Forskningsmidler

UiO-forskere henter hjem millioner i ERC-stipender

90 forskere får stipender fra Det europeiske forskningsrådet. To av dem er ved Universitetet i Oslo.

To UiO-forskere får ERC-stipend. Her fra semesterstart ved universitetet i 2021.

Brussel (Khrono): To forskere ved Universitetet i Oslo har sikret seg midler til å utforske mulig kommersialisering eller samfunnsnytte av allerede finansiert forskning. Det ble klart da Det europeiske forskningsrådet (ERC) utdelte såkalte Proof of Concept.

Stipendene er på opp til 150.000 euro, i overkant av 1,5 millioner norske kroner. Beløpet er mindre enn for andre ERC-stipender, men bak disse midlene ligger det flere millioner.

Proof of Concept-stipendene gis til forskere som allerede har mottatt midler til grunnforskningsprosjekter fra ERC, de skal brukes til «å ta resultater fra deres nysgjerrighetsdrevne forskning mot markedet», som det heter i en kommentar fra ERC-president Maria Leptin i forbindelse med dagens tildeling.

Disse UiO-forskerne får støtte

Blant 90 mottakere er det altså to UiO-forskere.

Bodhisattva Chattopadhyay
Hugo Lundhaug

Skal gjøre forskning enklere og billigere

Lundhaug skal altså utvikle en verktøy for analyse av informasjonsoverføring i manuskriptkulturer.

— Samfunnsnytten er at vi gjør forskning enklere og billigere for folk som vil gjøre tilsvarende ting som vi gjør, sier han til Khrono.

Det handler ifølge Lundhaug om å gjøre mer generelt brukbart og allment tilgjengelig den metoden han utviklet i hovedprosjektet om koptiske apokryfer. Han sier det ikke er noe han ville ha begynt med uten et slikt stipend.

— Dette er en type jobb du ikke får så mye uttelling for til vanlig, sier Lundhaug.

Chattopadhyay skriver i en e-post til Khrono at de skal utvikle verktøy, som guidebøker og videoforelesninger for å kommunisere hva de gjør i forskningsgruppen.

— Den potensielle samfunnsnytten er å hjelpe folk med å forestille seg og bygge sine egne ideer om fremtiden ved å bruke spesifikke CoFutures-metoder som vi har utviklet i prosjektet vårt, forklarer han.

Chattopadhyay og Lundhaug er som sagt de to eneste forskerne i Norge som får slike stipender i denne runden, i høst ble også to forskere ved Universitetet i Bergen, begge ved geofysisk institutt og Bjerknessenteret for klimaforskning, tildelt slike stipender.

Til sammenligning ble fire forskere i Danmark og seks i Sverige tidelt slike stipender i dag.

Powered by Labrador CMS