— Vi skal så godt vi kan sørge for at rettssaken som starter 20.august skal bli finansiert, sier rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rektor i Tromsø i front for kronerulling for utvist student

Innsamling. I vår fikk Universitetet i Tromsø kritikk for å betale advokatutgiftene til en utvist student. Nå stiller UiT-rektor Anne Husebekk seg i front for en innsamlingsaksjon for en ny runde i retten.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, trosser tidligere kritikk og har stilt seg i spissen for en innsamlingsaksjon for å samle inn 125.000 kroner til en utenlandsstudent som Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) viste ut fra Norge tidligere i sommer.

Cédrique Lovasoa Augustave fra Madagaskar var masterstudent ved UiT og ble i realiteten utvist fra Norge fordi han betalte tilbake et lån for raskt.

Jeg er selvfølgelig lojal overfor departe-mentet, men KD var nok ikke begeistret for at vi finansierte advokat-utgiftene i forrige runde.

Anne Husebekk

På UiTs hjemmesider oppfordres det til å støtte innsamlingsaksjonen.

Så langt har 246 personer bidratt med over 90.000 kroner til innsamlingsaksjonen, 235 av dem er anonyme givere.

Her finner du innsamlingsaksjonen: Rettshjelp for Cederique

Her er Cédrique Lovasoa Augustave fra Madagaskar på en tur til Telegrafbukta i Tromsø under studieoppholdet sitt i byen. Foto: Privat

Mangler 35.000 kroner

En snau uke før fristen går ut, 20.august, mangler det 35.000 kroner på å få inn nok penger til å dekke advokatutgifter slik at den tidligere studenten i Tromsø kan få prøvd utvisningssaken for retten, og dermed kan få slettet merknaden sin på rullebladet og få opphevet et femårig innreiseforbud til Norge og Schengen.

Les også: UiT-student kastes ut av landet rett før mastergraden er ferdig

— Denne innsamlingsaksjonen handler om solidaritet og omsorg for en student som ikke har ligget noen til last. Han ble likevel ført ut av landet som en kriminell og møtt som en kriminell i sitt hjemland. Han er nå nektet innreise i Norge og Schengen i fem år, sier rektor Anne Husebekk til Khrono.

Hun oppfordrer folk til å støtte aksjonen for å gi ny advokathjelp til den tidligere UiT-studenten for å slette merknadene på rullebladet hans. Husebekk har selv gitt penger i aksjonen.

I tingretten 20.august

I forrige rettsrunde mot Utlendingsnemnda (UNE) og Utlendingsdirektoratet betalte universitetet advokatutgiftene til sin daværende masterstudent Cédrique Lovasoa Augustave, slik at han kunne få utsettelse på utvisningsvedtaket og fullføre mastergraden sin i Norge.

Og Oslo byfogdembete ga studenten medhold. Byfogden vurderte saken dithen at UNE hadde lagt til grunn feil faktum ved avgjørelsen av utvisningsvedtaket, og studenten fikk bli i Norge til 8. juli. Hovedsaken skal nå opp i Oslo tingrett 20. august.

Rett etter fullført mastereksamen ble han likevel utvist fra Norge i begynnelsen av juli i år, grunnet uriktige opplysninger om sin økonomiske situasjon.

Les også: Vedtatt utvist student får fullføre mastergraden sin

Kritikk fra eks-justisminister

Tidligere justisminister Per Willy Amundsen kritiserte rektor Husebekk og Universitetet i Tromsø for å dekke advokatutgiftene til studenten tidligere i vår, og etter det Khrono kjenner til var heller ikke Kunnskapsdepartementet glad for UiTs økonomiske bidrag i saken.

UNE har truffet er vedtak, og UiT bruker skatte-betalernes penger for å bekjempe et vedtak. Jeg synes ikke dette er fornuftig bruk av skatte-betalernes penger.

Per-Willy Amundsen

— Her er det altså staten som kjemper mot staten for skattebetalerne sine penger. UNE har truffet et vedtak, og UiT bruker skattebetalernes penger for å bekjempe et vedtak. Jeg synes ikke dette er fornuftig bruk av skattebetalernes penger, uttalte den tidligere justisministeren fra Frp, Per-Willy Amundsen, til NRK i april i år.

Cédrique Lovasoa Augustave har de siste to årene studert international fisheries management ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi (BFE). Denne våren fikk han fullført mastergraden sin, til tross for at han hadde en begjæring om utvisning fra Norge hengende over seg. For å være selvbetalende student og få godkjent studentvisum i Norge må man kunne dokumentere at man kan forsørge seg selv.

Betalte tilbake lån for tidlig

Augustave lånte penger fra sin tidligere mentor ved Universitetet i Stavanger for å dekke norske myndigheters krav om å ha 111.000 kroner i banken som en garanti for oppholdet i Norge.

Siden studenten skaffet seg to jobber ved siden av studiene betalte han pengene og lånet tilbake til mentoren sin. Men myndighetenes krav er at pengene måtte stå på hans konto som en garanti gjennom hele året og det var dette som skapte trøbbel for studenten.

Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemda (UNE) mener at pengene ikke var reelle, men ble satt inn på konto for å gi inntrykk av at han hadde disse pengene.

Husebekk: Rar kritikk

Anne Husebekk avviser overfor Khrono at det er kritikk av den forrige finansieringen av advokat til Augustavo som gjør at universitetet denne gangen ikke betaler advokat for ham.

— Jeg synes kritikken i forrige runde var rar. Det er jo et tap for nasjonen at en student ikke fullfører utdanningen sin. Men i denne omgangen mener vi saken er av mer privatrettslig karakter og støtter opp med en innsamlingsaksjon. Jeg har selv bidratt, sier Husebekk.

— Og dersom innsamlingen ikke kommer i mål før fristen den 20.august?

— Vi skal så godt vi kan sørge for at rettssaken blir finansiert, sier Husebekk.

— Fikk du kritikk fra Kunnskapsdepartementet også for finansieringen i forrige runde?

— Jeg er selvfølgelig lojal overfor departementet, men KD var nok ikke begeistret for at vi finansierte advokatutgiftene i forrige runde, sier rektor Husebekk.

Kan få store konsekvenser

«En dom i tingretten vil få store konsekvenser for studenten fra Madagaskar. Utvisning fra Schengen og et kriminelt rulleblad medfører en svært usikker fremtid.», skriver UiT på sine hjemmesider.

Khrono har spurt Kunnskapsdepartementet om hva de synes om innsamlingsaksjonen som nå er satt igang for å oppheve masterkandidatens innreiseforbud til Norge og Schengen de neste fem årene, men departementet har så langt ikke hatt anledning til å svare. ​

FAKTA

Rettshjelp for Cederique

UiT-rektor Anne Husebekk har stilt seg i front for en innsamlingsaksjon for å skaffe 125.000 kroner til en utvist mastercandidat fra Madagaskar.

Cédrique Lovasoa Augustave har gått to år på masterstudiet ved UiT.

20. august er dagen Cederique L. Augustaves utvisningssak skal opp i Oslo tingrett. Men han har ikke penger til advokat.

Uten hjelp vil han utvises fra Schengen i 5 år og miste muligheten til å arbeide med det han er utdannet til.

Innsamlingsaksjonen mangler 35.000 kroner (mandag kveld) på å være i mål.

Se også: Rettshjelp for Cederique

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS