holder stengt

UiO-rektor til helsedirektør: Skal studentene stille i lange ullunderbukser ute ?

Helsedirektoratet oppfordrer universitetene til å lage møteplasser ute for å ivareta studentene. UiO-rektor Svein Stølen er overrasket og provosert. — Mener Helsedirektoratet at vi skal sikre et godt læringsmiljø ved å være ute, spør Stølen.

Rektor Svein Stølen er provosert av Helsedirektoratet som oppfordret universitetene til å lage sosiale arenaer for studentene ute.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo er provosert over Helsedirektoratet som oppfordret universitetene og studentorganisasjonene til å ta vare på studenter som sliter, og nevnte møteplasser ute som et godt virkemiddel. Det var assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad som kom med utspillet.

—For det første har Nakstad en annen rolle enn å be oss om å opprette møteplasser for studenter. Men aller mest blir dette nummeret før provoserende. Mener han at studentene skal stille i lange ullunderbukser ute for å sikre et godt læringsmiljø, spør UiO-rektoren som ikke legger skjul på at han er irritert.

— Vi har en situasjon i Oslo der bibliotekene får være åpne, men ikke hos oss. Vi har 10.000 studenter som bor i gåavstand til lærestedet. Og det ligger attpåtil i et område med lave smittetall, sier Svein Stølen.

Han karakteriserer utspillet fra Helsedirektoratets assisterende direktør som overraskende.

Overrasket

— Overraskende fordi som sagt Helsedirektoratet en annen rolle. Så dette får stå for hans del, sier Stølen.

— Hvordan vil dere mer praktisk respondere på utspillet?

— Vi får masse rapporter om studenter som sliter. Vi skal fortsatt sørge for god undervisning, forelesninger og kollokvier digitalt. Vi bidrar med å legge til rette for sosiale digitale arenaer og også noe utendørs. Men det er behov for mer student-student vekselvirkning. Det nytter ikke å tro at universitetene skal opprette nærmest familiegrupper rundt omkring ute, sier Stølen.

Han fortsetter:

— Dessuten vet vi at ulike studenter har ulike studiesituasjoner hjemme, både med hensyn til plass og ro og teknisk standard. Vi vet at den ulikheten vi har i vårt samfunn forsterkes. Mange trenger lesesalen for å kunne studere effektivt, slår UiO-rektoren fast.

Han mener lesesalene kunne vært åpnet.

— Det er forholdsmessigheten av tiltaket med stengte lesesaler som for meg virker ulogisk. Det er bedre at de kommer gående til våre lesesaler med godt smittevern, enn at de tar T-banen til sentrum for å stå i kø utenfor Deichmanske med studenter fra andre bydeler og institusjoner, uttaler Svein Stølen.

— Studenter kan møtes ute

På dagens pressekonferanse ble det oppfordret fra Helsedirektoratet til at studentorganisasjonene legger opp til møtesteder ute for å ta vare på studenter som sliter med å være alene.
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tok spesielt opp situasjonen for studentene som en gruppe man ikke hadde fokusert på like mye som barn og ungdom. Han pekte på at i en situasjon med høye tiltaksnivå må det tenkes alternativt.

— Vi vil oppfordre studentorganisasjonene og universitetene til å organisere treffpunkter for studenter utendørs slik at man kan være sosial. Ute er det ingen smitterisiko og slike samlinger vil gjøre det hyggeligere å være student, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

På Twitter har også OsloMet-rektor Curt Rice reagert. «Ærlig fuckings talt! For en arroganse! », skriver Rice i dette innlegget.

Nakstad: Reviderer smittevernråd

Espen Rostrup Nakstad utdyper direktoratets syn overfor Khrono:

«Jeg tror vi alle har som mål at studiehverdagen skal bli mest mulig normal så fort som mulig. Derfor reviderer Helsedirektoratet og FHI i disse dager gjeldende smittevernråd for den høyere utdanningssektoren i lys av smitteutviklingen i samfunnet», skriver Nakstad i en epost.

Faste sosiale arrangementer med kollokviegrupper og andre studenter fra eget fakultet kan være mye verdt, selv om det krever bruk av ullunderbukser

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

Han er bekymret for studenter uten nettverk.

«Uavhengig av dette er det fortsatt viktig at studenter tar vare på hverandre sosialt i en krevende hverdag som for mange kan være ensom. Spesielt er vi bekymret for innflyttede studenter uten et etablert sosialt nettverk i universitetsbyene. Selv om møtepunktene på universitetet og i studentforeningene vanligvis foregår innendørs, kan man opprettholde mye aktivitet på en smittevernmessig god måte hvis man tenker kreativt», skriver Nakstad.

Han mener det må være helt greit å ta i bruk uterom.

«Faste sosiale arrangementer med kollokviegrupper og andre studenter fra eget fakultet kan være mye verdt, selv om det krever bruk av ullunderbukser», skriver Espen Rostrup Nakstad.

Har det hardt

UiB-rektor Margareth Hagen mener helsemyndighetene raskt må legge til rette for at lærestedene kan åpne for studentene.

— Det er hardt og det røyner skikkelig på for studentene nå. Helsedirektoratet må ta på det aller, aller største alvor, den belastningen studentene står i. Og legge til rette for at studentene kan komme tilbake til campus og lesesalene. Jeg er kjent med at juridisk fakultet legger til rette for utegrupper. studentene trenger en hverdag, skriver Hagen i en kommentar til Khrono.

På dagens pressekonferanse ble det klart at regjeringen lettere på tiltakene i Bergensområdet. Men det er fortsatt på nivå c som går under betegnelsen ganske høyt tiltaksnivå, og betyr i stor grad et stengt samfunn.

Oslo ble ikke nevnt på pressekonferansen i forhold til mulige endringer i smitteverntiltak. Det ble også rapportert om utbrudd av de muterte virusene og status viser at de fleste finnes i Olso av den engelske mutanten.

Vinterferie-anbefalinger

Helseminister Bent Høie orienterte i hovedsak om hvordan Norge skal forholde seg til vinterferien. Her viste han til en liste med anbefalinger som regjeringen har laget.

Her er listen:

  • Holde deg hjemme om du ikke er frisk
  • Alle må være forberedt på å endre planene dersom det oppstår lokale smitteutbrudd
  • Reiser til utlandet frarådes
  • Man kan reise på hytte eller hotell, men unngå kollektivtransport
  • Vær forberedt på karanteneopphold dersom det er utbrudd tilknyttet et hotell du er på
  • Følg de lokale reglene for smittevern, og om du kommer fra en kommune med strenger regler, følg reglene i hjemkommunen
  • Bruk munnbind, selv om det ikke er et lokalt krav om det
  • Alle bør også i vinterferien redusere antall mennesker man har kontakt med.
  • Ta ekstra hensyn i forhold til de som er i en risikogruppe
  • De nasjonale reglene for besøk gjelder også på hytter og ferie
  • Begrens overnattingsbesøk
  • Ikke ha folk fra ulike husstander i samme soverom
  • Gjør innkjøp i hjemkommunen. Om det er nødvendig så bruk lokale butikker i tider med lite folk.

Bent Høie hadde også to gode vaksinenyheter. En EU-avtale med Pfizer gir Norge 2,24 millioner flere doser i april, mai og juni. En økt produksjon og leveranse fra Astra Zeneca vil gi Norge 1,6 millioner flere doser i andre kvartal.

Powered by Labrador CMS