Studieprogram

UiO starter opp prestisje­­program. Ved UiB ligger samme program på vent

Høsten 2020 blir Universitetet i Oslo de eneste i Norge som tilbyr prestisjeprogrammet Filosofi, politikk og økonomi (FPØ) kjent fra Oxford og Yale. Universitetet i Bergen har i flere år prøvd å få til det samme.

Under bærekraftkonferansen i Bergen i februar Rektor Svein Stølen trakk frem Universitetet i Oslo sitt nye Filosofi, politikk og økonomi-program som et eksempel på hva de gjør for å takle klimakrisen. Dag Rune Olsen og Universitetet i Bergen har også vurdert å starte opp det samme programmet.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Cambridge har det. Yale har det og Oxford har det. Bergen kunne hatt det, men til høsten blir Universitetet i Oslo (UiO) altså de eneste i Norge som tilbyr studieprogrammet Filosofi, politikk og økonomi (FPØ) i Norge.

— Det er et vanlig program ute i verden, men i Norge er de fleste programmene bygd rundt ett fag, og det er ikke så vanlig med en slik kombinasjon, forklarer professor Olav Gjelsvik, som har vært med på å få programmet til UiO.

I Storbritannia er programmet veldig kjent, som avisen The Guardian illustrerte i 2017 med tittelen: PPE: Oxford-graden som styrer Storbritannia. UiO vil fra høsten av ta imot sine første 15 studenter til programmet.

Satser på klimakrisen

FAKTA

Filosofi, politikk og økonomi (FPØ)

  • Studiet Philosophy, politics and economics (PPE) tilbys ved en lang rekke unversitetet verden rundt
  • Faget kombinerer samfunnsfag, humanistiske fag og økonomifag.
  • I Storbritannia er det en lang liste over politikere og statsledere som har studert dette. Spesielt ved Oxford. Tidligere statsministere David Cameron, Malcom Fraser og Bob Hawke er blant de som har gått tatt FPØ ved Oxford.
  • Oslo har valgt en versjon der klimakrisen er sentral det første studieråret.

I oppbygningen av programmet har de valgt å satse på klima. Det første studieåret vil studentene lære hvordan økonomi, politikk og filosofi forholder seg til klimaproblemene.

— Vi har en komplisert situasjon med klima som vi mener er en stor utfordring. Nå har vi god naturvitenskapelig kunnskap om hva som holder på å skje, men vi har uferdig kunnskap om hva vi kan gjøre. Dette programmet vil svare på et behov i samfunnet, sier Gjelsvik.

Et annet unikt element med det nye programmet er at de lar studentene velge spesialisering underveis i utdanningen.

— Det er et bachelorprogram der du du kan ende opp med å ta master i ett av de tre fagene, men det som er litt unikt er at du kan velge spesialiseringen din underveis. Etter hvert som du kjenner faget og deg selv så kan du se hva du vil jobbe videre med, forklarer Gjelsvik.

— Hvorfor har dere fått det til, men ikke Bergen?

— Vi skal nok ikke skryte så mye av det, men de involverte har arbeidet godt sammen. Det vil alltid være en indre motstand på hvordan programmene lages og settes sammen. Det er veldig leit at det skal være sånn, men med dagens system så er det lett for andre studieprogram å oppfatte en nyetablering som en trussel i kamp om penger og studenter.

Handler om prioritering

— Akkurat nå ligger de planene på is hos oss. Det er synd at vi ikke har fått det til i Bergen, men samtidig er jeg helt sikker på at UiO har tatt et klokt valg med å starte opp dette, sier Steinar Bøyum, instituttleder for instituttet for filosofi og førstesemesterstudier ved UiB.

Bøyum legger ikke skjul på at han gjerne skulle sett et slikt program dukke opp i Bergen også. Derfor så de i fjor på muligheten for å få opprettet et bachelor- og masterprogram i filosofi, politikk og økonomi, men stemningen var variabel.

— Vi på filosofi syns det ville vært en kjempegod idé å starte opp det samme i Bergen, men så langt har man konkludert med at man må ha tilføring av ressurser for å få det til, forklarer Bøyum.

Som et tverrfaglig fag er det flere fakulteter og institutter som skal være med på studieløpet. Det har også gjort det vanskelig å etablere et slikt studie før Oslo.

Statssekretær Mathias Fischer ved klima- og miljødepartementet er blant dem som har hørt om UiB sine planer. Som han forteller i en melding til UiB-rektor Dag Rune Olsen på Twitter.

— UiB har sett på dette en stund. Blant annet gjennom en komitè som har jobbet med dette, forteller instituttlederen. og legger til:

— Men det er et veldig omfattende program med så mange som skal samarbeide. Det er nok også litt opp til ledelsen ved fakultetene og rektoratet for å få det til.

Programmet er stort i utlandet, men i Norge er det kun Universitetet i Tromsø som har hatt det tidligere.

— Modellen har hatt stor suksess i andre land så jeg tror det kan bli det i Norge også, sier Bøyum.

Powered by Labrador CMS