra Schengen-området i fem år.

De behandler meg som en kriminell. Jeg vil bare gjøre ferdig studiene og finne min vei i samfunnet.

Cédrique Lovasoa Augustave

Meldt søksmål

— De behandler meg som en kriminell. Jeg vil bare gjøre ferdig studiene og finne min vei i samfunnet, sier Augustave til Khrono.

Augustaves advokat, Bengt Høyer Pedersen, sier til Dagbladet at de har meldt søksmål dersom saken ikke vurderes på nytt, og at han mener vedtaket er basert på misforståelser.

Augustave skriver en mastergrad om Sustainable Fisheries Partnership Agreements (SFPAs), mellom EU og Seychellene, og møtte veilederen sin på UiT i går.

— Vi var nødt til å se på forskjellige scenarier, for vi vet ikke hva som skjer. Hvis advokaten min kan få meg til å bli må jeg bare søke om å utsette leveringen en måned. I verste fall må jeg dra tilbake til Madagaskar og be om utsettelse til september og levere og forsvare masteren derfra.

Masterstudenten kom til Norge for første gang i 2012, og har også vært student ved Universitetet i Stavanger (UiS), og tok en oljerelatert master der.

Vurderes på nytt

— Det er ikke grunnlag for å si at låneavtalen er falsk, sier advokat Pedersen til Dagbladet.

Han tror de vil vurdere saken på nytt etter søksmålsvarselet.

Seksjonssjef i Utlendingsnemnda (UNE), Mats Risbakken, sier ifølge avisen at UNE holder på å vurdere saken på nytt, men at han ikke kan si hva som vil bli utfallet.

— Det har vært overføringer til hans konto for at det skulle fremstå som at vilkåret om finansiering var oppfylt på søknadstidspunktet. Derfor har Augustave blitt utvist fra Norge og ikke fått ny oppholdstillatelse, sier han til avisen.

De skriver at han ikke svarer på hvorvidt de mener det er riktig at Augustave skal bli sendt ut av landet bare én måned før masteren skal leveres, men at utreisefristen 17. april, satt tre uker etter at UNE fattet sitt vedtak, er vanlig prosedyre.

Tidligere saker

Augustave er ikke den første internasjonale studenten som har hatt problemer med kravene fra UDI. Blant kravene er at de ikke kan jobbe mer enn 20 timer i uken. For to år siden havnet en sak i Stortingets spørretime, om den ugandiske studenten Simon Manana, som ble kastet ut fordi han jobbet for mye.

Daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lovet å se på om regelverket var for rigid.

Pranab Dhakal fra Pokhara i Nepal kom inn på NTNU. For å få innvilget studentvisum måtte han ha over 100.000 kroner. Dette tilsvarer rundt 4 bruttoårslønner for en universitetsansatt i Nepal. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Khrono har også skrevet om nepalesiske Pranab Dhakal, som hadde vanskeligheter med å møte egenfinansieringskavet som da var på rett over 103.950.

Fakta

UDI-krav for internasjonale studenter utenfor EU/EØS

Studenten må:

  • Betale et søknadsgebyr.
  • Ha fått opptak til en høyskole eller et universitet.
  • Ta utdanningen på fulltid.
  • Ha nok penger til å leve for. Dette vil si minst 116 369 kroner i året. Denne summen kan være studielån, stipend, egne penger på konto i en norsk bank eller på studiestedets depositumkonto eller en kombinasjon av dette. Hvis studenten allerede har et tilbud om en deltidsjobb i Norge, kan inntektene fra jobben regnes med.
  • Ha et sted å bo.
  • Forholdene i hjemlandet må være slik at det er sannsynlig at studenten kan reise tilbake dit når hen er ferdig med å studere.

Kilde: UDI

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS