Doktorgrad

UiB tillater likevel at stipendiater publiserer i norsk tidsskrift

Universitetet i Bergen opplyste sist uke at det avviser doktorgrads­avhandlinger med artikler publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening. — Det var litt upresist, sier dekan Per Bakke nå.

Dekan ved Det medisinske fakultet, Per Bakke, bekrefter at fakultetet godtar artikler publisert i Tidsskriftet for Den norske legeforening som en del av avhandlingen til sine doktorgradsstipendiater.
Publisert

I forrige uke kunne Khrono fortelle om en stipendiat ved Universitetet i Oslo (UiO) som ikke får sin avhandling bedømt fordi én av artiklene hun levert inn til bedømmelse var publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening. 

Begrunnelsen til Det medisinske fakultet er at artiklene deres stipendiater publiserer, skal henvende seg til et internasjonalt publikum, og derfor er ikke det norske tidsskriftet akseptert. 

Forskning- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) kalte avgjørelsen  merkelig og mente at saken smakte av akademisk husmannsånd. 

I Khronos sak ble også de andre medisinske fakultetet i Norge spurt om hvilken praksis de har. Både UiT og NTNU svarte at det er den vitenskapelige kvaliteten på artikkel som er avgjørende, ikke hvilket tidsskriftet artikkelen står i. 

Ved Universitetet i Bergen (UiB) opplyste visedekan for forskerutdanning, Martha C. Enger, at de har samme praksis som UiO: Man tillater ikke artikler publisert i det norske tidsskriftet. 

Tillater artikler

I etterkant av publisering har Khrono blitt kontaktet av ansatte ved fakultetet som kan fortelle at universitetet i en årrekke har godkjent doktorgradsavhandlinger med artikler publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening.  

Så hva er rett? 

Dekan ved Det medisinske fakultet, Per Bakke, sier at uttalelsen til Enger var «litt upresis». 

— Vi har hatt møter der vi har diskutert dette tidligere, men vi har ikke tatt en endelig stilling i spørsmålet. Det betyr at vi har samme praksis som tidligere og at vi godtar artikler publisert i tidsskriftet gitt at kvaliteten på innholdet er godt nok. Det Enger svarte var litt upresist, sier Bakke. 

Tydelig svar

I sitt svar til Khrono torsdag i forrige uke skrev Enger at fakultet ikke godtar artikler publisert i Tidsskriftet for Den norske legeforening, og begrunnet det med at avhandlingen skal være et selvstendig vitenskapelig arbeid på et høyt faglig nivå, som oppfyller internasjonale standarder.

— Kandidatene må kunne formulere, planlegge og gjennomføre forskningsarbeid på et høyt internasjonalt nivå, noe som forutsetter deltakelse i et internasjonalt forum. Tidsskrift for Den norske legeforening anses ikke som en vitenskapelig journal i denne konteksten, da de også publiserer debattinnlegg, kronikker og populærvitenskapelige artikler, sa Enger.

Hun la til at dersom Tidsskrift for Den norske legeforening hadde blitt akseptert, måtte de også ha godkjent andre nasjonale tidsskrift som Tidsskrift for Tannlegeforeningen og Sykepleien. 

Khrono har kontaktet Enger på nytt og stilt spørsmål om svaret hun ga sist uke. Blant annet: Kan du fortelle hvorfor du skrev at UiB ikke godtar artikler publisert i Tidsskriftet?  Og skyldes det en misforståelse, eller har det vært ulik praksis ved fakultetet?

I en kort e-post svarer Enger:

— Vi har diskutert saken. Foreløpig holder vi oss til gamle praksisen.

Powered by Labrador CMS