Vedtatt utvist student får fullføre graden sin
Utvist. Utlendingsnemnda tapte saken og studenten Lovasoa Cedrique Augustave får fullføre mastergraden sin før han blir utvist fra Norge.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Onsdag var en gledens dag for de involverte ved UiT Norges arktiske universitet.
Oslo byfogdemete vedtok at Utlendingsnemnda og politiet forbys å iverksette Utlendingsnemndas vedtak om utvisning og avslag på søknad om oppholdstillatelse før 8.juli, slik at han får levert masteroppgaven sin ved universitetet.
— Dette er en stor lettelse. Nå har jeg fullt fokus på å gjøre ferdig mastergraden min, sa Augustave til Khrono onsdag.
Dette er en stor lettelse. Nå har jeg fullt fokus på å gjøre ferdig master-graden min.
Lovasoa Cedrique Augustave
For lite penger på konto
Lovasoa Cedrique Augustave er student ved UiT Norges arktiske universitet. Den 13. april fikk han beskjed fra Utlendingsnemnda om at han hadde en uke på å forlate landet. Dette til tross for at han skal levere mastergraden sin dette semesteret.
Sommeren 20l6 fikk Augustave studieplass på Universitetet i Tromsø for å ta en to-årig mastergrad i internasjonal fiskeriledelse. To år tidligere hadde han vært student ved Universitetet i Stavanger (UiS). En foreleser og professor hadde lånt han penger til oppholdet i Norge. Etterhvert fikk Augustave jobb, og betalte tilbake de lånte pengene fordi han mente å kunne leve av jobben ved siden av studiene.
Utlendingsdirektoratet vedtok om å nekte Augustave oppholdstillatelse fordi han ikke hadde nok penger på sin konto til disposisjon.
Les også: Tromsø-student kastes ut av landet rett før mastergrad er klar
Augustave påklaget saken, og begjærte en såkalt midlertidig forføyning for å få utreisedatoen satt til etter at han har levert eksamen. Tirsdag var saken oppe i Oslo Byfogdembete, og resultatet er at Augustave får levere masteren sin.
Rot med penger
Bakgrunnen for Utlendingsnemda (UNE) sin beslutning om utvisning, er uenighet om Augustave oppfylte kravet til egenkapital for å få studere i Norge. For studenter fra land utenfor EU og EØS, er det et krav om at de må ha minst 116.369 kroner tilgjengelig. Grunnen til det er at studentene skal ha penger til å leve i Norge.
Årsaken til utvisningen var at Augustave hadde lånt 90.000 av en tidligere professor, som han hadde betalt tilbake relativt raskt. UNE mente derfor at han ikke hadde disse midlene tilgjengelig, og at han derfor ikke kvalifiserte til studentvisum.
Les hele dommen her.
Midlertidig utsettelse
Augustave forteller at han skulle levert masteroppgaven sin i fiskeriledelse den 15. mai, men på grunn av denne saken, så har han ikke rukket den fristen.
— Planen nå er å levere den skriftlige oppgaven før den 8. juli, så rekker jeg forhåpentligvis å forsvare den muntlig før jeg må reise, sier han.
Han legger til at det er opp til sensor og UiT når Augustave får gjort den muntlige delen av masterleveringen.
Augustave understreker også at dette bare er en midlertidig utsettelse av utvisningsvedtaket, og at selve vedtaket skal opp i tingretten til høsten. Da skal også spørsmålet om hvorvidt han skal kastes ut av Schengen i fem år eller ikke, opp.
Kommunikasjonsrådgiver Bente Baklien i Utelendingsnemnda sier til Khrono at de ikke har tatt stilling til om saken kommer til å bli anket.
Tidligere saker
Augustave er ikke den første internasjonale studenten som har hatt problemer med kravene fra UDI. Blant kravene er at de ikke kan jobbe mer enn 20 timer i uken. For tre år siden havnet en sak i Stortingets spørretime, om den ugandiske studenten Simon Manana, som ble kastet ut fordi han jobbet for mye.
Daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen lovet å se på om regelverket var for rigid.
Khrono har også skrevet om den nepalesiske studenten Pranab Dhakal, som også slet med å møte egenkapitalkravet.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!